Финансиране за овощна градина – лешници

1.Произход, разпространение и значение

Лешникът е един от най-слабо разпространените овощни видове. Той се отнася към род Corylus, семейство Betulacea (брези). От този род са известни около 20 диви форми, а културните сортове се отнасят към видовете С. avellana, C.maxima и C.pontica. Дивите форми се намират в горския фонд и са известни с названието лески, а културните – като лешник. 

В естествено състояние обикновената леска се среща в цяла Европа, а културният лешник е разпространен главно в Мала Азия, бреговете на Черно и Средиземно море и Тихоокеанското крайбрежие. Най-големият производител на лешникови ядки е Турция (с около 75% от световното производство), следвана от Италия, Испания, Гърция и др.

Плодовете на лешниците се използват като храна на човека още в дълбока древност. Лешниковите ядки се ценят поради високите вкусови, хранителни и лечебни свойства. Те са богати на мазнини (60-70%), белтъчини (16-21%), фосфатиди (0 4%), минерални соли и витамини. Използват се в сурово състояние, печени, в сладкарството и производството на ликьори. Въпреки благоприятните условия за отглеждане на лешник, у нас той е слабо застъпен.

 • Биологични особености

Лешникът е многогодишно храстовидно растение с височина 3 до 6 метра. Той е разделнополово, еднодомно и анемофилно опрашващо се растение. Основната част от сортовете са самостерилни и само някои (Ран трапезундски и Бадемовиден) са самофертилни. Мъжките цветове са във форма на реси, а женските са със съцветия на смесените клонки. Лешникът е най-рано цъфтящия овощен вид, като цъфтежът на смесените пъпки в зависимост от сортовете може да бъде през октомври, декември или януари-февруари.hazelhut12 tree

Плодът е орех, с твърда черупка снабдена с чашка (купола). Плодовете са събрани на групи. Плододаването започва след 5-6 година, а когато се засажда от издънки – към 8-9 години. При присадени дръвчета плододаването настъпва по-рано. Средно от храст се получават около 10 кг плодове. Оптимални добиви се получават през период от 15-20 години, но чрез периодична подмладяваща резитба, плододаването може да се удължи до 50- 60 и повече години.

Лешникът е топлолюбиво и влаголюбиво растение. Той се развива най-добре по крайбрежията на реките и моретата. У нас най-добри са условията по Черноморското крайбрежие и водосборните басейни на реките Струма, Места и Арда. Неподходящи са райони с надморска височина над 600 м.

Подходящи за лешникови насаждения са песъкливо-глинести, наносни или хумусно-карбонатни почви. Неподходящи са лошо дренираните, много леките и много тежки почви. В период на покой растенията издържат до минус 25-30°С. Покълването на прашеца се препятства от ниските (около 0°С) и високи (около 25°С) температури. Оптималните температури са около 15-17°С. Много опасни са продължителните пролетни слани.

2. Технология на отглеждане
 • Размножаване

Лешникът се размножава предимно чрез вкореняване на издънки. По-съвършено е размножаването чрез присаждане, което позволява механизиране на основните производствени процеси. Като подложки се използват сортовете Мечешки и Грузински лешник.

 • Разсаждане, обработка и торене

Лешниковите растения се разсаждат на разстояния 4-5 х 3-4 м., като разстоянията варират в зависимост от почвеното плодородие и сорта. Лешниците понасят зачимяване, но реагират положително на обработка на почвата. Преди засаждането мястото се обработва и тори, както при оHazelnut-oilстаналите овощни насаждения. През есента, с основната обработка се внасят оборски тор, суперфосфат и калиев сулфат, а през пролетта- амониев нитрат.

В насажденията основната обработка се извършва през есента на 15-18 см., а през вегетацията се правят повърхностни обработки на 10-12 см. За да се осигури добър прираст и редовно плододаване е желателно да се извършат няколко поливки. През следващите години се извършват еднократни подхранвания с амониев нитрат, а при слаби почви е желателно да се тори и с добре разложен оборски тор и суперфосфат през есента с обработка на 15-18 см.

