Фермерски пазари ще има в областните центрове с подкрепа на държавата

Подкрепяме българското – кръгла масаДогодина фермерски пазари ще се организират регулярно във всеки областен център. За това ще бъде осигурена държавна помощ. Това съобщи аграрният министър Десислава Танева пред земеделските производители, които участваха в кръглата маса на финала на кампанията на Министерството на земеделието и храните „Подкрепяме българското“. Форумът се състоя в НДК в София. За да станат действащи, фермерските пазари трябва да бъдат организирани от сдруженията на производители в съответния регион, които също ще бъдат подпомогнати.

Министър Танева отчете, че 27-те изложения на български продукти, които МЗХ организира през последния месец, са имали изключителен успех. Министърът посочи, че към момента броят на регистрираните сдружения на земеделски производители е 38, а организираността им е близо 5 %. Министърът подчерта, че само до преди две години организираността им е била 0.5 %. „През следващата година в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще бъдат предложени инструменти за подкрепа, които ще бъдат насочени към сдруженията на производителите“, допълни Танева.

На изложението в София

На изложението в София

„Втора поредна година България бележи ръст във всички производства, независимо от трудностите и недостатъчното подпомагане в най-кризисните сектори“, съобщи министърът на земеделието. По думите й, не всички страни отчитат такива показатели. „Най-голям ръст отчитаме при плодовете, зеленчуците и броя на животните. Между 13 и 18 % е ръстът при всяка от категориите на животните в страната“, каза още тя. Министър Танева заяви, че Министерството ще спази тенденцията на ръст  във всяко едно производство.

Десислава Танева обясни, че от един месец ръководството на МЗХ провежда разговори с големите търговски вериги в страната. „Целта е да улесним достъпа на българските земеделски производители до потребителя. „Нашето предложение към  търговските вериги е тези от тях, които имат оператори в по-големите градове, да дадат  възможност регионалите производители, които са регистрирани, също да представят продукцията си. До момента само две от тях откликнаха на нашите предложения, като от останалите получаваме предложения в различни посоки”, допълни още тя.

В кръглата маса участие взеха заместник-министрите Васил Грудев, Цветан Димитров, Георги Костов и Свилен Костов, както и експерти от Министерството, които представиха основните инструменти в сектор „Земеделие” .

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0