167 проекта са подадени за модернизация по ПРСР-Мярка 121

В отворения приемен прозорец, от 14 март до 4 април 2011 г., по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година са подадени 167 проекта

Light bulbВ отворения приемен прозорец, от 14 март до 4 април 2011 г., по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година са подадени 167 проекта. Приемът тази година е насочен към усвояване на гарантираните бюджети, заяви Никола Христов, директор на Дирекция «Развитие на селските райони» в МЗХ по време на пресконференция на срещата-дискусия със земеделски производители от района на София.

SchoolВ средата на годината, от 4 юли до 15 юли 2011 г., ще бъде отворен отново приемът по тази мярка. В края на годината изтича срокът за фермите от ІІ и ІІІ група да бъдат приведени в съответствие с изискванията на ЕС. Експертите приканиха стопаните на тези ферми да се възползват от възможностите, които дава Програмата. Те могат да кандидатстват по нея, за да изпълнят изискванията на Общността. По мярката за модернизиране на стопаните се възстановяват до 60 % от направените инвестиции, а ако те попадат в нитратно уязвима зона в Натура 2000 или в земи с висока природна стойност, този размер е 75%.

Light bulbБенефициент, които е подал проект и е одобрен от ДФ „Земеделие” може да кандидатства за финансиране по схемата на ДФЗ. Никола Христов обяви още, че България по официален път е поискала от ЕК нотификация за прехвърляне на 304 млн. евро между мерките от Програмата.Животновъдите с ферми І-ва категория за София град са 13 с общо 530 броя животни, а в областта има още 36 ферми с 1770 крави, които отговарят на европейските изисквания.

SchoolРегистрирани са и ферми от ІІ-ра категория с общо 663 крави. Най-много са фермите от ІІІ-та категория с 4 броя и с над 4 крави – 118 с общ брой на животните 1062, информира Полина Марина, експект в дирекция „Животновъдство” на Министерство на земеделието и храните. В момента експертите от ветеринарните служби по места обикалят страната и на всички стопани на ферми от ІІІ група се правят полезни предписания, съобразно специфичните им проблеми, за да може да отговорят бързо на стандартите за качество. За земеделските стопани, които очакват да им бъдат одобрени проектите, с които да модернизират фермите си, за да отговорят на европейските изисквания,  ще има гратисен период и след 31 декември 2011 г.

SchoolВъв връзка с мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери” най-голям интерес за фермерите като цяло в страната има към отглеждането на трайни насаждения – овощни градини, за област Пловдив, Пазарджик и Стара Загора – зеленчукопроизводство и животновъдство, съобщиха от Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/.

SchoolДо този момент близо 4000 млади земеделци са стартирали успешно своя бизнес, съобщи Биляна Петрова началник отдел в НССЗ. Тя информира още, че след като постигнат заложените по проект цели, фермерите продължават да развиват и модернизират стопанствата си чрез възможностите, които предоставя мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”.

Източник: „МЗХ“

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0