Умъртвените прасета в Тутраканци станаха 87, чумата в Странджа не е унищожена

87 прасета в провадийското село Тутраканци са умъртвени заедно с няколко диви прасета. Те не са били регистрирани, каквото е изискването на закона, съобщиха пред БНР от кризисния щаб за Африканската чума.

Дезинфекцирани са дворовете, където са се отглеждали животните. Взети са проби от свинете и в съседното село Бозвелийско, които ще бъдат изпратени в София за изследване, резултатите се очакват до няколко дни.

В село Тутраканци са изградени няколко КПП-та , където полицията проверява всеки автомобил, който се допуска в селото дали е на местен жител. Засега няма данни за разпространение на заразата в други райони, а най-близкият свинекомплекс е на 40 километра, съобщи във Варна Дамян Илиев-директор на БАБХ.

Едва ли първото у нас огнище на африканска чума по свинете у нас ще остане последно, каза директорът на дирекция „Здравеопазване, хуманно отношение и контрол на фуражите“ в Агенцията по храните д-р Георги Чобанов. Има възможност обаче то да бъде ограничено и дори редуцирано драстично. Глобализацията на света налага интензивна търговия и не може да се забраним търговията с фуражи. Трябва да се спазват мерки за биосигурност и да има проследимост, заяви експертът по повод на хипотезата, че животните може да са били заразени с вносен фураж.

Месото от инфектирани свине не е опасно за хората, ако е термично обработено, но е изключително опасно, ако бъдат направени  наденици, сурово-сушени продукти или осолена сланина “, каза още Чобанов и призова хората, които ще заколят прасетата си, да не правят луканки и да не ги разнасят из страната

Вторите проби за чума по дребните преживни животни, взети  от 20-километровата зона в Странджа, където бяха убити близо 4000 овце, вече са готови, изтъкна той. „За нас резултатите са тревожни, както се опасявахме. Предстои допълнителна работа по тези проби. За съжаление, не можаха да се получат така нещата, че тези проби, когато ги взехме, да излязат всичките отрицателни и да се успокои ситуацията. Предстои допълнително тестване. Ако се окаже, че са положителни, действията към тези животни са абсолютно същите, каквито бяха действията към първите животни – това се брои за инфектирано животно, инфектирано стадо и всички инфектирани, всички контакти с тях животни, трябва да бъдат унищожени.“

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0