 • Резитба

При лешника тя е два вида:

1. За производство на плодове

На оставените 6 до 10 стъбла се отстраняват всички счупени и изсъхнали клони. Така се стимулира образуването на едно-, дву- или тригодишни леторасти които плододават. Издънките около тях се премахват.

2. Подмладяваща

Извършва се на 10-15 години. Състои се в премахването на старите растения до основата- през есента, загърлянето им с почва. През пролетта се избират 5-8 броя, които се оформят за плододаване, а другите се премахват. Беритбата трябва да се извършва в пълна зрелост, за да бъдат ядките с високо качество.

 • Растителна защитаIllustration_Corylus_avellana0

Най-голямо значение има болестта брашнеста мана, която се причинява от гъба във вид на плесен върху горната повърхност на листата, прошарена с черни тела. Опасни неприятели по лешника са лешниковия хоботник и лешниковия сечко. За да се унищожат източниците на зараза през есента, след листопада трябва да се съберат и унищожат опадалите листа и почвата да се обработи.
По този начин се унищожава заразата от брашнеста мана и ларвите на лешниковия хоботник.

 • Лечебни свойства

Лешникът е популярен преди всичко с вкусните си плодове и малко хора знаят, че лечебни свойства имат също корените, кората и листата му. Лешниковите ядки съдържат всички нужни на човека хранителни вещества – протеини, мазнини, въглехидрати. В химичния им състав присъстват калций, калий, йод, желязо, магнезий, флуор, манган; съдържа и витамините A, C, E, B1, B2, PP.

Растението има противовъзпалително, съдосвиващо и кръвоспиращо действие. Използва се при лечение на разширени вени, хемороиди, стомашни и варикозни язви, колити с разстройство, камъни и пясък в бъбреците, проблеми с простатата, хипертония, атеросклероза, анемия, задържане на течности, гуша, диабет, липса на апетит, жлъчни заболявания, жълтеница, кожни болести, малария, мускулни заболявания и много други.

3. Предимства при отглеждане

В зависимост от разстоянията между фиданките при засаждане, в един декар са необходими от 50 до 33 броя; оттам и инвестицията в един декар приблизително ще бъде около 100 лева /40 броя по 2,50 лева- цена на български производител/, което е една от най-малките инвестиции за създаване на трайни насаждения, сравнение с други овощниWildlife_in_Schools_Hazel_in_01 видове.От инвестиционна гледна точка малкия брой растения, които се влагат в декар, при относително ниска цена за брой, води до по-малка инвестиция за създаване на градина, а в същото време добри добиви и продажна цена, и по този начин висока рентабилност.

 • Не са податливи на болести и неприятели, което ограничава пръсканията до минимум, а това позволява биологичното им отглеждане
 • Резитбата е ограничена
 • Лесно съхранение на готовата продукция /лешника е дълготраен плод/, с възможност за спокойна реализация на най-добра цена
 • Дълъг продуктивен период – до 50-60 години
 • Пълна механизация на технологичните процеси – отглеждане, прибиране, съхранение, реализация
 • Нарастващо търсене и цена на световния пазар. Според Турското аграрно министерство и Black Sea Export Union средната цена е 5,4 €/кг . Турция е основен производител със 79% от световното производство; нуждата на българския пазар от лешник се задоволява изцяло от внос
4. Цени и пазари

Към днешна дата, в страната ни се търсят ядки родно производство. Не е изненада, че количествата са ограничени, тъй като няма достатъчно градини, които да осигурят суровината.

Производството на ядки има много добри перспективи и по отношение на износа, а фактът, че по-голямата част от вътрешното търсене се покрива от внос, може да направи отглеждането на селскостопански култури като лешниците, печеливша алтернативна дейност и източник за допълнителни семейни доходи.

Най- големият производител на лешници е Турция, където са важна стока за националната икономика на страната. През 2010 г. на Турция се дължат 65% от световния пазар. През 2011 г. турските производители са реализирали приходи от 1.5 млрд. лири от продажбата на лешниковата си реколта зад граница.

