Частни консултанти ще поемат растителната защита в стопанствата

ябълки, растителна защитаЧастни консултанти ще поемат дейностите по контрол на вредителите в земеделските стопанства. Това указва проект на Наредба за опазване на растенията и растителните продукти от икономически важни вредители. Проектът е публикуван на сайта на земеделското министерство (Проекти на нормативни актове).

Консултантите ще извършват наблюдение, диагностика, прогноза и сигнализация, като ще се отчитат писмено както пред земеделците, така и пред областните дирекции по безопасност на храните. Консултантът може да извършва дейност на територията на само една област, като изключение може да има само ако дадено стопанство попада в обхвата на две области.

Услугите за интегрирано управление на вредители се предоставят от лица, които имат три години професионален опит в областта на растителната защита и са вписани в регистър, определен в Закона за защита на растенията.

В проекта на наредба е записано още, че всяко стопанство с площ над 5 декара трябва „да осигури лице с висше образование в областта на аграрните науки с професионално направление „Растениевъдство“ или „Растителна защита““. Целта е да се опазят растенията и растителните продукти от икономически важни вредители.

Наредбата регламентира реда за обявяване на каламитет и епифитотия от икономически важни вредители по земеделските култури, като в правомощията на министъра на земеделието и храните е да определя видовете мерки за контрол на вредителите.

В проекта е разгледано изготвянето на списък на биологичните агенти, които могат да се прилагат на територията на република България, както и редът и условията за вноса, въвеждането, движението и прилагането на биологичните агенти в страната.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0