8 млн. евро за създаване на фермерски пазари, промени в Наредба 26, за да има продавачи

Производителите ще бъдат улеснени в преработката и директните продажби чрез промени в нормативите

фермерски пазар„В Програмата за развитие на селските райони има предвиден публичен ресурс от 8 млн. евро, който е предназначен за създаването на фермерски пазари и обединения на производители. Очаква се подмярката да бъде отворена през втората половина на 2016 година“. Това информира заместник-министърът на земеделието Васил Грудев днес на форум „Бъдещето на фермерските пазари“.

Промени в Наредба 26, които ще бъдат обнародвани съвсем скоро, ще облекчат пък условията за фермери, които искат да извършват преработка и директни продажби на мляко, сирене, яйца. Васил Грудев посочи, че целта е да се скъси веригата на доставка и чрез фермерските пазари тя да стане „производител – потребител“. Според него към 2020 г. България най-после ще има истински, традиционни пазари на фермери, такива каквито са в Европа.

Чрез промените в Наредба 26 ще се облекчат изискванията за животновъдните обекти, в които се добива сурово мляко за директна доставка. Дава се възможност доставката на сурово мляко да става по-лесно – опаковките може да са на производителя, но и на потребителя, обясни експертът от МЗХ Невена Петрова, цитирана от „Инвестор“.

Отпадат ограниченията за процента яйца от кокошки и пъдпъдъци, които може да продава директно едно стопанство (досега ограничението е било 40 на сто).

Различните операции при преработка на сурово мляко ще могат да се извършват в едно помещение, при условие че се вършат последователно и след всеки етап се чисти и се прави дезинфекция.

Подобни са и облекченията, залегнали в проект за изменение на Наредба 4 – за специфичните изисквания към кланичните пунктове. Там освен добив на месо ще може да се извършва транжиране и преработка. Животните ще трябва да са отгледани във фермата. Целта е да намалеят разходите на фермерите за сграден фонд, но да се запази хигиената.

Васил Грудев припомни, че в края на ноември тази година ще бъде отворен и приемът по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделска продукция”. „Там ресурсът, който ще се предостави на земеделските производители е 100 млн. евро, като суровинната обезпеченост, която трябва да бъде доказана от бенефициентите, е минимум 50% за първата година, като поне 30% от нея трябва да бъде осигурена от български земеделски производители“, обясни Васил Грудев. Той коментира още, че чрез това изискване Програмата гарантира, че ще бъдат подкрепени българките производители и ще се повиши добавената стойност на българското земеделие.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0