В Европа производството на белени лешници е около 120 000 тона годишно. Италия е основният производител на лешници в Европейския съюз, като произвежда 78,5 % от продукцията, следвана от Испания с 14,5 %, Франция и Гърция с 2,7 % от общата продукция.

Hazelnuts (1)Пазарът на лешници е с нарастващ тренд и цената им ще расте, тъй като се очаква по-нисък добив в основните турски провинции-производители. Основни пазари на лешници са Австрия Германия, Гърция, Испания, Франция и Италия. Добри перспективи имат и пазарите в Кипър, Косово, Полша, Румъния и Сърбия.

Цените за лешници на българския и европейския пазар за сходни. За лешници с черупка, средната цена е 4-5 лв/ кг; белени лешници- цените варират между 15- 20 лева/ кг, като могат да се срещнат и по 30 лв/ кг.
На европейския пазар, цените нарастват постоянно. Цената на лешници в черупка започва от 2 €/кг, а на белените от 5.4 €/кг и нагоре.

5. Финансиране

Програма за развитие на селски райони предоставя възможност за финансиране на вашите идеи. Мерките, по които можете да финансирате своите идеи са:

Програмата позволява да направите допълнителни инвестиции, които да подобрят добивите и качеството на продукцията от една лешникова градина. Пример за това може да бъде изграждането на сондажи, капково напояване, закупуването на специализирана земеделска техника и транспортни средства. За да научите за всички възможности и да превърнете вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете с нас.

 

Tags:

69 Comments
 1. Reply
  Александър Крумов 25.03.2019 at 22:11

  Здравейте!
  Смятам да закупя земя и да започна да се занимавам с тази дейност, имам желанието, но нямам чак толкова средства да се справя сам. Има и някой особености, с които се различава моята идея и може би ми трябва професионално мнение да ми каже, дали тази идея би могла да се реализира. Всички ще спечелят от това, просто ми трябва зелена светлина за финансиране. Ако бихте могли да ме насочите към човек, с когото да се консултирам? Става въпрос за град Русе. Благодаря предварително!

 2. Reply
  Валентин Аврамов 09.03.2019 at 19:46

  Интересувам се от консултант за кандидатстване за субсидии за лешници и колко декара минимално

 3. Reply
  Красимир янков 16.10.2018 at 21:41

  Здравейте ,имам желание да засея лешникова градина в района на Балчик,колко минимум земя ми трябва за да кандидатствам за някаква финансова помощ?Блаходаря за отговора предварително’

 4. Здравейте, искам да попитам, задължително ли е при изграждане на овошна градина, ако желая да кандидатствам за някаква субсидия да бъда земеделски производител…

  • Здравейте искам да попитам колко декара минимум трябва да засадя с овощи за да кандидатствам за субсидии и къде мога да получа повече информация за изисквания и подробности

  • Тъй като не можах да проуча добре въпроса възможно ли е държавен служител да бъде и земеделски стопанин по закон, тъй като не намерих забрана, а в местоработата ми са на по особено мненние…

   • Здравейте,
    ние също не намираме забрана, с която да бъдете ограничен да сте земеделски стопанин и същевременно държавен служител, стига да не сте зает на трудово правоотношение в Министерство на земеделието и храните. Казусът Ви е по-специфичен и изисква консултация с юристи, която се заплаща. Въпреки всичко, ако решите да кандидатствате е добре да се обърнете към експерти, за да не бъдете възпрепятстван в последствие.

  • Здравейте,
   за да получавате субсидии, задължително следва да сте регистрирани като земеделски стопани.

 5. kolko pari se otpuskat ba dekar kato cena

 6. Reply
  Благовест 24.11.2016 at 2:38

  Здравейте имам 11дка на едно място и около 5дка отделно земя искам да ги насяда със лешници. Та въпроса ми е дали са достатъчно.

