Финансиране на туризма

tourism.gifСледва да представим една поредица от четири статии в която ще засегнем, какви са възможностите за финансиране на туризма в България. Статиите ще бъдат разделени по следните приоритети:


1. Устойчиво развитие на туризма – тук основни приоритети и ключови думи ще са: инфраструктура, туристическите атракции, обучение на персонал, развитие на инфраструктурата, възстановяване и обновяване.

2. Развитие на алтернативен туризъм – ключовите думи тук ще са: селски туризъм и местно занаятчийство

3. Подобряване адаптивността и професионалната квалификация на заетите лица – ключови думи които ще бъдат сасегнати в тази статия са: обучение, квалификация, чуждо езиково обучение, разработване на стратегии за управление на човешки ресурси.

4. Маркетинг – както може би се досещате, ключовите думи които ще бъдат засегнати в тази статия са: маркетинг в туризма, рекламни дейности и подобряване на информационното обслужване.

Ако желаете да получите по-подробна информация относно програмите, както и помощ и съдействие при разработването на проект и избор на подходящ консултант можете да се обърнете към екипа на Finansirane.eu, който ще се радва да отговори на всички Ваши въпроси.

Информацията в поредицата е любезно предоставена от Павлина Шопова – консултант и експерт в сферата на Европейското право, възможностите за финансиране от структурните фондове и директни грантове от Европейския Съюз към Модус Консулт

Finansirane.eu предлага на всеки който желае да публикува статия на определена тема свързана с възможност за финансиране да го направи.

303 Comments
 1. Reply
  Ивайло Янков 23.03.2009 at 18:55

  Здравейте Христо,
  Разбира се, че може веднага да започнете подготовката на проекта към програма „РСР”

  • Здравейте
   Метин Салиев.
   Имам 840 км в центъра на село Попович общ Бяла обл Варна на 7 км от Гр Обзор.
   Нуждая се от вашата помощ за Наргиле Бар,и бързо хранене.имам опит в това благодаря…

 2. Добър ден, искам да попитам има ли мога ли да се регистрирам веднага като ЕТ/ООД и веднага да започна с изготвянето на проект и да кандидатствам по програмата или трябва да изчакам до изтичането на някакъв период след регистрацията?

 3. Reply
  Ивайло Янков 23.03.2009 at 11:35

  Здравейте Иван,
  За област Пловдив приоритетни са следните общини: Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря това означава, че с. Бачково не е приоритетно по програма „РСР”

 4. Reply
  Ивайло Янков 23.03.2009 at 11:26

  Здравейте г –н Мавров,
  За област Хасково приоритетни са следните общини: Ивайловград, Любимец, Маджарово, Минерални бани, Свиленград, Симеоновград, Стамболово, Тополовград, Харманли, тоест с. Елена ако е към община Хасково не може да кандидатствате по програма „РСР”

 5. Reply
  Павел Мавров 21.03.2009 at 15:05

  Привет,
  Община Хасково, с.Елена попада ли в списъка за да се кандидатства по програма за развитие на селския туризъм .
  Благодаря Ви предварително
  Поздрави
  П.МАворв

 6. Reply
  Ivan Aleksandrov 20.03.2009 at 16:40

  Здравейте!Имам къща в село Бачково община Асеновград,искам да я преустроя в къща за гости.По какви програми мога да кандидатствам за финансиране.

 7. Здравейте Кристиан,
  Вие може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони” приоритетна ОС 3, Мярка 312. Въпреки, че не мога да разбера какво имате предвид под „ТУРИСТИЧЕСКИ КЛУБ”

 8. Reply
  КРИСТИАН ИЛИНКОЛОВ 17.03.2009 at 12:07

  ЖЕЛАЯ ДА РЕГИСТРИРАМ ТУРИСТИЧЕСКИ КЛУБ И ЧРЕЗ НЕГО ДА ПРИВЛИЧАМ ТУРИСТИ В ГРАД ТУТРАКАН. БИХ ИСКАЛ ДА ИЗГРАДЯ ЕКОПЪТЕКИ ПО ПОРЕЧИЕТО НА РЕКА ДУНАВ И ПАРК С НЯКОЛКО БУНГАЛА ЗА ПРЕСПИВАНЕ И ОТДИХ. ПО КАКВА ПРОГРАМА МОГА ДА КАНДИДАТСТВАМ. ИСКАМ ДА РАЗВИЯ И ВОДЕН ТЪРУЗЪМ.

