SANTE ще проследи действията на БАБХ относно чумата по дребни преживни

Правителството ще завиши в сряда предвидените обезщетения за умъртвените животни и започне превеждането на средствата

От утре, 17 юли, от Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE) на Европейската комисия, ще започнат проверки върху действията на БАБХ след установяването на чума по дребните преживни животни. SANTE идва в България по искане на директора на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев. Той иска експертите да се произнесат дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

Инспекцията ще продължи 5 дни, а резултатите от нея ще бъдат изпратени седмица по-късно.

Междувременно земеделският министър Румен Порожанов, който се срещна в събота с пострадали от чума стопани от Странджа, се ангажира предвидените обезщетения да бъдат увеличени. Предварителното решение е било за умъртвените животни да бъдат изплатени средно по 225 лв. за овца/коза под селекционен контрол и 140-150 лв. за останалите. Министърът информира, че минималното обезщетение за евтаназирано животно ще е 190 лева, а ако е под селекция – 240 лева.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път възможно най-бързо, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата. Компенсациите вероятно ще се преведат след правителственото заседания в сряда, 18 юли.

На стопаните, които не искат  да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0