  • na kolko dekara dvorno mqsto ili na zemedelska zemq se otpuskat pari demek kolko dekara trqbva da imash za da ti otpusnat nqkvi pari za da zapochnesh nasajdane na nqkvi druvcheta blagodarq

   • Здравейте,
    за да кандидатствате по някоя от земеделските мерки от Програма за развитие на селски райони, следва да покриете определени изисквания. Бихте могли да направите кратка консултация с някой от колегите от консултантска компания NOVEK, относно възможностите и допустимостта Ви, като телефони за контакт може да откриете в секция: контакти.

 7. Здравейте,
  през тази година (2016) не се очаква да има прием по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ или т.н „Млад фермер“. Към момента няма информация дали мярката ще отвори за прием през 2017г., като актуална информация за приемите може да следите на сайта.

 8. Здравейте,имам няколко въпроса и ако може някой който се захванал с това да ми помогне..От доста време имам огромното желание да започна да се занимавам с овошки,но ми е доста студена тая материя..Та въпроса ми е….колко дк земя са нужни за кандидстване по Европрограма и същевременно и удобрение,нужна ли ни е активна фирма за кандидатурата,и по конкретно ми трябва за засяване на лешници.Каква категория е нужна за разстежа и виреенето на лешника и какви модели лешници са най-добри за отглеждане Северна България или по точно в Русе..Благодаря предварителнои ще очаквам вашите мнения и съвети

  • Здравейте,
   декарите варират според културата, която възнамерявате да отглеждате. Стига да покриете изискването по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ за СПО (Стандартен производствен обем) от 8 000 евро, бихте могли да кандидатствате. Относно регистрацията, кандидатите по тази мярка могат да бъдат както физически, така и юридически лица. Какво е СПО и колко декара Ви трябват от съответната култура, бихте могли да видите на следния линк и съответно да проверите културите, които Ви интересуват: http://goo.gl/vi7Usy.
   Кой сорт ще бъде най-подходящ за почвите в Северна България, би могъл да Ви каже инженер – агроном и съответно е добре да се консултирате с такъв.
   За повече информация, бихте могли да запазите час за консултация в офиса ни в гр. София на телефон: 02/ 489 6959.

 9. Здравейте!Имам 10 декара земя в село Рупките област Чирпан на мястото има и кладенец.Искам да засадя дръвчета:сини сливи,череши,но нямам средства да започна.

  • Здравейте,

   бихте могли да се възползвате от финансиране по Програма за развитие на селски райони. Важно е да спомена, че голяма част от земеделските мерки не са със 100% безвъзмездна финансова помощ и ще се очаква процент на съфинансиране от Ваша страна.

 10. Здравейте, искам да кандидатствам по програмите за Прср, интересува ме има ли значение на каква подложка са засаждани череши и бадеми?

  • Здравейте,
   за да кандидатствате по ПРСР – някоя от земеделските мерки – няма значение на каква подложка са засаждани Вашите насаждения. Единствено, трябва да отговаряте на условията за допустимост по съответната мярка.

   поздрави и приятен ден.

 11. Reply
  Красимир 18.03.2016 at 23:52

  zdraveite iskam da popitam vazmojno li e leshnik da viree na 9 ta kategoriq zemq gore dolu na 200 m nadm visochina blagodarq vi 🙂

  • Здравейте,
   на този въпрос ще трябва да Ви отговори специалист – агроном. Преди да се започне с изготвянето на бизнес план за кандидатстване по дадена земеделска мярка, се изготвя технологичен проект от агроном, в който да се види кои почви са благоприятни, при какъв климат виреят насажденията, как биват засаждани насажденията и пр. Ние също разполагаме с екип от специалисти, които биха могли да направят такова проучване за Вас, но за тази услуга следователно, трябва да се заплати на експерта, който ще го подготви.

 12. Reply
  вилислав 10.02.2016 at 10:25

  здравейте
  имам 30дка лешникова градина засадена 2006г вече са в пълно плододаване и не са био .за какви супсидии мога да кандидатствам при очертаването
  благодаря

  • Здравей Вилислав бих искал да се свържа с теб,тъй като имам няколко въпроса относно градината ти (за съвет) 🙂

  • Reply
   Ангел Ламбев 12.09.2016 at 0:25

   Здравеи какви чисти приходи имаш от 30те декара лешникова градина на декар

  • Здравейте,
   повече и по-подробна информация може да получите по телефона или на място в някой от офисите ни в страната. Телефон за връзка и контакти, може да намерите в секция: Контакти.