 9. Reply
  Ивайло Янков 16.03.2009 at 13:23

  Здравейте Софиа,
  Вие може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони”, приоритетна ОС 3, Наредба 312, община Стрелча е приоритета за финансиране по програмата. За избор на подходящ консултант се свържете с някой от нашите офиси

 10. здравейте,искам да разввия селски туризъм в гр Срелча,съвсем вблизък радиус се намира старосе,копривщица,могилата в която е открито панагюрското съковище.Питежавам етаж от къща в близст до центъра,който искам да преустроя в стай за гости,с механа.има ли възможност за финансиране по някаква програма,свързана със селсия тризъм.

 11. Reply
  Ивайло Янков 14.03.2009 at 18:57

  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес!!!

 12. Reply
  Виктория Христова 13.03.2009 at 23:14

  Здравейте! Имам самостоятелна къща в община попадащ в списъка на общините за развитие на селските районн. Мога ли да кандидатствам по програма селски туризъм? Как би следвало да наречем услугата -къща за гости или семеен хотел? Какви услуги трябва да предлагам? Какви са условията на който трябва да отговарям? С какво точно като база трябва да разполагам? Има ли специални изисквания за брой стай и съответно санитарни възли към тях, съществува ли изискване за другите помещения с който трябва да разполагам? Какви са първите стъпки който трябва да направя? В какво точно се изразява изготвянето на проекта и какви са необходимите ми документи? Трябва ли да имам лиценз за туристическа дейност и договори с туристически фирми? Каква е вероятността проекта ми да бъде финансиран /реализиран/? Може ли да ме насочите към добър консултант за изготвяне на проект.Каква е цената на подобна услуга? Процент от безвъзмезната помощ или процент от сумата по която се кандидатства се одържа в полза на фирмата изготвила проекта , и какъв е този % ?, Какви са възрастовите изисквания за кандидатстване?, Има ли изискване ЕТ което кандидатства колко време преди изготвянето на проекта трябва да е регистрирано в Агенция по вписванията?

  Благодаря за отговора и отделеното време. Ако може отговорете ми на имейла.

 13. Здравейте отново г – жа Филипова,

  Екипа на Finansirane.eu може да Ви окажа съдействие при подготовката и управлението на проекта за финансиране към програма „РСР”.

  При проявен сериозен интерес заповядайте в един от нашите офиси

 14. Reply
  Филипова 09.03.2009 at 16:45

  Здравейте! Благодаря ви за отговора! Вие дали можете да ми окажете някаква консултанска помощ, относно изготвянето на проект и кандидатстване по тази програма „Развитие на селските райони”?

 15. Reply
  Ивайло Янков 25.02.2009 at 19:00

  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес/

 16. Uvagaemi spezialisti ,

  V s. Mokren obst.Kotel pritegavam Kasta za gosti i bich iskala da razvirja dejnostta si kato izgradja profesionalna kuhnja za mehanata
  i uveli4a staite za gosti ot 4 na 8 , kato prigodja za tova sastestvuvasta stopanska zgrada. vaprosa mi e dali moga da polu4a finansirane po programata za razvitie na selskite rajoni i kam koja in
  stituzia moga da se otnesa za razrabotvaneto na proekta.

  blagodarja vi .

 17. Reply
  Ивайло Янков 24.02.2009 at 14:50

  Здравей Виолета,

  Всичко извън масовия туризъм попада в категория „Алтернативен туризъм” а селския туризъм е част от Алтернативния. За дейностите, които сте посочели може да кандидатства съответната община на чиято територия се намират, стига тя да бъде в приоритетните за програма „Развитие на селския туризъм”.

  И нещо ВАЖНО!!! Очаквайте скоро организираните семинари от екипа на Finansirane.eu в три основни града в България ( София, В. Търново и Варна ).

