Начало / Анализи и статии / Бадемова градина – здраве и доходоносен бизнес в едно

Бадемова градина – здраве и доходоносен бизнес в едно

Произход и разпространение

Културните бадемови сортове са произлезли от обикновения бадем, който се среща в диво състояние в Средна Азия. Като културно растение е бил познат в Сирия и Палестина 2000 години преди новата ера. За негова родина се смята Мала Азия и Средна Азия, Персия и Сирия. В Европа вирее предимно в средиземноморските страни, а у нас е разпространен главно в южните райони на страната.

Ботанически и биологични особености

Изисквания на вида:

Бадемът се развива и плододава най-добре в райони, където зимата не е с големи температурни колебания, с мека пролет – без чести повратни мразове и продължително лято. Допустима надморска височина за доброто развитие на бадемовите насаждения е до 600 метра. Бадемът е най-сухоустойчивият вид отглеждан у нас. За създаването на бадемови насаждения се залага често на сорта „Нонпарел“. Той е по-устойчив – от някои други сортове като „Аспарух“, „Юбилей“, „Кримски“ – на болести и неприятели. Средният добив на плодовете е по-висок от останалите: 130-200 кг./дка.

Бадемовите дървета имат доста буен растеж в млада възраст. По-късно растежът затихва и височината на короната достига 6-7 метра. Началното плододаване настъпва на 3-4 година, а пълното на 6-7 година. При благоприятни условия, плододаването продължава 35-40 години. За да се поддържат редовно, през пълното плододаване, е необходимо да се извършват резитби, чрез които се повишава качеството на продукцията.

almond structureБадемът реагира бързо на затоплянето, през фазата на принудителния покой и цъфтежът настъпва много по-рано от цъфтежа на другите овощни видове. Дълбокият покой е много кратък и при необичайни затопляния, цъфтежът може да настъпи още края на януари – началото на февруари (при нашите условия обикновено започва през втората половина на месец март – до средата на месец април).

Сортовете бадеми се делят на рано, средно и късно цъфтящи, като за предпочитане са късните сортове, защото при тях плододаването е сигурно и добивите са по-високи. Между бадемовите сортове се срещат напълно безплодни (самостерилни) и взаимно безплодни (интерстерилни) сортове. Не бива да се създават едносортови насаждения! При създаване на бадемово насаждение, трябва да се засаждат по няколко едновременно цъфтящи сортове, които да се редуват през 2-4 реда.

През кратката фаза на дълбокия покой, бадемът проявява задоволителна студоустойчивост, като листните пъпки и дървесината издържат от [-27] градуса. По-чувствителни са плодните пъпки, които през зимата измръзват при температура под [-22;-24] градуса. Бадемовите дървета са устойчиви на горещините и атмосферните засушавания през лятото. Сухоустойчивостта им се обуславя от два фактора – дълбоката и мощна коренова система и способността на растенията да хвърлят част от листата си при засушаване. Бадемите реагират много добре на напояване, при което добивът и качеството на плодовете значително се повишават.

За бадема са подходящи оцедливи, топли, окултурени почви, както и такива със слабо-алкална и слабо кисела реакция. Добре е почвата да е достатъчно влагоемна и с дълбоко ниво на подпочвените води. Много тежките глинести почви и черноземните-смолници не са подходящи за бадема. Почвата трябва да бъде достатъчно дълбока и аерирана. За икономически изгодно отглеждане, бадемът изисква по–дълбоки почви, а от разпространените у нас видове най–подходящи са канелените горски почви.

Лечебни свойства

Бадемите са с уникален химически състав.almond-oil Съдържат незаменими мастни киселини, ненаситени мазнини, както и ценни витамини (B и E) и минерали– калий, фосфор, мед и желязо. В народната медицина се използват при безсъница, малокръвие, храносмилателни смущения и нарушения на бъбречните функции; притежават болкоуспокояващо и антиконвулсивно действие.

Консумацията на плодовете на сладкия бадем помага за подобряване на зрението; препоръчва се при анемия, диабет, астма, плеврит, язва и гастрит с повишена киселинност, безсъние, главоболие, припадъци; действат като отхрачващо, успокояващо и леко слабително средство. Поради високото съдържание на фосфор, са много полезни и за занимаващите се с умствен труд.

Бадемите като инвестиция

Бадемите са атрактивна инвестиция в сферата на земеделието. Както споменахме, те раждат плодове в черупки, като основните им изисквания са мек климат, богата почва и много светлина. Освен тези фактори, съществуват и вторични като наличието на достатъчно вода през ранния период на цъфтене и добро опрашване от медоносните пчели.

