Ще доведе ли „преразпределителното плащане” до изкуствено раздробяване на стопанствата?

От днес 04.03.2014г до 15 май ще се подават заявления за субсидии от ЕС за ниви. Субсидиите за ниви от ЕС са 1,2 млд. лв. Неподалите до 15 май заявления, ще имат възможност да го направят най-късно до 9 юни, но за всеки ден закъснение между 15 май и 9 юни, субсидията ще бъде намалявана с 1%.

Новото за тази година е , че се въвежда за първи път „преразпределително плащане”. То предвижда за първите 300дка да бъдат изплащани по-високи субсидии- до 45 лв за дка, а за всеки следващ дка да се изплащат до 30лв. Това поражда риск големите фермери да накъсат стопанствата си на множество малки такива, за да се възползват от по-големите субсидии.

“Няма да се стигне до изкуствено раздробяване на стопанствата. Вече няма време за това, кампанията започва. Ние затова толкова забавихме наредбата. Държа и да подчертая, че и едрите, и дребните земеделци за първите си 300 дка ще получават по-висока субсидия”, коментира пред “Труд” аграрният министър Димитър Греков.

За последно тази година българските фермери ще получават евросубсидии, без да спазват строги екоизисквания. От 2015 г. земеделците ще губят до 30% от парите, ако не покриват норми, щадящи почвата.

2014 г. е последната, в която няма да има таван на субсидиите и земеделците ще получават пари за всеки обработван от тях декар земя. Помощи се дават при обработване на поне 10 дка ниви и минимум 5 дка плодни градини и зеленчуци.

По материал на труд.бг

 

1 Comment
  1. Reply
    златко стоянов 28.08.2014 at 13:17

    В ЮЖНА БЬЛГАРИЯ ЗЕМ. ЗЕМЯ Е РАЗДРОБЕНА И НЯМА ГОЛЕМИ МАСИВИ.СРЕДНО ПО 5 ДЕКАРА ПРИТЕЖАВАТ ЗЕМ. ПРОИЗВОДИТЕЛИ. ВЬПРОСЬТ МИ Е:ВТОРО КАЧЕСТВО ЛИ СТАВАМЕ ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА МАЛКИ СТОПАНСТВА, ЧЕ НЕ МОЖЕМ ПО НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ДА КАНДИДАТСТВАМЕ ПО ПРСР ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 Г. ПОЧТИ НЕВЬЗМОЖНО Е ДА ИЗПЬЛНИШ УСЛОВИЕТО ЗА ЕДНА ИКОНОМ. ЕДИНИЦА В ПЕРИОДА 2014-2020 Г. ПАК НЯКОЙ БЮРОКРАТИЧЕН ПЛЬХ, БЕЗХАБЕРНИК, ТЕОРЕТИК Е ИЗРАБОТИЛ ТОВА ПРЕД ПРОЕКТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДА БЬДЕ ОДОБРЕНО ОТ БРЮКСЕЛ. НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ ТАЗИ ИДИОТЩИНА И ДА СИ ОСТАНЕ В СИЛА СТАРОТО ПОЛОЖЕНИЕ С ТАБЛИЦАТА ЗА ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКА ЕДИНИЦА ОТ 2007-2013 Г.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0