  За повече информация следете нашия сайт

 18. Reply
  Виолета Василева 24.02.2009 at 14:28

  Здравейте!
  Интересуваме дали дейности, свързани с развитието на планинския туризъм,попадат в категорията „селски туризъм“. Има ли европейска програма, по която е възможно финансирането на реконструкция на планински хижи и заслони с цел подобряване на условията за планински туризъм. Възможно ли е физическо лице или фирма да кандидатства за това, ако собствеността върху тези обекти е публична- самостоятелно, или в партньорство с община , или НПО?

 19. Reply
  Ивайло Янков 24.02.2009 at 14:15

  Здравейте г – жа Филипова,
  Община Якоруда е приоритетна по програма „Развитие на селските райони”, тоест Вие може да кандидатствате с проект за финансиране към нея.

  И нещо ВАЖНО!!! Очаквайте скоро организираните семинари от екипа на Finansirane.eu в три основни града на България ( София, В. Търново и Варна).
  За повече информация следете нашия сайт

 20. Reply
  Филипова 24.02.2009 at 12:48

  Здравейте, семейството ми притежава къща в гр. Якоруда, която е на 2 етажа, единият от които е обитаем , а 2 – рият не. Етажите са със самостоятелно обособени входове. Възможно ли е да кандидатсваме по – някоя програма за безвъзмезно финансиране т. е. за рекунструкция ремонт и превръщането на втория етаж като къжа за гости.

 21. Reply
  Диляна Маринова 23.02.2009 at 20:07

  Идеята ми беше точно за Костенец, благодаря за отговора. Ще потърся услугите ви.

 22. Reply
  Ивайло Янков 23.02.2009 at 15:47

  Здравей Диляна,

  За област – София приоритетни са следните общини: Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар, Челопеч

  Ако искаш да кандидатстваш с проект по програма „РСР” трябва да се ориентираш към една от горе изброените общини.

  След, като се насочиш към приоритетна общини заповядай в нашия офис

 23. Reply
  Диляна Маринова 23.02.2009 at 14:30

  Здравейте, аз Диляна Маринова, имам идея за построяване на спа център в околностите на София. Възможно ли е проектът ми да се причисли кам Развитие на селските райони и ако е така, каква е първата спъка за изготвяне на проект за финансиране?

 24. Reply
  Ивайло Янков 23.02.2009 at 12:24

  Здравейте г – н Александров,
  Стига да се ориентирате към една от приоритетните общини няма проблем да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони” приоритетна ОС 3, Наредба 312 за изграждане на соларна централа. Приоритетните общини може да видите на нашия сайт.

 25. Reply
  Александров 22.02.2009 at 22:17

  Здравейте!

  Притежавам 15 дка земя в Северозападна България. Имам идея за изграждане на елетроцентрала със слънчеви панели.Има ли програма, по която мога да кандидатствам за отпускане на безвъзмездна финансова помощ?

 26. Здравейте,

  Искам да Ви попитам дали община Ружинци, област Видин е включена в списъка за финансиране от европейските фондове. Имаме идея за реконструиране на вила м/у селата Гюргич и Черно поле. Мястото е изключително красиво, в близост до исторически забележителности и международен път.

  Благодаря Ви предварително!

  Очаквам отговор на посочения имейл

 27. Отговорено Ви е на посочения електронен адрес,

 28. Reply
  stanka nikolova 19.02.2009 at 15:40

  Здравейте!Имаме самостоятелна къща в гр.Елхово обл.Ямбол.Можем ли да кандидатстваме по програма селски туризъм ? Как би следвало да наречем услугата -къща за гости или семеен хотел?Какви услуги трябва да предлагаме?Благодаря зза отговора.Ако може отговорете ми на имейла.

 29. Reply
  Ивайло Янков 10.02.2009 at 14:57

  Здравей Вирджиния,
  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес

 30. Reply
  Вирджиния Бурназова 10.02.2009 at 13:56

  Здравейте г-н Янков,

  Притежавам земя в Подножието на Перперикон, с.Горна крепост.
  Имам идея за изграждане на „Къща за гости“ – малък комплекс, с цел развитие на селския туризъм. Искам да кандидатствам като физическо лице за финансово подпомагане по програмата.

  Моля да ме насочите към добър консултант за изготвяне на проект.

