Финансиране на туризма

tourism.gifСледва да представим една поредица от четири статии в която ще засегнем, какви са възможностите за финансиране на туризма в България. Статиите ще бъдат разделени по следните приоритети:


1. Устойчиво развитие на туризма – тук основни приоритети и ключови думи ще са: инфраструктура, туристическите атракции, обучение на персонал, развитие на инфраструктурата, възстановяване и обновяване.

2. Развитие на алтернативен туризъм – ключовите думи тук ще са: селски туризъм и местно занаятчийство

3. Подобряване адаптивността и професионалната квалификация на заетите лица – ключови думи които ще бъдат сасегнати в тази статия са: обучение, квалификация, чуждо езиково обучение, разработване на стратегии за управление на човешки ресурси.

4. Маркетинг – както може би се досещате, ключовите думи които ще бъдат засегнати в тази статия са: маркетинг в туризма, рекламни дейности и подобряване на информационното обслужване.

Ако желаете да получите по-подробна информация относно програмите, както и помощ и съдействие при разработването на проект и избор на подходящ консултант можете да се обърнете към екипа на Finansirane.eu, който ще се радва да отговори на всички Ваши въпроси.

Информацията в поредицата е любезно предоставена от Павлина Шопова – консултант и експерт в сферата на Европейското право, възможностите за финансиране от структурните фондове и директни грантове от Европейския Съюз към Модус Консулт

Finansirane.eu предлага на всеки който желае да публикува статия на определена тема свързана с възможност за финансиране да го направи.

303 Comments
 1. Здравейте,
  притежавам парцел от 1 декар, в регулация, с масивна къща на 3 етажа. Намира се в курортно селище Минерални бани, Хасковска област.
  Имам идея да я превърна в хотел. Бихте ли ме насочли дали мога да кандидатствам за финансиране,
  Предварително благодаря
  Мая Иванова

 2. Reply
  Лилкова 23.12.2008 at 19:30

  Здравейте, занаятчия съм /везба и плетива/ интересуват ме има ли европейска програма и мога ли да защитя проект за изграждане на работилница. Интесеува ме също има ли проекти за издаване на книги свързани с занаята с цел създаване на интерес у децата до 14 годишна възраст да се занимават с това изкуство.Може ли да се кандидатства по проекти за безвъзмезно финансиране?

 3. Reply
  Лилкова 23.12.2008 at 19:25

  Здравейте, занаятчия съм /везба и плетива/ интересуват ме има ли европейска програма и мога ли да защитя проект за изграждане на работилница. Интесеува ме също има ли проекти за издаване на книги свързани с занаята с цел създаване на интерес у децата до 14 годишна възраст да се занимават с това изкуство.

 4. Reply
  Ивайло Янков 10.12.2008 at 20:56

  Здравейте г – н Григоров,

  Вие може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони” за възстановяване на черешовия масив. 10 дка. Черешов масив са точно: 1.13333 (икономически единици) минимума е 1 единица, тоест Вие можете да кандидатствате. А що касае къщата до момента няма друга програма, която да финансира изграждане, реконструкция, модернизация на къща, която ще бъде хотел.

 5. Reply
  ВЕНЦИСЛАВ ГРИГОРОВ 10.12.2008 at 19:40

  Здравейте г-н Янков
  Възнамерявам да възтановя черешов масив около 10 дка.и да преустроя стара къща за селски туризъм.Имотите ми се намират в село Полска Скакавица общ.Кюстендил.От прср мисля че не мога да очаквам финансиране защото общ.Кюстендил не попада в списъка с общините за подпомагане.По какви други програми мога да кандидатствам за безвъзмездно финансиране?Моля да отговорите на имейла ми.
  Благодаря ви предварително
  Венцислав Григоров

 6. Reply
  Ивайло Янков 21.11.2008 at 12:20

  Здравейте Иван,

  Гр. Сапарева баня, е приоритетна община по програма „Развитие на селските райони”. Вие можете да кандидатствате, като максимум на проект можете да усвоите безвъзмездна субсидия 200 000 евро. Програмата отпуска 70% безвъзмездни средства от стойността на целия проект, съ – финансирането от ваша страна трябва да е не по – малко от 30%.

  Иво ЯНКОВ

 7. Имам парцел 900кв.м. в гр.Сапарева баня искам да изградя хотел или нещо подобно с околко 20 стаи. Мога ли да кандидатсвам и каква е субсидията.
  Благодаря.

 8. БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО!

 9. Reply
  Ивайло Янков 20.11.2008 at 15:43

  Здравей Деляна,

  За момента няма програма, която да финансира проекти в сферата на туризма освен „РСР”
  Препоръчвам ти ако имаш възможност да закупиш земя в една от приоритетните общини за област Смолян

  Иво ЯНКОВ

 10. Искам да потитам дали ще ми дадете одговор на моя въпрос,които беше зададен на 31.октомври.2008. Или той не подлежи на обсъждане?

