Ще има платени помагачи при доставките на храни по училищните схеми

На страницата на МЗХГ е публикуван проект на Постановление на МС, с който ще бъде допълнена Наредбата за прилагане на училищните схеми за доставки на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Промените целят да бъдат улеснени по-големите училища, в които училищният персонал не може сам да се справя с доставките. За целта се добавя нова алинея към чл. 4, която разрешава раздаването на продуктите да се осъществява от лице, с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище.

В друг текст се добавя, че одобрените заявители, които доставят продукти в училищата, могат да искат възстановяване на разходи за договорите с лицата – помагачи в размер до 0,07 лв. за индивидуална порция на всеки ученик.

В мотивите към постановлението за изменение на наредбата е обяснено, че практиката по прилагане на схемите е показала, че училищата с по-голям брой доставки срещат затруднения да се справят самостоятелно с изброените дейности, тъй като не разполагат с достатъчно персонал. В наредбата е необходимо да се предвиди възможност дейностите на територията на училищата да могат да се осъществяват от лице, с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище.

Предвидена е възможността доставчиците да се разплащат с лицето, което ще осъществява дейностите по договора. Дейностите на територията на училищата могат да се осъществяват от лицето, което извършва дейността по хранене на учениците в училищния стол или бюфет или от друго лице и с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище. Разходите за приемане, съхранение и раздаване на продуктите в училищата ще бъдат част от помощта, която получават доставчиците, след представяне на доказателства за извършването им. Предложеният размер на помощта е в размер до 0,07 лв. за индивидуална порция на всеки ученик.

Средствата за обезпечаване на този разход ще бъдат в рамките на определения за схемата бюджет.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0