  Благодаря предварително,

 31. Reply
  Стилиян Коцев 06.02.2009 at 0:14

  За съжаление нищо не съм получил в ел.поща.

 32. Reply
  Ивайло Янков 04.02.2009 at 19:04

  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес.,

 33. Reply
  Стилиян Коцев 28.01.2009 at 17:31

  Здравейте ,

  Искам и аз да получа финансиране,както и повечето писали коментарите си във чудесният ви сайт . Имам къща в селце ,което е в списъка на Общините допустими за финансиране ,т.е има ни и нас в Приложение №2 🙂 . Изчел съм всичко което успях да намеря по темата , но ми останаха доста въпроси . И ми остана да си избера консултант който да ми изготви проекта .

  Това че имота ми е в подходяща Община , не е единственото изискване .
  Видях че има и доста други такива , затова ви пиша с конкретни въпроси относно изискванията за проектите и кандидатите .

  Ето и въпросите ми :
  – На всички от изброените изисквания в Наредбата ли трябва да отговарям или само на част от тях ?
  Има изисквания от рода на
  5. имат приход минимум 50 % през предходната година на кандидатстването от земеделска
  дейност, преработка на земеделска продукция и/или услуги директно свързани със земеделски
  дейности, включително от получена публична финансова помощ директно свързана с извършването на
  тези дейности и услуги.
  И куп подобни ,който изискват да си регистриран в Търговския регистър година преди кандидатстването и т.н.
  Е аз не отоговарям на някой от тези изисквания . Какво ще ме посъветване.

  – До колкото съм разбрал вие препоръчвате фирма която да изготви проекта. Въпросат ми е каква ще е цената на подобна услуга ? Процент от безвъзмезната помощ или процент от сумата по която се кандидатства се одържа в полза на фирмата изготвила проекта , и какъв е този % ?

  – И друг конкретен въпрос . Какви са възрастовите изисквания за кандидатстване ? Интересува ме точният интервал ?

  Благодаря ви предварително за отделеното време .

 34. Reply
  Ивайло Янков 26.01.2009 at 18:04

  Здравей Радостин,
  Община Елена е приоритетна за програма „РСР” така, че няма проблем да кандидатстваш по програмата за изграждане на „малък комплекс”, само че имаш ограничение до 20 помещения за настаняване.

 35. Reply
  Радостина Лазарова 26.01.2009 at 17:37

  Здравейте, искам да задам и аз своя въпрос.Претижавам около 2 дек.земя в Еленсия балкан по -скоро в една махала блозо до Елена.Може ли да се възполвам от програмата за развитие на селския туризъм като направя нещо подобно на малък комплекс там. Дали мястото отговаря на изискванията. Предварително ви благодаря!!!

 36. Reply
  Ивайло Янков 26.01.2009 at 15:50

  Здравейте Анелия,
  Има възможност да се кандидатства по програма „Развитие на селските райони”, но поради спецификата на проекта, може би ще се наложи да се направят няколко маневри. При желание от твоя страна Моля, заповядайте на една среща в нашия офис.

 37. Reply
  Анелия Иванова Неделчева 26.01.2009 at 14:29

  Здравейте, казвам се Анелия от гр.Борово обл.Русе.
  Имам идея за развитие на детски туризъм в града.Искам да създам заведение за деца,което включва освен заведение и нощуване.Градът е със чист планински климат, природа и околности с изторически забележителности.В заведението което искам да създам като интериор няма нещо което да е стандартно, всичко е свързано с приказките от гората,включително и спалните.Тук ще има детска програма с български обичаи и танци, мению за деца с български ястия и др.Искам да участвам в праграма за безвъзмездно финансиране като едноличен търговец.Знам че така ще е по-трудно отколкото ако участва общината,но с нея ще си имам неприятности после.Смятам че ще се месят и ще провалят същноста на идеята ми.Моля ако знаете в каква програма мога да участва помогнете ми.