  БЛАГОДАРЯ!

 11. Reply
  Ивайло Янков 19.11.2008 at 15:36

  Уважаема г – жа Владова,

  Изключително много Ви благодарим за пояснението и открита правописна грешка, нашия администратор ще я отстрани веднага.
  Приемете нашите извинения

  Иво ЯНКОВ

 12. Reply
  женя владова 19.11.2008 at 14:54

  „Моля бъдете очтиви и се придържайте към съдържанието.“
  Очтиви-няма такава дума в българския език.Има Учтив. Как да доверя идеите си и да очаквам подкрепа, след като не сте се научили да пишете правилно?

 13. Здравейте г – жа Йорданова,

  Поради спецификата на вашия въпрос Ви е отговорено на посочения от вас електронен адрес

  Иво ЯНКОВ

 14. Reply
  Соня Йорданова 17.11.2008 at 16:29

  Imam mnogo krasiva ka6ta na 38 km ot Tarnovo , s basein . sauna i 3 dka dvor s raigras , po4ti napalno oburudvana. Iskam da kandidatstvam za malko finansirane i zapo4na selski turizam
  kakvo moje da mi pomognete?

 15. здравеите притежавам къща в едно китно село намиращо се в полите на стара планина и третия по големина язовир ‘цонево’миналата година реших да се занимавам с селски туризам но не ми стигнаха средствата.
  в селото е доста развит селския туризам но не знам по каква програма мога да кандидадствам ако някои ми каже ще му бъда безкраино благодарен.

 16. Reply
  Ивайло Янков 06.11.2008 at 20:06

  Здравейте, г – жа Симеонова,

  Вие можете да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони”, община Невестино е в приоритетните общини за програмата. Информация за самата програма можете да намерите на сайта на „Министерство на земеделието и храните” / http://www.mzh.government.bg /. Ние бихме Ви препоръчали да използвате консултант за проекта

  Иво ЯНКОВ

 17. Reply
  Милена Симеонова 06.11.2008 at 16:04

  Здравейте
  Искам да ви попитам за финансирането на селския туризам;Имам къшта в село Смоличано ;община Невестино;област Кюстендилско мога ли да кандидатствам по програмата “ Развитие на селския туризъм“ Искам да построя хотел с вместимост от 20 легла и да има коне за разходки,къщата е обиколена от всиякаде от гора,но незнаиа какви са процедурите

  БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

 18. Здравейте г – н Калугеров,

  Можете, даже е препоръчително фирмата да бъде ново регистрирана и то в съответната приоритетна община за програмата.

  Иво ЯНКОВ

 19. Здравейте,
  Бих желал да попитам дали има значение кога е регистрирана фирмата ми за да участрвам. Имам предвид ако нямам регистрирана фирма в дадена община не мога ли да регистрирам нова и да получа финансиране.

 20. Здравейте г – жа Иванова,

  В случай, че сте теглили банков кредит предварително и проекта Ви не бъде одобрен разходите си остават за ваша сметка. Затова е добре предварително да се ориентирате към добър консултант, който да Ви предпази от подобно развитие.

  Принципите на банките при подобно финансиране са следните:
  След, като вече се знае, че проекта Ви е одобрен по съответната програма, банката на база това одобрение Ви отпуска кредит и чак тогава започва изпълнението на самия проект. Предварително банката няма да Ви отпусне кредит, говоря за ситуациите, когато се иска кредит на база одобрен проект.

  Иво ЯНКОВ

 21. Reply
  ИВАНОВА 04.11.2008 at 10:57

  Имам подходящ имот който се намира в идеален център на град Смядово.Идеята ми е да я направя „къща за гости“.Какво ще стане,ако проекта ми не бъде одобрен а всички до там разходи са ми от кредит

 22. Reply
  Моника Ушагелова 03.11.2008 at 13:50

  Добър ден,въпросът ми е такъв.Имаме две къщи в с.Говедарци община Самоков,къщите се намират във вилната зона на с.Говедарци.Имаме желание да ги пригодим за селски туризъм,защото са на много хубаво място в близост до ски писта,природата е невероятна и в този район вече започна развитието на селския туризъм.Ако е възможно да ни обясните или насочите към кого трябва да се обърнем за да осъществим проекта,какво трябва да направим и т.н.Благодаря ви.

 23. Здравейте,казвам се Деляна Томашова и съм от гр.Смолян. Имам къща в с. Могилица и искам да я реализирам като семеен хотел.Желанието ми е да се развивам в тази посока.Проблема е ,че община Смолян е изключена от всички програми за селският туризам.Незнам кам кого да се обърна и какво да правя.

