Шафран – инвестиция в „червено злато“

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен многогодишен вид от семейство Перуникови (Iridaceae). Всяко цветче  има само три шафранови тичинки – източник на ценната съставка.

Растението вирее в естествени условия в Югозападна Азия, а в Европа е култивиран за пръв път в района на Гърция. Характерни за него са горчивият вкус и миризмата на йодоформ или сено, които се дължат на химическите вещества пикрокроцин и шафранал. Също така съдържа каротеноидното багрило кроцин, което придава богатия златисто- червен цвят на храната.

Изисквания на растението


Шафрановите минзухари се нуждаят от ронливи, рехави, с ниска плътност, добре напоени и добре оттичащи се глинено-Crocus sativusваровити почви с високо органично съдържание. Билката се нуждае от пряка слънчева светлина, като сянката не и понася. Предпочита защитените от вятър места. Най-добре е да се засажда в полета, които са наклонени на юг, което осигурява максимално излагане на слънце. В Северното полукълбо луковиците на шафрана се садят през юни, но може и до септември. Луковици засадени по-дълбоко, дават по-малко цветни пъпки и дъщерни луковици, но полученият шафран е с по-високо качество. 

Употреба 

1.  Приложение в кулинарията

 •  Използва се в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, сладкиши, блатове;
 • Добавя се в плодови желета, кремове, мусове и сладоледи;
 • С него се оцветяват светли бульони (зеленчукови, рибни), вегетариански супи;
 • В Близкия Изток и в Южна Европа се използва за ароматизиране и оцветяване на ястия с ориз;
 • Добавя се и в ястия с агнешко, риба и птици за увеличаване на аромата и за оцветяване;
 • Много добре се съчетава с домати и аспержи.

2. Приложение в медицината и козметиката

В него има витамин А, витамин С, фолиева киселина, рибофлавин и ниацин. Той е добър източник на минерали, мед, калий, калций, магнезий, желязо, селен и цинк; плюс антиоксиданти – зеаксантин и ликопен. шафранОще от древни времена се използва за болки в корема, камъни в бъбреците и подобряване на кръвообращението. Днес вече има изследвания, които доказват много от терапевтичните му свойства- например има положителен ефект срещу болестта на Алцхаймер, добър антидепресант е и участва в предотвратяване образуването на ракови клетки.

 • Бил е използван за лечение на морбили;
 • В индийската традиционна медицина се използва за лечение на пикочния мехур, бъбреците и чернодробни заболявания, както и диабет;
 • Помага в борбата с туморите и облекчаване на страничните ефекти на химиотерапията;
 • Противодейства на отрицателните ефекти от алкохол върху мозъка;
 • Шафранът се счита отличен за стомашни проблеми и анти-спастичен, помага на храносмилането и повишава апетита;
 • Облекчава болки в стомаха и напрежението;
 • Използва се като лекарство за грипоподобни инфекции и астма;
 • Има свойствата на афродизиак;
 • Укрепва сърцето и нервната система;
 • Триенето на венците с шафран може да намали възпалението им;
 • Има антибактериални и антивирусни свойства.;
 • Използва се за текстилно багрило и в парфюмерията.

Тъй като шафранът е много скъп, има голяма вероятност да попаднете на фалшив такъв. За да разберете дали шафранът, който сте купили е истински, потопете малко от него в топла вода и ако течността се оцвети веднага, това не е шафран. Истинският трябва да кисне в топла вода или мляко най-малко 15 минути, преди наситеният му червено-златист цвят и ароматът му да се усетят.

Отглеждане, добив и цени

Има два основни метода за отглеждане: европейски и арабски.

 • Европейски – шафранът се гледа на лехи, като на всяка 3-та година луковиците се изваждат и разсаждат наново. Така цветовете си остават едри и хубави, а качеството на шафрана е високо;
 • Арабски – малко по-мързелив метод, при който шафранът е засят нагъсто, така че всичко да е като поляна. Луковиците не се пресаждат и с годините се размножават прекалено много, че буквално са една до друга. Цветовете не могат и нямат пространството да се развиват добре; при беритба буквално се ходи по тях, а това рефлектира и на качеството.

През лятото шафранът се намира в състояние на покой, а през есента се появяват листа и цветове. В зависимост от климатичните условия, цъфтежът е от септември до ноември, като продължителността на цъфтежа на един цвят е около 3 дни, а масовият е около 7- 15 дни. Цветовете се берат рано сутрин, защото бързо увяхват след пладне. Растенията цъфтят в светло виолетов до бледо морав цвят в продължение на десетина дни. За подправка се използват трите червени близълца, заедно с част от шийката, където те се свързват с растението.114

Добивът от декар е между 1 и 3 кг. сух цвят. За производството на 1 кг. сух шафран са необходими 160 000 – 200 000 цветчета; за производството на 12 гр. е необходим 1 кг. цветя, като един прясно откъснат цвят, дава приблизително 0,007 гр. сух продукт.

Цената му е висока поради големите разходи за отглеждане и преработка. Средната изкупна цена на шафран в Европа е както следва: 1 гр. струва между 6 и 24 евро; 100 гр. струват около 3000 евро; цената за килограм започва от 500 и може да достигне до 9 000 евро, като това зависи от качеството и сортът. Най- евтиният шафран в Гърция е на цена 665 евро/кг., а в Испания – 800 евро/кг. .

