Финансиране на одобрени проекти по Програма за развитие на селските райони (ПРСР)

От няколко месеца работим усилено по намирането на решение на един от основните проблеми, които спъваха реализирането на одобрените проекти до момента – тяхното финансиране.

Как работеше всичко до сега?

Може би сте наясно, че принципа на работа на всички Европейски програми, в това число и Програма за развитие на селските райони работят по следният начин: След одобряването на проекта, подписвате договор с Държавен фонд земеделие и имате право да заявите авансово плащане. В повечето случаи това плащане е размер между 20% и 50% от стойността на одобрената субсидия. Тук обаче има един много важен детайл – самото авансово плащане се осъществява срещу банкова гаранция – това е банков продукт напомнящ много на обикновеното кредитиране, но вместо лихви се заплаща такса за определен период. Това обаче не означава, че банката няма да поиска отново да ипотекирате имущество, да депозирате средства и т.н. Останалата част от финансирането на проекта трябва да сте осигурили предварително (посредством кредит, заем и пр.) и чак след изразходване на „Вашите“ средства да получите субсидия. Осигуряването на точно това инвестиране спъваше всички проекти до момента предвид високите изисквания, които имат банките.

Какво предлага консултантска компания Енпром?

Енпром, съвместно с немска инвестиционна група предлага съдействие при финансирането на проекти по Европейски програми и конкретно „Програма за развитие на селските райони“. Финансирането е при изключително облекчени условия без лихви и такси. Всеки проект ще се разглежда индивидуално, но принципа на работа за всички проекти ще бъде един и същ. Едно от задължителните условия е Енпром да бъде консултант по проекта. Ако предположим, че имате одобрен проект и подписан договор с ДФЗ, можем да Ви съдействаме при смяната на консултантът, за да отговорите на това задължително условие.

Какво трябва да предприема от тук нататък?

Трябва да попълните много кратък формуляр по-долу. (Отнема по-малко от 1 минута). Информацията която ни е необходима са Вашите имена, телефон за контакти, както и кратка информация за одобреният проект, който желаете да финансирате.

Формуляр за финансиране на одобрен проект

 

 

48 Comments
 1. Reply
  Кристина 15.05.2019 at 11:49

  Здравйте, искам да отворя фризьорски салон. Има ли в момента активна програма за финансиране и ако има към коя институция да се обърна. Благодаря Ви предварително!

 2. Reply
  Александра Вангелова 30.04.2019 at 2:28

  Здравейте. Искам да отворя студио за маникюр в град Смолян . Може ли да се финансира и по къква програма.

 3. Reply
  Димитър Турлаков 01.02.2017 at 22:04

  Здравейте интересувам се от бизнес финансиране и Проблемът е че в гр.Стара Загора няма такъв проект за насърчаване и помощ на младите таланти
  във областа на техно музиката и предоставянето на поле за изява.Моята цел е да отворя елитен бар с млад колектив.Ще купя бивш бар и ще го ремонтирам периода за който заведението ще заработи е 4 месеца . проекта ми помага за развитие на капацитета и интернационализацията на вече създадени такива като фактор за повишаване на конкурентоспособността и бизнес развитието.разработка на конкурентни бизнес продукти и услуги и насърчаване на активното присъствие на регионалния пазар.

  • Здравейте,
   такъв тип инвестиция е допустима по мярка 6.4 от Програма за развитие на селски райони, при положение, че населеното място попада под обхвата на селска община.
   Град и община Стара Загора не попадат под обхвата на селските райони. В рамките на област Стара Загора, допустими за финансиране са следните общини и населените в тях места: Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Чирпан.

 4. Reply
  Георгиева 23.11.2015 at 10:58

  Здравейте
  Искам да закупя или наема помещение в Бургас и да открия салон за красота с нови работни места.
  По коя програма мога да кандидатствам?
  Благодаря Ви

  • Здравейте,

   За съжаление мястото и дейността не позволяват финансиране по голяма част от програмите на ЕС. Подходяща форма на алтернативно финансиране във Вашия случай са и т. нар. бизнес ангели. В България успешно работи Българска мрежа на бизнес ангелите (BBAN). На интернет адреса на мрежата – http://bban.eu/bg, може да получите допълнителна информация за възможностите за инвестиционно финансиране.