  Моля Ви дайте ми някакъв съвет или ми кажете към кого да се обърна.

  Благодаря Ви!

 24. БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА!

  Ще потърся в информационния портал. Иначе това е област Пловдивска.

 25. Здравейте, г – жа Миланова

  Приоритетните общини по – програма „Развитие на селските райони” можете да видите на нашия информационен портал „Препоръчани” в горния десен ъгъл на сайта. За съжаление посочената от вас община не я намирам в приоритетите общини по – програмата. Моля уточнете коя област е това. Друга основна програма, която да финансира такива проекти няма що се отнася за частни проекти.

  Иво ЗДАРВКОВ

 26. Zdraveite!

  Az i semeistvoto mi sashto iskame da se zanimavame sys selski turisym. Vaprosyt mi e dali seloto, v koeto imame kashta, vliza v proekta za razvitie na selskite rajoni. A seloto e Lyaskovo, obshtina Asenovgrad? Ili dali shte e vyzmojno da se vyzpolzvame ot drug evropeiski proekt za finansirane?

  Blagodarya!

 27. Здравей, Николай

  Най – подходяща програма в твоя случай е „Развитие на селските райони” Наредба 312, която е отворена вече за проекто – предложения. В нашия информационен портал има много информация за тази програма и Наредба 312.

  Ние от своя страна, чрез фирма novek, може да ти съдействаме при разработването на проекта за финансиране към съответната програма. При проявен сериозен интерес от твоя страна винаги си добре дошъл в нашия офис за консултация, която е безплатна, след което ако прецениш продължаваме напред.

  Иво ЯНКОВ

 28. Reply
  Николай 18.09.2008 at 13:43

  Здравейте!
  Скоро купих чрез банков кредит една стара къща с 900м2 двор в с.Паницово община Несебър.Целта ми е да я направя за селски туризъм,да я реставрирам и да посрещам български и чуждестранни туристи.Идеите ми за атракции и за битовия стил на къщата и на двора са много!Ще Ви бъда благодарен ако ми дадете отговор и съвет!

 29. Г – н, Гечев

  Информация за програма „Развитие на селските райони” може да намерите на следния уеб адрес: http://www.mzh.government.bg . Желателно е да регистрирате търговско дружество в съответната община в която ще се реализира проекта, за това нещо се дават допълнително точки.

  Иво ЯНКОВ

 30. Reply
  Йордан Гечев 20.08.2008 at 12:55

  Здравейте,
  Моята идея е същата като на Цветан от Златоград, моля ако е възможно да ме информирате с повече подробности за програмата, а също така да ми кажете необходимо ли е да регистрирам юридическо лице ако след завършването на проекта искам да отдавам обекта под наем.Обекта се намира в село Яврово,община Куклен,обл.Пловдивска.И необходимо ли е фирмата да е регистрирана там,ако не е задължително-желателно ли е? И на края, от къде бих могъл да се информирам сам за тази програма?

  Благодаря предварително!

 31. Zdravei, Ivo!
  Mnogo blagodarja za burzia otgovor! Kude moga da procheta poveceh za programata? (razbira se shte ja potursja sega sam v internet, no vse pak) Blagodarja za predlojenieto za pomosht, bi li utochnil podrobnostite i kakvo e nujno ot moja strana za susvmestnata ni rabota. Shte se radvam na email – mislja mojesh da vidish tozi s koito puskam komentara. Blagodarja predvaritelno!

 32. Здравей, Цветан

  Ти можеш да кандидатстваш по – програма „Развитие на селските райони” за реставрация, реконструкция, обзавеждане и т.н. Самата мярка която ще финансира такива дейности ще стартира на 01.11.2008г. Добре е от сега да започнеш подготовката на проектното предложение, както и да набавяш изискуемите документи към проекта и в момента ,в който отвори, ти да внесеш един от първите проекти.

  Екипа на Finansirane.eu може да ти съдейства при разработката и подготовката на проектното предложение

  Иво ЯНКОВ

 33. Zdraveite! Shte sum blagodaren da polucha informacia za tova kak moga da kandidatsvam za finansirane na restavracia na kushta v Zlatograd. Kushtata e na poveche ot 130 godini i pochti vuv vida si ottogava. Razbira se, s udovolstvie shte ja izpolzvam kakto lichno, taka i za predlagane na selski turizum. Namira se blizo do etnografskia kompleks. Blagodarja predvaritelno!

