Финансова помощ от 190 млрд. евро за Източна Европа

Унгария предложи днес да бъде изработен план, предвиждащ помощ от 160 до 190 милиарда евро за финансовия сектор на страните от Източна Европа. Целта е да не се допусне да падне „нова желязна завеса“ на континента. Новината предаде БТА, позовавайки се на агенция Франс прес.

„Не бива да позволим нова желязна завеса да раздели Европа на две“, заяви унгарският премиер Ференц Дюрчани пред журналисти в Брюксел преди минисрещата на ръководителите на осем източноевропейски страни-членки на съюза, сред които е и българският премиер Сергей Станишев. На нея ще се обсъждат проблеми, свързани с икономическата криза.

Тази минисреща предшества форума, в който ще участват лидерите на 27-те, чиято цел е сплотяване на редиците в условията на икономическата криза.

Будапеща предлага да бъде разработена Европейска програма за стабилизиране и интегриране за Източна Европа с фондове на стойност от 160 до 190 милиарда евро, които да осигурят Международният валутен фонд, европейските банки като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Европейската централна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и правителствата на страните от ЕС.

Досега Унгария бе споменала сумата 100 милиарда евро, отбелязва АФП.

Предложението, направено днес от Дюрчани, превишава значително пакета, обявен в петък от ЕБВР, ЕИБ и Световната банка за банките и компаниите от Източна Европа на стойност 24,5 млрд. евро за две години.

Статията е подготвена от Мария Петрова
Мениджър Европейско финансиране, към консултантска компания „Енпром“ ООД

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0