ISO 9001 – Какво всъщност е това?

iso90011.jpg

Веднъж взели решението да въведат система за управление на качеството, някои – а особено малки и средни (МСП) – предприятия често се чувстват несигурни как и откъде да започнат. Тази статия води мениджъра на МСП през първите стъпки.


Въведение

Има много пътища, по които малкият бизнес може да тръгне за внедряването на една система за управление на качеството (СУК). Този съвет е предназначен да даде един такъв пример за внедряване в някой малък бизнес. Той се предлага тук единствено като пример и не бива да се счита нито за единствения възможен, нито като най-добрият метод за внедряване.

Процесът има три етапа:

– Разработване – Разглеждане какво се случва във вашия бизнес (т.е. вашите бизнес-процеси).
– Внедряване – Въвеждане на системата за управление на качеството в действие.
– Поддръжка – Поддържане и подобряване на системата за управление на качеството.

Тези етапи се постигат чрез редица стъпки, както следва:

Идеята за система за управление на качеството не е да възпрепятства академичните, интелектуалните или творческите процеси, намесени в бизнеса.

Разглеждане “Какво се Случва във Вашия Бизнес ?”
Сега, след като решихте, че бихте искали да анализирате вашия бизнес и да заработите по един по-ефективен начин, откъде все пак да се започне ?

Стъпка 1: Разгледайте кои са вашите главни бизнес дейности

Вие и, според случая, вашият съдружник или бизнес партньори следва да обсъдите и скицирате какви са вашите главни бизнес-дейности и кои са вашите клиенти. За целта може да използвате диаграма.
Но – преди да се захванете с тази дейност – се налага да поспрете, да помислите и се запитате: “А какви именно са моите продукти или услуги ?” По-долу са дадени някои примери.

Производство

– Ако сте производител, бихте могли да имате един единствен продукт или диапазон от продукти, които произвеждате.
– Бихте могли да държите на склад и дистрибутирате тези продукти.
– Снабдител/ дистрибутор/ агент
– Бихте могли да се занимавате с един продукт или със серия от продукти.
– Бихте могли да закупувате компоненти и да ги преопаковате или да ги сглобявате/ комбинирате в разни серии за задоволяването на нужди на клиенти.
– Бихте могли да снабдявате клиенти с една информационна услуга по употребата (продажбите, пласмента) на стоките, така че, освен доставчик на суровини, вие сте също и консултираща служба.

Търговец на едро / стокова борса

– Бихте могли да купувате продукт или да складирате продукти, произведени от някой друг.
– Бихте могли да държите диапазон от продукти, които са нетрайни и се нуждаят от наблюдаване и регулярна ротация.
– Бихте могли да осигурявате транспортна/ дистрибутивна услуга за стоки.

Ателие за поправки или след-продажбени услуги

– Бихте могли да обслужвате един диапазон от продукти, но ще трябва да разгледате дали вашето обслужване се провежда различно за различни клиенти.
– Бихте могли също да предоставяте оборудване и резервни части и да участвате във фактическата доставка на услугата.

Професионално консултиране

– Бихте могли да изготвяте първоначални проучвания за клиенти.
– Бихте могли фактически да проектирате концепциите и да разработвате плана за проекта.
– Бихте могли също да предоставяте управление на проекта и съпътстващи консултационни услуги по целия жизнен цикъл на проекта.

Има и други сектори на услугите, в които бихте могли да участвате, като:

– юридически съвети/ помощ,
– съвети за разпореждане със собственост,
– образование или обучение,
– връзки с обществеността,
– представяне в медиите,
– графично оформление,
– специализиран електронен дизайн, или
– лични специализирани консултационни услуги.

Помнете, че идеята за една система за управление на качеството не е да възпрепятства академичните, интелектуалните или творческите процеси, участващи в кой да е от горните бизнеси.

Всички горепосочени занятия, индустрии или сервизни бизнеси могат да “изнасят навън” (т.е. да пре-възлагат на външни подизпълнители, англ. outsource) компоненти или услуги, потребни за техните дейности (ISO 9001:2000, т. 4.1). Но това ще трябва да се идентифицира и отбележи срещу съответните процесни области, когато нахвърляте главните си бизнес дейности, защото стандартът изисква да управлявате вашите доставчици и вашите възложени другиму (т.е. извън самата фирма) процеси.