   Стартиране на бизнес се финансира и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” чрез схема „Подкрепа на предприемчивите българи“ по която обаче не можем да Ви бъдем полезни.

 5. Благодаря Ви.
  Аз съм от Гоце Делчев и видях, че е приоритетна община.
  Погледнах програмата, но там пиши само за селско стопанство или може би не намирам точно къде да прочета.

  • Reply
   Ивайло Янков 20.04.2015 at 14:12

   Здравейте Мария,

   Моля уточнете за какво точно искате да кандидатствате, тъй като нестава ясно!

 6. Здравйте, искам да отворя фризьорски салон. Може ли да се финансира и по каква програма? Имам и още едно питане за фитнес и сервиз за коли има ли някаква възможност за кандидатстване по програми?
  Благодаря

  • Reply
   Ивайло Янков 14.04.2015 at 13:26

   Здравейте Мария,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

 7. Здравейте, синът ми има къща на село искаме да я направим за гости с басейн и барбекю и други екстри, намира се на края на селото до язовир / езеро/ който също ползваме, мястото е прекрасно. идеята ни е да кандидатстваме по програмата за селски туризъм , но ….. средствата които ще вложим как ще се включат в тези проценти преди одобрението , след като не минават през банка , това не ми е ясно, проектант задължително ли трябва да има, и с тези проекти не съм на ясно , моля обяснете ми…. ние правим ремонта с наши вложения и какво да направим след това… Благодаря Ви предварително ! Надявам се разбрахте въпросите ми.

  • Благодаря Ви.
   Аз съм от Гоце Делчев и видях, че е приоритетна община.
   Погледнах програмата, но там пиши само за селско стопанство или може би не намирам точно къде да прочета.

 8. Reply
  Йордан Дочев 15.01.2015 at 16:18

  Здравейте, имам имот в с. Буковец -Велико Търново. Искам да попитам дали селото попада в обхвата на селските райони по програма за развитие на селските райони 2014 -2020г. Благодаря!

  • Reply
   Ивайло Янков 20.01.2015 at 14:33

   Здравейте Йордан,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана , тъй като село Буковец попада под обхвата на община Велико Търново, която не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“

 9. Reply
  Ивайло Янков 20.12.2013 at 14:12

  Здравейте Ренета,
  Исканата от вас дейност, може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – програмен период 2014 – 2020 година. Тогава се очаква всички села, които не попадат под обхвата на приоритетните общини да са допустими за кандидатстване.

 10. Здравейте! Извинявам се,че Ви притеснявам,но желая,ако е възможно да получа информация,за което предварително Ви благодаря! Имаме къща в село Поп Кралево област Силистра. Желаем да я превърнем в къща за гости и да започнем да развиваме дейност в сферата на селския туризъм.Въпросът ми е,дали село Поп Кралево попада в районите,в които по мярка 312 могат да кандидатстват по ПРСР? Желая Ви всичко добро!

 11. mersi nadqvam se da moga da skalupq proekta zashtoto ne e mnogo golqm kato mashtab

 12. dibur vecher jiveq v selo Manastirishte oblast Vraca.Iskam da zakupq mashini za sustavqne na betonovi tuxli blokcheta i t.n.t. interesuva me ot novata 2014g. po kakva mqrka shte moga da kandidatstvam i za kakva subsidiq gore dolo ? mersi predvaritelno .

  • Reply
   Ивайло Янков 07.11.2013 at 15:01

   Здравейте Деян,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“. Имайте предвид, че прозореца за набиране на проектни предложения се очаква да отвори другата година към месец май – април.
   За повече и по подробна информация, моля заповядайте при нас!

 13. Reply
  Петър Петров 25.09.2013 at 21:32

  Идеята ми още не е избистрена,но искам главните усилия да са насочени към обучение за по-добро владеене на български език,защото населението на селото е 80% ромско,да бъдат застъпени и други езици,както игражданско образование.

