Aнексиране след подписан договор с ДФЗ

Хронологията за финансиране на всяка дейност посредством европейска програма има следната последователност: Проучване –> Подготовка –> Одобрение –> Подписване на договор –> Управление на проекта. В този материал разглеждаме една от най-важните части в целия процес за финансирането на проект с европейски пари – управлението. Разглеждаме конкретно работата с Държавен фонд земеделие (ДФЗ), тъй като там се обхващат най-широк кръг от дейности и възможности за финансиране на Вашите идеи.

След, като подпишете договор с ДФЗ започва изпълнението на проекта. Практиката ни до момента показва, че винаги се налагат промени от различен характер – от съвсем незначителни, като промяна на банкова сметка на кандидата и промяна в собствеността на дружеството, до промени включващи подмяна на подизпълнители, на технически параметри по конкретния проект и пр.

[box_light]На този етап, ролята на консултанта е изключително важна и е ключов момент за успеваемостта на проекта. В най-общи линии процедурата изисква подготовка на мотивирана молба за промяна на договора, като трябва да стане ясно каква точно е исканата промяна и защо тя е наложителна. Освен подготовката на цялата молба плюс всички съпътстващи документи, важен момент е и скоростта, с която се предвижват всички документи. Има механизми (напълно легални – част от „ноу-хау-то” на консултантските фирми) посредством които всичко може да стане изключително бързо.[/box_light]

Резултатите от предприетите действия по промяна на договора между бенефициента и ДФЗ могат да бъдат в най-общи линии три:

 1. ДФ „Земеделие” – РА разглежда искането/молбата и, в случай че същото не влияе на дефинираните в приложимата нормативна уредба елементи одобрява промяната и сключва анекс към договора с ползвателя на финансовата помощ.
 2. ДФ „Земеделие” – РА може да прецени, че исканата промяна не е от значение за изпълнението на договора за отпускане на финансова помощ, сключен между даден бенефициент и ДФ „Земеделие” (Договора) и писмено да уведоми за това обстоятелство бенефициента.
 3. ДФ „Земеделие” – РА може да прецени, че исканата промяна е в разрез с дефинираните в приложимата нормативна уредба елементи и в този случай дава отказ за сключване на анекс към договора с ползвателя на финансовата помощ.

По-долу можете да изтеглите документ, публикуван от ДФЗ, в който подробно са разписани различните възможности за анекс към договор по одобрен проект. Засегнати са следните ключови моменти:

 • Какви са сроковете за подаване на молба за сключване на анекс и необходими документи;

 • За какво е възможно да се сключи анекс?;

 • Какви са условията за сключване на анекс към договора за отпускане на финансова помощ.

 • За какво не може да се сключи анекс?;

 • Специфични процедури.

[button link=“https://finansirane.eu/wp-content/uploads/Aneks-Pravila-Proceduri.pdf“ variation=“blue“ size=“large“]Изтегли Документа[/button]

[signoff]

10 Comments
 1. здравейте,имам един такъв въпрос:-къде мога да намеря въпросната точкова система,да я прочета,искам да направя магазин на село по мярка 311,тъй като съм записъл в плана по който кандидатствах по мярка 141за 30000лв.Не знам дали се вписвам и струва ли си да се занимавам,или пък директно по мярката, стаи за гости и магазин.Благодаря за мненията!

  • Reply
   Ивайло Янков 05.04.2013 at 13:17

   Здравейте Тони,
   Точковата система се намира в наредба 30 и там може да я видите.

 2. Reply
  Джорж Савов 28.09.2012 at 15:53

  Понеже съм удовлетворен от отговорите на предните въпроси поставяни от колегите реших да поставя своя въпрос. При утвърден проект по М 123 следва ли да се прилага ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 55 на МС от 12.03.2007 г. За условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на договорена безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, тоест след като сме представили по 3 оферти за машините които ще закупуваме и сме ги класирали и с които сме кандидатствали и те вече са приети от ДФЗ следва ли да прилагаме П 53/12.03.2007 г и да организираме публични търгове за машините, които ще закупуваме или за извършваното строителство. Ако не е необходи да се прилага П55/12.03.2007 г, кой документ отменя това постановление. Тиражират се всякакви тълкувания. Докато за кандидатстването по М123 съществу-ват редица указания и Наредба 18, то правилата за Управлението на Проекта поне за мен са недостатъчни и неопределени. Има ли регламентиращ документ, наредба как трябва да се Управлява (изпълнява) проекта. Има ли Правила за приемане на проектите по М123

  • Reply
   Ивайло Янков 01.10.2012 at 12:51

   Здравейте Джорж,
   В самата НАРЕДБА 18/Мярка 123 е описано как се процедира с офертите за под изпълнителите, а именно: Когато стойността на разхода е повече от 15 000 евро и не е по референтни стойности на ДФЗ или не по индивидуално задание за специализирано оборудване се прилагат три еднакви и съпоставими оферти, като се избират на база най ниска цена, а в случаите когато не е най ниска цената то се прави обяснителна записка защо е избрана по високата цена. Тази процедура се прави преди входиране на проекта. Не се прави процедура по ПМС 55. Изпълнителя се избира предварително на база протокол от комисия, която Вие си правите.

 3. ЗДРАВЕЙТЕ,КЪСНО ЛИ Е ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО МЯРКА 311 КЪМ ДНЕШНА ДАТА И КАКВИ СА ШАНСОВЕТЕ ЗА ОДБРЕНИЕ ЗА КОЛКО ЩЕ МИ СТРУВАТ ВАШИТЕ УСЛУГИ-МОЖЕ ЛИ КОНКРЕТЕН ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА

  • Reply
   Ивайло Янков 02.07.2012 at 10:39

   Здравейте Илияна,

   Все още не е късно за кандидатстване по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311. Имайте предвид, че подготовката на проектната документация отнема поне няколко месеца работа, което означава, че трябва да се започне сега за да може да входираме проекта на следващия отворен прозорец, който се очаква да бъде първото тримесечие на следващата година.

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 4. Reply
  Silvia Dobrewa 25.04.2012 at 17:26

  Благодаря Ви, за отговора, а консултантските фирми които подготвят и внасят документите , знаейки че проектът е с 35 точки не би ли трябвало да знаят ,че с с този статус фирмата има малък шанс за одобрение ,при максимум 100 т.- 35т. са по малко от 50% което говори че проектът е с малки шансове .
  Благодаря Ви.Лек ден

  • Reply
   Ивайло Янков 26.04.2012 at 8:54

   Здравейте Силвия,
   Вие сте частично права! Относно точките е важно да знаеш какъв бюджет има съответната мярка за годината за да може да прецениш до колко точки може да си позволиш да има един проект, който да не е застрашен от отпадане. Имайте предвид, че самата точкова система не е зададена правилно и максимум брой точки, който може да се получи по един проект е 75, а не 100.

 5. Reply
  Silvia Dobrewa 24.04.2012 at 20:22

  Здравейте,кандидатствахме с проект по мярка 312, проектът ни бе отказан тъй като сме с 35 точки ,а към момента се одобряват проекти с мин.55 точки, има ли как да се разбере предварително мин.брой точки за даден проект ,тъй-като за изготвяне на документите и за подаването им сме платили на фирма голяма сума ,която съответно при създалото се положение изгаря.
  Благодаря Ви предварително

  • Reply
   Ивайло Янков 25.04.2012 at 9:15

   Здравейте Силвия,

   Въпрос на изчисления е да се предвиди, кога ще има „ранкиране“ и всяка точка ще е ценна и кога прага ще е по ниско!, тоест да се разглеждат проекти с малък брой точки.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0