Инвестиция

Инвестицията в шафранов минзухар е огромна и доста скъпа, но може да бъде изключително успешна, тъй като само 20% от нуждите на международния пазар са задоволени. За засаждането на 1 дка са необходими средно 700 кг луковици, чиято цена на европейския пазар варира между 12- 24 евро/кг луковици, което би струвало близо 8- 10 хил. евро за декар. Въпреки високата първоначална инвестиция, пазарът „обещава“ бърза възвращаемост и висока печалба.

Ако инвестицията в шафран Ви се струва примамлива, но нямате възможност за пълно финансиране, то Програма за развитие на селски райони ви дава тази възможност. Мерките, по които можете да финансирате своята инвестиция са:

Програмата позволява да направите допълнителни инвестиции, които да подобрят добивите и качеството на продукцията от една шафранова плантация. Пример за това може да бъде изграждането на сондажи, капково напояване, закупуването на специализирана земеделска техника и транспортни средства. За да научите за всички възможности за финансиране и да превърнете Вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете  с нас.

[signoff]

11 Comments
 1. Reply
  Мария Дончева 09.01.2018 at 23:59

  Колкото повече чета толкова повече се възмущавам каква глупост сте написала. Най-лошото е, че хората най-вероятно са ви повярвали и са се отказали да правят каквото и да било. И после защо натам отива тази държава.. Само за ваша информация, един от най-големите производители на шафран унас е започнал със засаждането на 10 дка шафран през 2014г., а сега изняся за цяла Европа.

 2. Reply
  Мария Дончева 09.01.2018 at 18:14

  Здравейте,
  Как така 200 дка? Ако съдим по написаното от вас, при желание за засаждане на 100 дка шафран първоначалната инвестиция би била 1 200 000 мил. евро! А по мярка 6.1 максималното стартово финансиране е 25 000 евро. Нещо не разбирам как финансирането което би трябвало да е 50-70% е малко повече от 2%? И кой млад земеделец би могъл да направи подобна инвестиция, че вие говорите и за 200 дка!?

 3. Reply
  Димитър 02.01.2017 at 2:17

  Здравейте,интересува ме до колко сте сигурна, че шафрановият минзухар се пресмята с код 3129, а не с код 3029 – луковични цветя? Питам, защото това е мнението на повечето хора, но така и не разбрах дали има официално становище от министертвото, след като минзухара няма код в наредбата?

  • Здравейте,
   шафрановият минзухар е цветно луковично растение. Растението е културен вид от минзухар от семейство Перуникови, което произхожда от Предна и Мала Азия; предвид неговите характеристики, може да се отнесе към „Други етерично – маслени и лекарствени култури“ – като това е официалният отговор на Министерство на земеделието и храните. „Други етерично – маслени и лекарствени култури“ са с код по Наредба – 3129. В допълнение, министерството споделя, че шафранът е нова култура за страната, която няма стопанско значение и разпространение, както и , че растенията се определят като многогодишни по начина на тяхното отглеждане и съответно спадат към „трайни насаждения“.

 4. На ясно съм с трудностите на шафрана, но въпреки това искам да кандидатствам проекти.и вярвам че ще успея.аз имам около 3000 луковички.и се запознахме тАз година с тях.и ще продължим напред.

 5. На ясно съм с трудностите на шафрана, но въпреки това искам да кандидатствам проекти.и вярвам че ще успея.

 6. Reply
  bonka palazova 31.10.2016 at 21:20

  55 dka i 16 dka pisteesha slivova gradina koqto siganite izsqkoxa predlojete mi varianti

 7. Reply
  bonka palazova 31.10.2016 at 21:16

  razpolagam s plosh semq no nalichnite sredstva ne mi dostigat za da zapochna imam i jelanieto predi vsichko taka che iskam podkrepa dokato se naycha kak da ptrodalja

  • Здравейте,
   инвестицията в шафранови насаждения е доста скъпа и при положение, че нямате налични поне 200 дка шафран – няма да бъде финансирано закупуването на насажденията и съответно създаването на стопанство. Това е инвестицията за големи земеделски производители, които желаят да модернизират и подобрят своето стопанство. Към момента тече прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и ако не отговаряте на основните критерии за допустимост, а именно: да сте регистриран земеделски производител, да разполагате със стандартен производствен обем от минимум 8 000 евро и съответно ако сте юридическо лице – да докажете приход от земеделски дейности (за предходна или текуща финансова година) – ще бъде трудно да получите финансиране. През 2017г. очакваме прием по подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства“ по Тематична подпрограма за развитието на малки стопанства, както и подмярка 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери“, по които, стига да покриете условията, бихте могли да кандидатствате.

 8. Мила Ктерина моля бъдете добра имам нужда от вашата помощ сина ми е на 19 постъпи ВСУ имам три декара земя бих искала да изглеждаме шафран лак мога да получа безвъзмездна помпщ.Безработна съм мъжът ми с 300 лева заплата

  • Здравейте,
   за жалост 3 дка са крайно недостатъчни, за да покриете изискванията на Програмата, за финансиране на шафраново стопанство. Препоръчвам Ви да се ориентирате към друга култура, тъй като инвестициите в шафран варират между 8-10 хил. евро – за декар. Малка част от земеделските мерки предоставят 100% финансова помощ и то стига да отговаряте на определени условия, като често това са мерките за малки стопанства и отпусканите средства са крайно недостатъчни за създаването дори на 1 дка шафран. Ако имате нужда от повече информация или насоки, бихте могли да се свържете с нас на телефон: 02/ 489 6959.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0