В Калифорния например, е изградена мрежа между пчелари и бадемопроизводители за постигане възможно най-добро опрашване на дръвчетата.

Almond2bКакто при повечето земеделски култури и тук цената се движи следствие на изменението в търсене, предлагане и проблеми с климата. Особеното тук е, че предлагането при бадемите е по-нееластично. сравненo с редица други земеделски култури. Това означава, че предлагането не се приспособява бързо към цената, което може лесно да се обясни – от посаждането на бадемова фиданка до нейното встъпване в плододаване минават 3-4 г.

Производството на тези ядки в световен мащаб се формира в много голяма част в централната равнина на Калифорния, като от там идва около 80% от световната продукция; около 70% от нея отива за износ, а останалото се консумира на местния пазар.

Търсенето на бадеми е свързано основно с пряката им консумация или използването им в сладкарската промишленост. Китай е най-големият пазар на калифорнийски бадеми, като износът за там през 2011 година е скочил с 26% на годишна база. Интересното е, че само през януари 2012 година, износът за Китай е скочил с 548%, след като за пръв път изобщо се отчита скок на този показател за януари. Интересът не спада и от страните от Западна Европа, които до скоро са били основния пазар на американските бадеми.

Търсенето изглежда устойчиво за в бъдеще поради няколко причини:

 1. На пазара в момента има дефицит на български ядки, което  принуждава родните фирми да внасят от цял свят – Молдова, Украйна, Турция, Калифорния. Търсенето на бадеми остава постоянно, но няма предлагане, защото липсват количества. Цените на ядките през 2013 г. на българския пазар са били между 15-17 лв/кг, като качеството на българските бадеми е доста добро, в сравнение със страните-конкуренти, от които се внасят ядки. Цената на европейския пазар за килограм бадеми е средно 20 евро.
 2. Растящият пазар в Индия и Китай- двете страни са се превърнали в основен пазар за продукцията на САЩ, но се оказва, че търсенето в азиатските страни е повече от предлаганата американска продукция, което превръща страните с най- многобройно население в основни купувачи на този вид продукция.
 3. За трета поредна година (след 2010 г.) бадемите са номер едно в представянето на нови продукти на пазара. Става въпрос най-вече за продукти от сладкарската промишленост, където ядките намират приложение под различна форма. За периода 2008-2011 година продуктите с бадеми са се увеличили с 68% и предвид относително по-ниската им цена спрямо други ядки, вероятността да останат предпочитани от сладкарите е голяма.
 4. Относително ниските цени на захарта и особено на какаото, спрямо последните 2-3 години, са предпоставка за по-широко търсене на всякакъв род сладкарски изделия. След като вече стана ясно, че бадемите намират широко приложение в тази промишленост, вероятността да се повиши търсенето им в следствие на по-голямото търсене на сладки изделия не е никак малка.

Бадемът изглежда все по-високо ценен, както на узрелите пазари като Северна Америка и Европа, така и в новите като Китай и Индия. Освен това, растящите пазари на Индия и Китай тепърва имат какво да покажат. Населението на двете държави е над 7 пъти по-голямо над това на САЩ и Канада, а консумацията все още е доста под нивата на американците и европейците. Предлагането от друга страна не изглежда, че ще може да поеме бързо очаквания ръст.

Среден разход за създаване на бадемови насаждения:

 

Финансиране:

Ако искате да се сдобиете с прекрасна градина и доходоносен бизнес, то бадемовите насаждения са точно за Вас. През програмен период 2014-2020г., Програма за развитие на селски райони дава възможности, както за малки земеделски производители, така и за вече установили се на пазара. Тази инвестиция би могла да се реализира по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, където помощта е в размер на 15 000 евро, представляващо плащане на 2 транша: 10 000 евро – при одобрение на заявлението за подпомагане и 5 000 евро – след проверка изпълнението на бизнес плана. Помощта предоставяна на малките стопанства е насочена към осигуряване на тяхното устойчиво развитие и растеж. По мярката се подпомагат всички дейности, които могат да гарантират това развитие, например: финансиране за изграждане, придобиване и подобряване на сгради, закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване; разходи за създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия; разходи свързани със изготвянето на проект и др.

За по-напреднали земеделски производители, ще бъде по-подходяща мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, по която финансирането е в размер на 50% – като може да бъде увеличено до 70%; максимален размер на разходите за периода на прилагане на Програмата – 1.5 млн. евро(през втори прием по мярката – юли 2016г. се очаква да бъде 1 млн. евро).