След като сте приключили с горното, вие сега ще трябва да установите какво вършат вашите хора. Една организационна схема (т.н. органиграма) би могла да ви помогне да го направите. Не пропускайте вашия маркетинг, пласмент, след-продажбени услуги, поддръжка или друг персонал, който би могъл да е пряко намесен във вашите фундаментални производствени или сервизни дейности.

9 Comments
 1. Здравейте.Съществува ли в момента отворена програма за кандидатстване за играждане на Тир паркинг в България.Земята е около 20дк. със сменен статут и се намира на главен път Пловдив- Пазарджик-София по конкретно на пътя Пазарджик -с.Звъничево на около 5 -ят км.Лице към пътя 210м. Благоддаря предварително

  • Здравейте, Стоян!

   За съжаление в момента се намираме в края на програмния период (2014-2020 г.) и програмите, които могат да Ви бъдат от полза, са приключили своя прием към момента. Очаква се от 2021г. да има нов програмен период, в който е възможно да има подходяща програма, която да финансира идеята Ви.

   Следете информацията на нашия сайт, тя се актуализира постоянно, и ако излезе нещо, което може да Ви е от полза ще бъдете информирани. Нашите партньори от консултантска фирма НОВЕК (https://novek.bg/) също могат да са Ви от полза, на сайта им има контакти за повече информация, ако Ви е необходимо.

   Поздрави!

 2. Reply
  ГАЛИНА ДРАГАНОВА 07.02.2017 at 18:56

  Здравейте,преди 2 години открихме фирма,която се занимава с транспортна дейност.Състои се от 3 камиона .Искаме да разширим дейността и да закупим още МПС-та Има ли някаква възможност за кандидатстване по програма?

 3. Здравейте,
  Искам да направя автосервиз в гр. Гурково, обл.Ст. Загора , като първоначално ще се занимавам със смяна на масла, филтри и гуми.Искам да попитам, по коя програма за безвъзмезно финансиране мога да кандидатствам?Целта ми е да подобря услугите в града.
  Предварително благодаря!

  • Здравейте,
   бихте могли да реализирате идеята си по Програма за развитие на селски райони. За повече информация, заповядайте в някой от офисите ни в страната, като тяхното местоположение и телефон за контакт бихте могли да видите в сайта, раздел: контакти.

 4. Reply
  Витанова 03.11.2015 at 20:58

  Здравейте.Имам транспортна фирма,а не успявам да се ориентирам,по коя програма мога да кандидатствам.Фирмата се занимава с международен транспорт.Бихте ли ми разеснили?Благодаря.

  • Reply
   Камелия Димитрова 05.11.2015 at 10:12

   Здравейте Витанова,
   При определени условия, бихте могли да кандидатствате за закупуване на транспортни средства за международния транспорт, който извършвате. Мярката по която може да кандидатствате през новия програмен период е 6.4 „Развитие на стопанства и предприятия“. Приема по мярката предстои да бъде отворен през първото тримесечие на 2016 г. За повече информация се свържете с нас 02 489 69 59

 5. Reply
  т бошнаков 22.07.2010 at 14:52

  как става въвеждането на исо 9001 за автобусен транспорт и какво трябва да се направи каква цена би струсало

 6. Reply
  Daniel Georgiev 08.05.2009 at 17:15

  Исключително полезна статия. Предполагам, че въвеждането на СУК пряко довежда процесите на фирмата в една реална, измерима стойност, при което бързо и ефективно се измерват постигнатите резултати. Ако съм разбрал правилно, голяма част от работата се извършва от фирмата, която въвежда СУК. Консултантът дава само насоки и препоръки. За нас ще бъде много полезна информацията по какво можем да отличим добрите консултанти, които да наемем за внедряване. В интернет пространството видяхме, че СУК може да се внедри и самостоятелно, но е много възможно да се изгуби ценно време в този процес.
  Забелязвам, че статията е публикувана преди много време и се извинявам, че я коментирам сега, но наистина получихме много ценна информация

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0