5 бизнес идеи, които можете да финансирате по ПРСР 2014-2020

Новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 се задава с няколко обещания – за опростяване на процедурите при кандидатстване по отделните мерки, както и за увеличаване на възможността за използване на финансови инструменти, които пък да улеснят достъпа на бенефициентите до финансиране. Наред с намерението за осигуряване на по-голяма достъпност и ефикасност по отношение на усвояемостта, цел на новата програма е да предостави многостранна и ефективна подкрепа за малките стопанства и за младите земеделски производители, подкрепа за секторите на плодовете, зеленчуците, етерично-маслените и медицински култури, животновъден сектор, агроекологични дейности, включително биологично земеделие, иновации в земеделието, запазване и укрепване на позициите в зърнопроизводството.

Ето и някои идеи за бизнес, за реализацията на които може да получите финансова помощ чрез мерките на  ПРСР 2014-2020.

[dropcap]1[/dropcap]СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ

[caption id="attachment_4434" align="alignleft" width="270"]house Ваканционен комплекс в землището на гр. Батак[/caption]

Тази област продължава да бъде привлекателна за развитие на бизнес, тъй като води до стимулиране на местното развитие в селските районичрез намаляване на бедността и икономическото развитие в тези райони и разкриване на работни места, а също спомага и за подобряванеи съхраняване на природното и културно наследство. Атрактивността за развитие на дейност в тази сфера нараства и предвид промяната на дефиницията за селски район, с което се разширшва териториалният обхват на общините, които могат да ползват ресурса по програмата.Така изграждането на къщи за гости в добавка с предлагане на различни тематични културни програми, както и изграждането на спортно-развлекателни комплекси са отлична възможност за разнообразяване дейността на всеки земеделски производител. При това, финансова помощ може да се получи и за покупката на коне за неземеделска дейност, напр. за опознавателни преходи, покупка на моторни средства – ATV-та, моторни лодки, които също могат да бъдат част от атракциона. Финансирана може да бъде и покупката на фитнес и спортно оборудване.

[divider]

[dropcap]2[/dropcap]БИОЗЕМЕДЕЛИЕ

bio

През последните години се създадоха редица предпоставки, които благоприятстват производството и реализацията
на биопродукти в страната – това са нормативната уредба, потенциалът за развитие на сектора, високото качество и институционалната подкрепа. Междувременно все повече потребители търсят здравословна, питателна и незамърсена с изкуствени торове и други химически съставки продукция, като мотивацията им варира от загрижеността за екологичното равновесие на земята до загрижеността за собственото здраве. Ето защо биоземеделието (напр. биопроизводство на овощни видове, зеленчуци и биологично отглеждане на животни) ще даде възможност на земеделските производители да повишат своята конкурентоспособност и ефективното използване на ресурсите и да подобрятекологичните си показатели, като същевременно допринасят за устойчивостта наикономиката в селските райони.

[divider]

[dropcap]3[/dropcap]ПЕЛЕТНО ПРОИЗВОДСТВО

pelletsПроизводството на пелети е една от най-бързо развиващите се енергийни технологии. Съчетанието на висок коефициент на полезно действие, лесно обслужване и възможността за използване за отопление ги прави все по-предпочитани. Пелетите са привлекателни и поради факта, че са отлично средство за оползотворяване на местните ресурси, като допринасят в материален аспект за опазване на природата и овладяване на климатичните промени. Ето защо, ако се чудите в каква насока да разнообразите дейността си – пелетното производство е една перспективна дейност, обещаваща висока възвръщаемост в бъдеще.

[box type=“info“ align=“aligncenter“ class=““ width=“300″]Ако търсите да закупите качествени дървесни пелети препоръчваме пелетите на Vesta. Изключително качество – много ниско съдържание на пепел и никаква шлака.[/box]

[button color=“red“ size=“medium“ link=“https://vestapellets.com“ icon=“fa-hand-o-right“ target=“true“]Премиум Пелети от Производител[/button]

 

[divider]

[dropcap]4[/dropcap]ЗАВОД ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕБЕЛИ

furniИнтересна възможност за разнообразяване на дейността на земеделските производители е производство на мебели. Предприемането на такова начинание помага за развитието и конкурентоспособността на селските районитъй като насърчава заетостта и разкриванетона нови или запазването на съществуващи работни места в селските райони, като същевременно се насърчават бизнес интеграцията и местните междуотрасловивръзки. По такъв проект ще Ви бъдат покрити разходите по както по изграждане, респ. реконструкция или ремонт на сгради, помещения така и позакупуването на необходимите машини – стационарни (циркуляри, кантиращи машини, фрези и др.), ръчни и други режещи инструменти.