Almond-Trees-in-BloomТук може да получите финансиране за изграждане, придобиване и подобряване на сгради, закупуване на нови машини, специализирани транспортни средства, съоръжения и оборудване; създаване и презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия; дава се възможност и за закупуване на земя (на база данъчна оценка), както и всички общи разходи свързани със изготвянето на проектно предложение.

За тези, които биха желали да затворят цикъла на производство, чрез изграждане на предприятие преработка и пакетиране на ядките, или дестилерия за извличане на бадемово масло – например, могат да кандидатстват за субсидия по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

Програмите позволяват да направите и допълнителни инвестиции, които да подобрят добивите и качеството на продукцията от Вашите бадемови насаждения. Пример за това може да бъде изграждането на сондаж; капково напояване; закупуването на специализирана земеделска техника и транспортни средства.

За да научите за всички възможности за финансиране през тази година, независимо дали е развитието на земеделска дейност или пък за развитието на туристически или други дейности, както и да превърнете Вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете с екип от специалисти, които да Ви помогнат в това начинание.

ВИЖ СЪЩО

Дестилерия за производство на ракии – част III

Здравейте, приятели! Доста забавих част III, тъй като мислих да приключа темата с тази за изграждането …

13 коментара

 1. Ташка Велева

  Здравейте . Искам да попитам ,кои плодове ще се считат за приоритетни.

 2. Мариян

  Здравейте! Бих желал да попитам възможно ли е кандидатстването през 2017 година по този проект бадемова гора?
  Ако да, какви са стъпките да станеш земеделски производител?

  • Здравейте,
   бадемите не са приоритетна култура и няма да получите точки при оценката за нея. Бихте могли да се ориентирате към някоя от приоритетните култури. За повече информация, може да се свържете с колегите от консултантска компания Novek, на телефон 02/ 489 6959.

 3. zdraveite
  Катерина Делева
  kade trqbva da doideme za tazi konsultaziq s vashite kolegi bihte li ostavi li telefon za vruzka ili neshto abv ili skype za vruzka s vas jelaq mnogo da se zanimavam s tova imam i ogromni poznaniq kato cqlo ne samo za bademite i za mnogo drugi neshto svurzani s zemedelieto ste vi budq mnogo blagodaren ako ostavite vashite kordinati a az neprenno ste vi se obadq stom gi vidq

  • Здравейте, бихте могли да запазите час за среща във всеки от офисите ни в страната, като телефони за контакт може да видите в секция: контакти на сайта.
   Поздрави

 4. Имам интерес към тази програма за отглеждане на бадемова гора къде мога да се консултирам с вас нашия офис е в София и се занимаваме с оглед на кола и диагностика на автомобили но бихме желали да разширим дейността си.

  • Здравейте,
   през тези година, по предстоящите приеми по земеделските мерки, бадемите няма да бъдат считани за приоритетна култура, което би редуцирало и броя точки, които ще получите. Съветваме Ви да се ориентирате към друга култура, както и да действате възможно по-бързо, тъй като мерките ще бъдат отворени с определен срок за подаване на проектни предложения.

 5. КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ ЗА ДА КАНДИДАТСТВАМ ПО ПРОЕКТ ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА БАДЕМИ,КАТО НЕ СЪМ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ

  • Здравейте,
   като за начало е добре да направите регистрация като земеделски производител. Бихте могли да дойдете и на консултация с наши колеги, в някой от офисите ни в страната.

  • Божидар Караманов

   На какви условия трябва да се отговаря за да стана земеделски производител и да кандидатствам по програмата. Колко декара трябва да бъдат засадени и ако нямам кошери с пчели за опрашването, мога ли по някакъв друг начин да ги отглеждам с цел по високи добиви.
   Каква категория трябва да е земята на която се отглеждат и как мога това да го проверя.

 6. ЕЛЕНА МАРИНОВА

  КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ ЗА ДА КАНДИДАТСТВАМ ПО ПРОЕКТ ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА БАДЕМИ,КАТО НЕ СЪМ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ

  • КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ ЗА ДА КАНДИДАТСТВАМ ПО ПРОЕКТ ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА БАДЕМИ,КАТО НЕ СЪМ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ

  • КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ ЗА ДА КАНДИДАТСТВАМ ПО ПРОЕКТ ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА БАДЕМИ,КАТО НЕ СЪМ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.