Украйна ще принуди производителите на слънчоглед да намалят износа

ЕК очаква ръст в цените на пшеницата с 2% и на царевицата с 1.2 на сто

През 2018 година, по данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА), засетите площи с пшеница ще възлязат на 1,16 млн.ха, което е приблизително на нивата от 2017 г. Средните цени до новата реколта ще се движат в диапазона на 265-275 лв/т за фуражна и 280-290 лв/т за хлебна пшеница.

Засетите площи с ечемик през 2018/19 реколтна година се предвиждат да бъдат около 146 хил.ха. По данни за засети площи на МЗХГ, тази площ може да падне до 110 хил.ха. Средните цени до края на пазарната година ще са около 250-260 лв/т.

Засятата рапица се очаква да бъде 183 хил.ха. Това представлява ръст от 8% на годишна база. МЗХГ допуска намаление на площите до 173 хил.ха.

Очакванията за царевицата, която ще бъде засята през пролетта е нейната площ да достигне 442 хил.ха. Цените по прогнози на САРА в следващите месеци ще бъдат между 270-290 лв/т.

Очакванията за площите от слънчоглед за следващата реколта са за около 806 хил.ха. Цените до новата реколта ще бъдат между 560-610 лв/т.

През 2017 година най-сериозен се оказа спадът при цените на слънчоглед и царевица, съответно – 12% и -10%. Причината за това е голямото световно производство за няколко поредни години.

През декември, 2017 г., ФОБ цените на слънчогледово семе от Украйна се понижават до 370 $US/t. ФОБ цените на слънчогледово олио от Украйна стигат до 740 $US/t.

Украйна, най-големият производител на слънчоглед в света, отчита по-слаби добиви и по-лошо качество – маслено съдържание 35%, при обикновено над 40%. Индия, която е най-големият вносител на слънчогледово олио от Украйна увеличава митата от 12,5% на 25%, което ще забави износа.

Украинското правителство обмисля да премахне възстановяването на ДДС при износ на семе, за да
стимулира преработката на олио, което ще намали вътрешните цени, но ще вдигне износните.

Ниските световни цени на царевицата се дължат на високото производство до 1,04 млрд.т. Известно е,
че цената на царевицата е свързана с цената на соята, като в момента съотношението между двете
цени е 1:2,6. Това означава, че повишение на цената на царевицата може да се очаква, но по-сериозно това ще бъде ако соята спре спада си от последните седмици.

ЕК през декември, 2017 г. на своя Обзорен Форум показа растящи очаквания за цените на пшеницата
в ЕС, средно с 2% годишно и с 1,2% при царевицата. Причина за европейския оптимизъм е растящото търсене за промишлени цели и от животновъдството, ограничените поземлени ресурси и увеличението на енергийните цени.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0