 13. Reply
  Светломир Стойчев 01.02.2016 at 18:48

  Здравейте!
  Имам 33дкр наследствена земя/цял парцел/и ми писна да се моля за рента та въпроса ми е,мога ли да започна някъква дейност и ще ми стигнат ли декарите.Парцела е на 20км. от Разград и не знам на какво да заложа,на овщна градина,на ягоди,на малини или орехи и лешници.На 21г. съм и дилемата е голяма,а и финансово не съм обезпечен,та за това питам мога ли да кандидатсвам по някоя програма.

  Благодаря предварително!

  • Здравейте,

   бихте могли да кандидатствате по няколко мерки от ПРСР, за развитието на земеделски дейности. Тук е важно да поясня, че финансирането по земеделските мерки от ПРСР не е в размер на 100% (с изключение на мерки 6.1 и 6.3, при които важат други условия), а това означава, че Вие ще трябва да разполагате с известен капитал, за да стартирате своята дейност. Бихте могли да заявите безплатна консултация, в някой от офисите ни в страната, за да получите повече информация относно възможностите за финансиране. Офисите може да видите в секция: Контакти.

 14. Reply
  Благой Костурков 10.01.2016 at 17:02

  Здраейте,
  Искам да попитам какъв е минимумът на големината на земята (декара) , за да мога да получа някаква финансова помощ за направата на ов.градина с лешник

  • Здравейте,
   за да покриете изискването от 8 000 евро СПО (стандартен производствен обем) са Ви необходими 37 дка лешници.
   Този обем, би могъл да се докаже и с намерение за засаждане/засяване.
   За повече информация относно възможността за финансиране, заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната, като адрес и телефон за контакт може да откриете в сайта, раздел: контакти.

 15. Reply
  Валентин Андреев 07.01.2016 at 20:18

  Здравейте, разполагам с 9 дка земеделска земя в землището на с.Калояново – Сливенско, до сега сме отглеждали на въпросната земя прасковени дръвчета. Силно обаче искам да преустановя този вид дръвче и да се доверя на лешника. Не знам от къде да започна, сега започвам напълното изкореняване на старите дръвчета, а след това съм малко в неведение. Ще съм много благодарен, ако има някой така добър да ми нахвърли някоя и друга основна стъпка за действие.

  • Здравейте,

   тази и друга подробна информация, бихте могли да получите от наш консултант, на среща в някой от офисите ни в страната. Тъй като споменавате, че земята Ви се намира в Сливенско, ще Ви оставя контакти на колегата в офиса ни в гр. Сливен: 0876/377833.

 16. Здравейте
  имаме наследствени гори ,като повечето дървета в тях са изсечени . Може ли на тяхно място да се засадят лешници или орехи и впоследствие да бъдат включени по програма след като статутът на земята е гора.

  • Здравейте,

   това, което ще Ви препоръчаме е да се обърнете към Изпълнителна агенция по горите- Регионалната дирекция, към която попада Вашият имот. Трябва да направите среща с техен представител, заедно с документите за собственост на земята, за да могат да преценят дали имотът Ви може да излезе от обхвата на горския фонд или не.

 17. Reply
  Драгомир 03.01.2016 at 13:43

  Дали при надморска височина от 700 метра вероятноста да не се получи нищо от лешниковите дръвчета е голяма ?

 18. Reply
  николай 02.01.2016 at 18:08

  здравейте имам 10 декара бадеми до аксаково,интересуваме мога ли да кандидатствам за субсидии за да мога да се захвана с отглеждането на бадеми.незнам дали си заслужава и ако може някой да ми каже има ли печалба в този бизнес.Трябва да се махнат няколко дръвчета и да засадя нови,мога ли да кандидатствам и какво е нужно

 19. Здравейте. Разполагам с 200 декара в гр. Генерал Тошево, искам да засадя част от тях с лешници и орехи. Въпроса ми е могали да кандидатствам по някоя програма за супсидиране и коя е тя?