 14. Reply
  Петър Петров 23.09.2013 at 21:13

  Здравейте,
  Живея в община от списъка,имам собствено помещение в центъра на село и искам да създам читалище или да го нарека център за обучение на деца и възрастни.Възможно ли е да кандидатствам по някоя програма за новия период 2014-2020 г.,кога ще се стартира и ако да ,какви документи са необходими?Благодаря.

  • Reply
   Ивайло Янков 24.09.2013 at 17:00

   Здравейте Петър,

   Моля конкретизирайте малко повече исканата от вас дейност, тъй като не мога да преценя каква е точно тя и по коя програма може да бъде финансирана.

 15. Здравейте, може ли да се финансира изграждането на частно училище по някоя европейска програма

  • Reply
   Ивайло Янков 13.06.2013 at 15:25

   Здравейте Мама,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива на територията на някоя от следните приоритетни общини за програмата, тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

 16. Имам фризьорски салон,мога ли да кандидатствам за разширяване на дейноста и услугите ,и по каква програма.

  • Reply
   Ивайло Янков 07.06.2013 at 10:16

   Здравейте Дани,
   Зависи къде е вашия фризьорски салон и каква е необходимата сума за развитието на салона. Ако е под 50 000 лева, то по добрия вариант е да се намери някой друг финансов източник, тъй като се обезсмисля целия процес по кандидатстването, тъй като програмата не прави разлика дали проекта Ви е за 20 000 лева или за 500 000 лева. изкисванията са едни и същи за всички.

 17. zdraveyte moqta ideq e tip zavedenie za burzo xranene.moje li da mi obqsnite kakuv e etapniqt red\?

  • Reply
   Ивайло Янков 03.06.2013 at 14:48

   Здравейте Сисона,
   За да кандидатствате за исканата от вас дейност, трябва да сте в приоритетна община за програма „Развитие на селските райони“ –тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

 18. здравейте, имам 3 идеи по които искам да кандидатствам те са ловен дом ,еко селище и дом за лекуване наркозависими (комуна) интерисувам се с какъв % собствени средства трябва да започна и също така какви са първите стъпки към кого трябва да се обърна за самото кандидатстване ,благодаря

  • Reply
   Ивайло Янков 05.06.2013 at 10:26

   Здравейте Юлиян,
   Моля заповядайте при нас за да може да изговорим всички тези потенциални идеи, просто няма как в един пост да Ви обясня всичко. Посочените от вас възможности може да бъдат финансирани по програма за безвъзмездна помощ.

 19. Reply
  Малинка 30.05.2013 at 1:35

  Здравейте,
  Имам идея да направя сладкарница на известна фирма тип франчайзинг, или на друг тип заведение за храна.Мога ли да кандидатствам по ОП Конкурентноспособност по схемата за Внедряване на иновации в предприятието, ако самата фирма ми предостави договор за ноу-хау или някои от другите документи, които се изискват по схемата? Отбелязвам, че фирмата ми има друг тип дейност.

  • Reply
   Ивайло Янков 05.06.2013 at 11:44

   Здравейте Малинка,
   Исканата от вас дейност не попада под обхвата на исканата от вас програма.

 20. Reply
  марина бекярова 25.05.2013 at 18:41

  Здравейте! Искам да питам финансирате ли и ОП РЧР “ Подкрепа за предприемчивите българи- стартиране на самостоятелна стопанска дейност“ ?

 21. Reply
  Елена Узунова 23.05.2013 at 7:43

  Здравейте Ивайло,
  искам само да питам дали има някакви програми за увеличаване и модернизиране на пчелин.Имаме 15 семейства и искаме да ги увеличим и да се ориентираме към подвижно пчеларство

  • Reply
   Ивайло Янков 24.05.2013 at 16:20

   Здравейте Елена,
   Програмата се казва „Развитие на селските райони“, но зависи много за какво точно искате да кандидатствате и колко е голяма инвестицията.

 22. Reply
  Георги Атанасов 06.05.2013 at 20:57

  Здравейте г-н Янков.Собственик съм на парцел от 1.8 декара земеделска земя в покрайнините на Варна .Идеята ми е да направя микроселище за летовници тип къмпинг.Има комуникации наблизо.По коя програма мога да кандидатствам?