 38. Reply
  Ивайло Янков 26.01.2009 at 13:43

  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес

 39. Здравейте г-н Янков,
  преди да ползваме препоръчан от Вас консултант,бих искал ако може да ми отговорите на няколко въпроса:
  1.Трябва ли да бъда регистриран по Закона за занаятите за да кандидатствам по тази програма?
  2.В раздел || от Наредба №30/11.08.2008г. се казва,че подаването на заявление за подпомагане става в Областна Разплащателна Агенция по място на извършване на инвестицията.Това означава ли,че във всяка Област има такава агенция?
  3.Услугите който ще ползваме от ваш консултант заплатени ли са?
  Благодаря Ви!

 40. Reply
  Ивайло Янков 22.01.2009 at 15:44

  Здравейте отново,
  Вариантите са два:
  1.Или вие сам да си разработите проекта за финансиране;
  2.Или да Ви го разработи, консултант.
  Моя съвет е да ползвате добър консултант, който ще Ви изготви проекта съобразно всички изисквания и тънкости на програмата.

  Ако желаете свържете се с нас по имейла и ние ще Ви препоръчаме, консултант, които да Ви изготви проекта

 41. Благодаря много за отговора.Посоченият от мен имот се намира в Община Стралджа.Интересувам се как може да кандидатствам по тази програма?

 42. Reply
  Ивайло Янков 22.01.2009 at 10:51

  Здравей Банко,
  За област Ямбол приоритетни са следните общини: Болярово, Елхово, Стралджа, Тунджа, или иначе казано „къщата за гости” трябва да се намира в землището на една от посочените общини за да може да кандидатствате, това е за област Ямбол

 43. Здравейте,
  Аз притежавам имот в село Първенец,община Ямболско.Интересувам се дали бих могъл да получа финансиране по програмата за “Развитие на селските райони” ако превърна тази къща в “къща за гости” с цел развитие на селски туризьм?
  Благодаря Ви!

 44. Zdraveite g-n Zdravkov, bix iskal da razviq nqkolko zapadnali ku6ti4ki na brega na qz.Ivailovgrad i se interesuvam ,kak po to4no ,kakvo da napravq ,za da kandidatstvam za udobrenie na proekt svurzan s razvitie na raiona ,koito se namira izvun Ivailovgrad.Ako imam izgotven i razraboten plan,v kakuv razmer i po kakuv na4in moje da mi pomogne programata,za razvitie na selski raioni?
  Ako e vuzmojno da mi izpatite e-mail,na adresa ,koito sum poso4il…Blagodarq vi predvaritelno.

 45. Reply
  Ивайло Янков 12.01.2009 at 10:03

  Здравей Ирена,
  Да, ти можеш да кандидатстваш с проект за финансиране към програма „Развитие на селските райони”.

 46. Reply
  Ирена Желязкова 10.01.2009 at 22:41

  Здравейте г-н Янков,
  Аз притежавам имот в село Лява река, община Гурково,към него в момента е в процес на строеж и вила. Интересувам се дали бих могла да получа финансиране по програмата за „Развитие на селските райони“ ако превърна тази вила в малък хотел с цел развитие на селски туризьм?
  Благодаря Ви!

 47. Reply
  Ивайло Янков 05.01.2009 at 10:53

  Здравей Петя,
  Благодаря ти за думите към нашия сайт
  Нямаме консултанти в гр. Пловдив, ако имаш желание заповядай в нашия офис в София.

 48. Reply
  Петя Русева 04.01.2009 at 14:09

  Здравейте г-н Янков,
  Поздравление за полезния сайт, от който научих необходимата ми първична информация. Но моля, отговорете ми, имате ли Ваши консултанти в гр Пловдив, които да посетя във връзка с мярка 312 от „Програмата за развитие на селските райони“ и техният адрес“
  Благодаря
  С уважение Петя

 49. Reply
  Ивайло Янков 29.12.2008 at 11:25

  Здравей Мая,

  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес

 50. Reply
  Ивайло Янков 29.12.2008 at 10:59

  Здравейте г – жа Лилкова,

  Моля да обърнете внимание на програма „Развитие на селските райони”. По нея се финансира стартиране на нов бизнес. Повече информация за програмата можете да намерите на следния уеб сайт: http://www.mzh.government.bg/Article.aspx?lang=1&rmid=363&id=363&lmid=0

1 2 3 4 5 6

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0