 20. Reply
  Цако Бънчев 07.12.2015 at 13:27

  Здравейте,
  Имам 20 дка. овощна градина засадена с лещници и годжи бери, като 15,5 дка. са лещници и 2,5 дка е годжи бери. Бих искал да изградя капкова поливна система, чрез сондаж или от езеро, което се намира в средата на овощната градина. Моят въпрос е: Възможно ли е да ползвам някоя програма? До сега не съм ползвал програма. Не съм млад фермер.

  • Здравейте,

   може да се възползвате от Програма за развитие на селски райони. За повече информация, заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната.

 21. Насадих 30д лешник 2013г Мгали да ползвам субсидии

  • Reply
   вилислав 10.02.2016 at 10:18

   здравейте
   имам 30дка лешникова градина засадена 2006г и вече съм добро плододаване . не са био и се интересувам за какви супсидии мога да кандидатствам. благодаря ви

  • Здравей Борис,

   Да, имаш възможност да използваш субсидии по няколко направления.

 22. Здравейте,разполагам с 10 декара парцел почти самостоятелен,граничещ само от едната страна с друг парцел а а от другите 2 с река „предразполага за лесно напояване“ и се интересувам от създаването на лешникова градина.Възможно ли е да кандидатствам по-програма или 10 декара са малко?Земята се намиар в ямболска област.

  • Здравей Георги,

   Когато става въпрос за лешникова градина, декарите са малко, но всее пак има начин как да бъде направен такъв проект. За по-подробна информация, моля заповядайте в някой от нашите офиси, като ни уведомите поне един ден предварително. Консултацията не се заплаща.

 23. Reply
  Светлана 10.11.2015 at 18:37

  Здравейте!Имам собствена земеделска земя-15 дка. в общ. Кирково,област Кърджали.Искам да кандидатствам по мярка 6.3 с костилкови дръвчета.Възможно ли е?

  • Здравейте Светлана,

   Разбира се, че е възможно! Очаква се мярка 6.3 да стартира в началото на 2016 година. Имате достатъчно време да подготвите проекта си и да кандидатствате. Ако имате нужда от съдействие и помощ при подготовката на проекта, може да се свържете с някои от нашите офиси. Мисля, че офисът в град Пловдив е най-близо до вас. Може да се обадите на следния телефон: 0876 377 833

 24. Reply
  Девора Генова 09.11.2015 at 12:51

  Здравейте, имам собствена земеделска земя-70 декара. Проблемът е в това, че върху земята има стара ябълкова градина, която е за изкореняване. Въпросът ми е има ли в дейностите на проектите такава, която да е подходяща за моя случай, а именно изкореняване и разчистване на земята и започване на стопанска дейност? Предварително Ви благодаря.

 25. Reply
  Елиса Лагова 15.10.2015 at 14:31

  Добър ден и от мен!
  Аз искам да попитам …
  аз съм на 23 години, нямам земя, но имам огромното желание да си имам овощна градина. Въпроса ми е мога ли да го направя със земя под аренда, мога ли да получа повече информация за същността на различните програми и съответно, по кои мога да кандидатствам. Благодаря !

  • Hello Elisa where abouts in Bulgaria are you? I have 190 deca in Pavel Banya area and an old house in the centre suitable for a hotel. Looking for a person or family to develop my land and help me buy more land in return for a fair profit share. I am a foreigner with a Bulgarian wife living outside of Bulgaria. Looking for a motivated individual/young couple/family who has basic English so that I can communicate. If interested make contact.

  • Reply
   Ивайло Янков 19.10.2015 at 8:40

   Здравей Елиса,
   Бихте могли да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 26. Reply
  Ивайло Янков 07.09.2015 at 14:31

  Здравейте Жулиета,

  Няма да може да кандидатствате тъй като това място е твърде малко за да покриете минималните изисквания на програмите за финансиране.

