6-те млн. евро за млечните животни вече са разпределени в полза на малки и средни ферми

десислава танева6-те милиона евро, които бяха разпределени към България през септември от европейския бюджет, ще се разпределят към малките и средни ферми, съобщи снощи по телевизия „Европа“ аграрният министър Десислава Танева.

Тя обясни, че към стопанствата с млечни крави и биволи ще се преведат почти 5 млн.  евро. Половината от тях ще бъдат раздадени на фермите с крави на база литър мляко. Другата половина ще е за глава животно. При биволовъдите субсидията ще се изплати според броя на животните.

При овце и кози-майки помощта също ще е на база брой животни.

Стопанствата с над 200 крави и над 500 овце няма да получат от европейската помощ, тъй като министерството смята, че малките и средни животновъди са по-уязвими в неблагоприятната ситуация. Тя даде за пример помощите по de minimis, от които се възползват по-малките ферми.

Наскоро Десислава Танева посочи в друго интервю, че догодина ще бъде стартиран дебат за поставяне на условието животновъдите да получават финансиране при доказано с фактури произведено мляко, т.е. на база литър суровина. Идеята е през 2017 г. именно по този начин да се разпределят средствата, което вече се прилага при продукцията от плодове и зеленчуци.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0