Ще има връщане на пари по ОП „Развитие на селски райони“

коментар на Ивайло Здравков- председател на Асоциацията на бенефициентите по европейските програми, в телевизия Bulgaria on air, относно това как бизнесът възприема спиранията и пускането на евросредства.
Ivajlo-Zdravkov

Ивайло Здравков

Според него, бизнесът е вложил много средства в подготовката на проектната документация за кандидатстване по европроекти- между 40-80 000 лева, според мащаба и целта на проектите, а спирането им ги оставя в пълен ступор.
Компаниите са приели, че 2014 г. ще бъде „нулева“ година, но също така се питат кога ще отворят проектите от новата година .

За новият програмен период- 2014-2020 и тази година ще е нулева, защото няма усвоено нито едно евро. Усвояват се пари от стария период, но те са много малко като бюджети. Голяма част от проектите няма да се изпълнят заради краткото време, което имат, поради забавянето на разглеждането им.

Ивайло Здравков даде конкретен пример с ОП „Развитие на селските райони“, която е една от най-големите.

По негово мнение, от нея ще има сериозно връщане на средства, защото нито един от одобрените сега проекти няма да може да бъде изпълнен, особено тези, които тепърва ще се изпълняват.
В строително-монтажните работи, особено със срок една година, за който проектът е невъзможно да бъде изпълнен и средствата ще бъдат върнати обратно, като санкция.

Неизпълнилите проектите, които са получили авансово плащане ще трябва да връщат парите на държавата, което е „пълно безумие“.  Идеята на министър Дончев за авансово стартиране на проекти с бюджетни средства е разумно решение, ако успее да се реализира, смята Здравков. Чуйте целият коментар във видеото по-долу.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0