 34. Reply
  петя петрова 14.08.2008 at 9:20

  Бихте ли ми казали кои са приоритетните общини за селски туризъм и дали село Мезек,Свиленградско е между тях

 35. Reply
  Дора Динева 04.08.2008 at 22:51

  Здравеите!
  Закупихме си място с къща в планински район – с. Димовци близо до гр.Гурково, обл.Стара Загора с цел да отремонтираме къщата като я пригодим за посещение от туристи. Бих искала да попитам можем ли да кандидатстваме по някаква програма за отпущане на средства за реконструкция и ремонт на тази къща и прилежащото и дворно място.

  Предварително благодаря!

 36. Здравейте, отново

  Моля свържете се с нас на посочените телефони за да уговорим ден и час за среща в нашия офис. От там трябва да почнем.

  Иво ЯНКОВ

 37. В такъв случай искам да кандидатствам!Какви са стъпките?

 38. Здравей, Лина

  Община Драгоман е приоритетна по – програма „Развитие на селските райони”, това означава, че ти можеш да кандидатстваш с проект за финансиране на малък хотел.

  Иво ЯНКОВ

 39. Притежавам парцел в село Табан, община Драгоман, област София. Мога ли да кандидатствам за финансиране на малък хотел?

  Благодаря

 40. Благодарим за въпроса към нас Борислава

  I.Добре е фирмата да бъде регистрирана в общината, където ще се реализира проекта;
  II.Да, дори е изискване фирмата да бъде ново регистрирана.

  На информационния портал http://www.Finansirane.eu има анкетна форма, която е хубави да попълните и ние да Ви отговорим до каква степен сте готова да кандидатствате по – конкретна програма.

  Иво Янков

 41. Здравейте,
  Бих искала да кандидатсвам по мярка 312 от ПРСР в областа на селския туризъм но все още нямам регистрирано микропредприятие.Това проблем ли е защото ако раз4итам правилно проекта на насоките мога и да съм новорегистрирано предприятие.Благодаря за отговора предварително.

 42. Здравей Мирослав

  До този момент по – структурните фондове на ЕС не се предвижда финансиране за подобен тип дейности.

  Иво Янков

 43. Zraveite!
  Bih iskala da razbera koga mojem da osa6testvim rabotna sre6ta i kakvo 6te bade nujno za neq ot moq strana.
  Pozdravi

 44. Zraveite bih iskala da razbera koga mojem da osa6testvim rabotna sre6ta i kakvo 6te bade nujno za neq ot moq strana

 45. Stroia sgrada v Velingrad.Ofisi i 8 apartamenta.Kak da finansiram sled act 14

 46. Reply
  Виктория Тахмисян 18.06.2008 at 13:28

  Благодаря Ви за отговора г-н Янков,
  Гр.Плиска , община Каспичан е от приоритетните общини.Желанието ми е да изградя къща за гости – 5 стаи(имам собствен имот от 1 дка в регулация) , като туристическият пакет да включи настаняване , храна , туристически обиколки/екскурзоводско обслужване и др.Имам идея за проект , но ми е необходима компетентна помощ от специалисти за изготвянето му и информация за начални и крайни срокове за кандидатстване.С радост ще приема всички ваши съвети.
  Поздрави,

  Виктория

 47. Здравейте

  Екипа на Finansirane.eu има сключени стратегически партньорства с няколко консултантски компании които са специализирани в разработването и управлението на евро проекти. При желание от ваша страна може да направим работна среща. Изискванията са както към всички останали – тоест ако отговаряте на всички критерий по – съответната програма можем да започнем работа по – самия проект за финансиране.

  Иво ЯНКОВ

 48. Здравейте!
  Разбрах, че мога да кандидатствам с проект към програма „Развитие на селските райони”. Бих искала да разбера как екипа на Finansirane.eu ще ме насочи към най – подходящия консултант, който да разработи проекта за финансиране към съответната програма,какви ще бъдат изискванията към мен.
  Поздрави
  Владимирова

 49. Здравей Елка

  Да, Вие можете да участвате по – програма „Развитие на селските райони”. Община Гърмен е приоритетна по – програмата. Що касае условията на самата програма може да ги видите на сайта на „Министерство на земеделието” Екипа на Finansirane.eu може да Ви окаже съдействие при намирането на най – подходящия консултант за вас.

  Иво ЯНКОВ

 50. Reply
  Елка Николова 16.06.2008 at 19:16

  Здравейте!
  Притежавам парцел и къща в с.Огняново,общ.Гърмен обл.Благоевград.Селото е известно със своите минерални извори и планински климат намиращо се в подножието на двете най-красиви български планини-Пирин и Родопите,по поречието на р.Места.Бих искала да направя ремонт на съществуващата къща,с цел посещение на туристи.Желая да се включа в програмата за финансиране „Развитие на селските райони“.Какви са условията за това и как мога да кандидатствам.Моля,за повече информация.
  Предварително Ви благодаря.
  Поздрави
  Елка Николова

1 3 4 5 6

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0