[divider]

[dropcap]5[/dropcap]ДЕНТАЛНА КЛИНИКА

Dental-Clinic

Може да звучи налудничаво, но изграждането на дентална клиника е една доста привлекателна бизнес идея, която може да получи финансиране по ПРСР 2014-2020. Предимствата на това начинание можем да проследим в две насоки –  териториални от гл.т. на икономическо и социално развитие на селския район (осигуряване на заетост, привличане на чужденци с всички допълнителни предимства от това), и чисто социални, от гл.т. на ползата за обществото от достъпа до специализирани стоматологични услуги. Такъв проект може да получи финансова помощ за изграждането/реконструирането на сградата или помещенията, а също и за закупуването на специализираната техника и допълнително оборудване, предназначени за постигане целите на проекта.

19 Comments
 1. Здравейте,

  Искам да кандидатствам за проект за Дентална клиника в гр. Гоце Делчев. Искам да попитам как стоят нещата и към кого мога да се обърна за насоки и по-подробна информация?

  Благодаря!

  • Здравейте,
   тази идея би могла да бъде реализирана по мярка 6.4 от Програма за развитие на селски райони. За повече информация,може да се обадите на телефон: 02/ 489 6959, а в последствие да направите и физическо посещение на място.

 2. Reply
  Йорданка 24.04.2014 at 9:43

  Здравейте!Живея в малък черноморски град.Регистирана съм на тр.борса,а нямам желание да бъда подхвърляна насам-натам вече.Имам желание да работя.Разполагам с жилище,намиращо се на прекрасно място.Извинете ме,за въпроса,който имам -Какви са изискванията за кандидатстване по мярка 112/,ако е точно тази /?Благодаря .

 3. Здравейте ,
  В момента имам действаща къща за гости в град Трявна но желая да я развия с няколко стаи повече .Имам и малка семейна ферма и земя така че мога да се регистрирам като земеделски производител веднага . Имам ли шансове за финансиране по евро програма?
  Благодаря

 4. Reply
  Petya Nikolova 13.10.2013 at 15:59

  Gospojo Tomova kak moga da se svarja s vas za po-veche informaciq za kandidatstvane za finansirane po proekt za selski turizam.Ochakvam Vashiq otgovor i predvaritelno Vi blagodarq.

 5. Reply
  елена маринова 30.09.2013 at 10:05

  не съм регистрирана,като земеделски производител,нито като търговец,ако се регистрирам,като ет. или оод имам ли поне минимален шанс да кандидатсвам по оперативна програма на ес. за селски туризам основно къща за гости

 6. Освен мярка 112 има ли и други мерки по които финансирането да е 100 %

  • Здравейте Orcev,
   по другите мерки не се преодастява 100%-во финансиране. Възможно е обаче оптимизиране на финансовата структура на проекта.

 7. Здравейте.дано да неви досадя със моите въпроси но интересуваме финасирането по мярка 123 е 50процента а аз моя дял трябва ли да съм го подсигорил предварително моля да бъда извинен за глупави те въпроси кои то задавам но чисто просто не съм много на ясно със тези програми благодаря ви още веднъш за внимаието което ми одделяте поздрави

  • Здравейте,
   по принцип е хубаво да разполагате със средствата или поне да бъдете сигурни, че ще получите банков заем. Финансовата помощ се получава след извършване на инвестиционния проект, като можете да кандидатствате за авансово плащане, което реално ще Ви осигури 25% от средствата по проекта. А Вие сте длъжни да осигурите гаранция за аванса пред Фонда в размер на 110% от исканата сума за аванса.

   Поздрави,
   Ваня Томова

 8. Здравейте.благодаря за бързия ви отговор да разбирам ли че,немога да участвам с моята фирма а трябва да се открива нова

  • Здравейте „Lio“. Естествено можете да кандидатствате и от името на Вашата компания, но препоръчваме когато няма изискване за налични обороти, да се направи ново дружество създадено изключително и само за целите на инвестиционния проект. По този начин се изолират и минимизират редица рискове, но това са подробности и специфики в които не е нужно да навлизам.

 9. Здравейте.имам идея за закупуване на линия за пелети имам фирма еоод от 2009г но няма дейност да ли ще ми одобрят проект или фирмата трябва да има дейност

  • Здравейте отглеждам овце и кози итересуваме мога ли да кандидатствам по мярка 112 млад фермер.Колко бройки тръбва да имам за да мога да кандидатствам и може ли овце и кози заедно или само от един вид.Аз съм от Враца и къде да се обърна за повече информация.Предварително благодаря .Ще чакам отговор

  • Съгласно изискванията на мярка 123, по която се финансират инвестиции за пелети, можете да реализирате такъв проект с новорегистрирана фирма. За повече въпроси можете да се свържете с някой от нашите консултатнти в секция контакти, както и на страницата на консултантска фирма novek

 10. Здравейте!
  имам 1,6 дка земя в село от общ. Гоце Делчев искам да кандидатствам за изграждане на къща за гости. Към кого да се обърна за съдействие и помощ относно изготвяне на документацията, с какви парични средства трябва да разполагам ориентировъчно на първо време, по коя мярка мога да кандидаствам, какви са стъпките за кандидастване и от кога трябва да започна при условие че сега е 05.09.2013 г.
  Благодаря Ви предварително!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0