 23. Значи ако съм разбрал правилно, услугата която предоставяте замества изцяло банковото кредитиране при по-изгодни условия.
  Ако е така до какъв процент от допустимите разходи е възможно финансиране и какво е обезпечението ?
  Поздрави.

  • Reply
   Ивайло Янков 22.04.2013 at 12:59

   Здравейте Антон,
   Идеята на този фонд е да финансира вече одобрени проекти по програма „Развитие на селските райони“, като те поемат изпълнението и реално това им е печалбата. Всеки един проекти се разглежда индивидуално за да прецени дали ще бъде финансиран, като самото финансиране може да до стигне до 100% в зависимост, как е калкулиран бизнес плана на самия проект.

 24. Reply
  Даниела Георгиева 01.04.2013 at 19:27

  Интересувама се от финансирането по програма–“ Развитие на селските райони“.Искам да направя къща за гости,но все още съм в процес на оглед на парцел(става въпрос за г.Вършец) след купуването му как ще трябва да действам?Ако може да ми обясните подробно всичко.

  • Reply
   Ивайло Янков 02.04.2013 at 9:18

   Здравейте Даниела,
   Моля заповядайте при нас за повече и по подробна информация! Няма как в един имейл да Ви обясня всичко.

 25. Zdraveite inturesuvam se ot finansiraneto za proizvodstvo na darveni stragotini za peleti.Aktualno li e vse oshte tova infestirane ot EC i ako e kak stava da se sreshnem s,vas za konsultaciq i eventualno zaposhvane za podgotovka na dokumentite.

  • Reply
   Ивайло Янков 28.03.2013 at 10:17

   Здравейте Петър,
   Може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 123. Имайте предвид, че се очаква отваряне на прозореца за набиране на проектни предложения към месец юли ако се прехвърли допълнителен бюджет по Мярка 123. В противен случай ще може да входираме проекта другата година при следващия програмен период 2014 – 2020 година.

 26. Zdraveite inturesuvam se ot finansiraneto za proizvodstvo na darveni stragotini za peleti.Aktualno li e vse oshte tova infestirane ot EC i ako e kak stava da se sreshnem s,vas za konstaciq i eventualno zaposhvane za podgotovka na dokumentite.

 27. Zdraveite inturesuvam se ot finansiraneto za proizvodstvo na darveni stragotini.Aktualno li e vse oshte tova infestirane ot EC i ako e kak stava da se sreshnem s,vasza konstaciq i eventualno zaposhvane za podgotovka na dokumentite.

 28. Reply
  Емилия Николова 03.03.2013 at 19:18

  Здравейте, интересувам се от финансиране за производство на биомаса за пелети. Актуално ли е все още това финансиране от ЕС и ако е как става да се срешнем с вас, за консултация и евентуално започване за подготовка на документите.

  Предварително благодаря за отделеното време.
  Поздрави,
  Е.Николова

  • Reply
   Ивайло Янков 04.03.2013 at 10:29

   Здравейте Емилия,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 123. Моля заповядайте при нас за повече и по подробна информация.

 29. zdraveite,na6ata ideq e da napravim ka6ta za gosti ob6tinata ni vliza v spisaka s odobrenite za podpomagane obchtini,ka6tata e ve4e izdignata s prozorci no ima o6te dosta ne6ta za da se dovar6i napalno sega obmislqme ideqta za izgotvqne na proect,s koito da kandidatstvame za evropeiskite programi,moqt vapros e ,ako napravim proecta i badem odobreni sredstvata vlojeni v izgrajdane na ka6tata bixa li sa s4eli kato 30te %ot nujnite pari4ni sredstva za proecta,y sa6to se smanqvam iskam da mi obqsnite sredstvata koito se otpuskat trqbva li da se vra6tat.

  • Reply
   Ивайло Янков 28.02.2013 at 10:21

   Здравейте Дани,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 311/312. Имайте предвид, че направените разходи до тук няма да бъдат признати, като разходи, както и не може да послужат, като съ финансиране по програмата. Тя приема единствено и само финансово самоучастие. Средствата по програма са безвъзмездни и не се връщат.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0