  Моля да изчислите минимума стопанство тук: https://finansirane.eu/?page_id=6185

 27. Здравейте!
  с. Белоградец обл. Варна
  Имам 12 дка лешникова градина от 2004г, искам да направя подобрения. Мога ли да кандидатствам за финансова помощ?

  • Reply
   Ивайло Янков 07.09.2015 at 15:04

   Здравейте Лятив,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 28. Благодаря за информацията, може ли да ми дадете вашите контакти и да задвижим проекта, защото до старта на мярка 4,1 остават 2 седмици ! ?

  • Reply
   Ивайло Янков 01.04.2015 at 17:00

   Здравейте Борко,
   Моите контакти са посочени в нашия сайт! От там може да ги вземете.
   Поздрави,

 29. Zdraveite !!!Razpolagam s mesto 400kv.m.v centara na grad Panagyurishte !Iskam da popitam moga li da kandidatstvam po nyakoi ot programite i kakvi sa iziskvaniyata,za postroyavane na sladkarnica s detski centar ?Blagodarya !!!

  • Reply
   Ивайло Янков 01.04.2015 at 16:56

   Здравейте Мария,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 30. Здравейте и от мен, бих искал да кандидатствам по мярка 6,1. Разполагам с 34 декара земя. Какво ще ми струва прокарването на проекта и как да осъществим контакт ?! Още един въпрос, ще бъдат ли увеличени плащанията от 50 на 74хил. ?

  • Reply
   Ивайло Янков 31.03.2015 at 8:39

   Здравейте Борко,
   Със тези декари може да кандидатствате по мярка 4.1, която предоставя по големи финансови възможности. Мярка 6.1 е малка като финансиране и не е подходяща за някой дейности.
   За повече и по подробна информация запоявайте при нас!

 31. Reply
  Stanislav Ynkov 21.03.2015 at 17:51

  iskam da zaseia le6nizi,tai kato imam 5.250dekara zemia v selo stipsko ob6tina Val4i dol,no neznam dali e dostata4na.Kakvo bixte me posavetvali.

  • Reply
   Ивайло Янков 23.03.2015 at 13:40

   Здравейте Станислав,
   За да кандидатствате по голямата мярка 4.1 ще Ви трябват минимум 12 дка.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко.

 32. Reply
  Ивайло Янков 16.03.2015 at 15:52

  Здравейте Ивайло,
  Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, но 2 дка. са малко за да кандидатствате. Евентуално може да се мисли вариант по млад фермер, но там се занимава основно нашия офис в град Сливен

 33. Eто и аз се заинтересувах от лешниците.Ако засея 2декара като начало в района на Кюстендил там е и селото на жена ми.Необходимо ли е да се закупува още земя за да кандидатствам за някоя програма .С уважение астершоу

  • Reply
   Ивайло Янков 16.03.2015 at 15:52

   Здравейте Ивайло,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, но 2 дка. са малко за да кандидатствате. Евентуално може да се мисли вариант по млад фермер, но там се занимава основно нашия офис в град Сливен

 34. Здравейте,искам да засея лешник на около 8дк. бащина земя , която се намира в гр. Бургас местността Брястите .Интересува ме трябва ли да имам фирма и необходимо ли е баща ми да прехвърля земята на мое име за да кандидатствам по програма за финансиране и още нужно ли е да се прави проект за кандидатстване .

  благодаря Ви предварително !

  • Reply
   Ивайло Янков 16.02.2015 at 11:52

   Здравейте Маргарита,
   Моля да се обърнете към нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 35. Reply
  лилия албенова 09.02.2015 at 15:00

  Бих изкала да засея лешник имам баштина земя в раьна на крумов град но чесно казано не вярвам в институцията че ще ми помогне .имам желание. Да посея и овошки незнам кьде да се обьрна занимавам се с отглеждане на тутун но той няма да е вечен и с тези цени. Заинтригуваха мепрограмите но незная от каде да започна ?!.???

  • Reply
   Ивайло Янков 11.02.2015 at 12:42

   Здравейте Лилия,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0