Алтернативи за алтернативен туризъм

През последните години много започна да се шуми около темата за алтернативния туризъм. Започнахме до усвояваме средства от европейските структурни фондове, да развиваме селските райони, но нека се запитаме и до колко резултатни са всички тези дейности? Според Wikipedia под алтернативен туризъм се разбират всички туристически дейности, различни от масовия туризъм. Образно казано всичко различно от големи лъскави (и не толкова) хотели, ол инклузив и безлично отношение на персонала може да носи определението „алтернативно”. Водещото нещо при алтернативният начин за отдих е личното отношение (както от персонала на туристическия обект, така и от туристите) – превръщането на почивката в изживяване. Това звучи леко клиширано, но нека си спомним някоя от последните си семейните почивки в България. Хотелът беше приятен (чисти чаршафи, телевизор, минибар), персоналът – незабележим, ресторантът предлагаше вкусна храна (но нищо особено). По цял ден се чудехме какво да правим – все пак, по някое време на човек му писва да лежи и да яде и така отминаха дните отделени за годишната семейна почивка. Алтернативният туризъм е точната противоположност на преживяванията ни до сега. Водещото тук е нищо да не бъде стандартно. Да, като се започне от мястото на настаняване, гурме храната, специално разработените програми и се приключи с личното отношение на управителят към всеки един гост. Ще кажете, че до тук всичко звучи чудесно, но дали и реално е така?

Всъщност какво забелязахме ние. В страната ни хората трудно правят разлика между алтернативен и селски туризъм (всъщност селския е много малка част от алтернативния). Тяхната представа за почивка от такъв тип е – настаняване в реконструирана селска къща в старинен стил, ядене на „традиционни ястия” в малката механа към къщата, препичане около надуваемия басейн в задния двор и следобедно лафче със собствениците по време на следобедното кафе. Това си е доста побългарена версия на алтернативен туризъм, която за жалост е доста далеч от действителността.

Алтернативните форми за почивка могат да бъдат най-разнообразни:

– Селски туризъм

– Екотуризъм

– Приключенски (колоездене, конна езда, планински преходи, зимни спортове, кану каяк, гмуркане, пещерно дело, планинско катерене и много други)

– Тематичен туризъм (свързан с културно-исторически обекти, религия, солидарен туризъм, езотеричен, винен туризъм, гурме кухня, етнография, традиционни музика и танци, занаяти)

Това са само малка част от дейностите, които могат да бъдат разработени като алтернативни форми за почивка. В тази статия ние ще ви покажем реални примери за неограничените бизнес възможности, които стоят под шапката „алтернативен туризъм”.

„Нямаш втори шанс да направиш първо впечатление” – Безспорно първото впечатление, което оставя един туристически обект в своите посетители, до голяма степен се дължи на архитектурата и местоположението. По подразбиране, ние сме свикнали че „алтернативните” места за настаняване се реконструирани селски къщи на 2-3 етажа в типичен възрожденски стил. Омръзнали си ни големите дървени веранди и чардаци, традиционните механи с носии по стените в приземните етажи и цялата старинна атмосфера. Предприемачите, решили да се занимават с алтернативен туризъм са останали „с погрешното впечатление”, че е много по-изгодно да реконструираш стара къща вместо да построиш нещо ново и модерно, но това далеч не е така.

През последните години се утвърди един нов модел на строителство, който използва стари или нови интермодални метални контейнери за превозване на товари. Този вид строителство има учудващо много предимства пред стандартното строителство с тухли или бетонови плоскости. Като за начало, той е значително по евтин – един стар контейнер струва около 1,200 $ (6000$ – нов). Стандартния размер на един интермодален контейнер са 2,44м. /2,44м. /6,1м. (до 12,19 м. дължина). Контейнерите са проектирани, така че да могат лесно да се сглобяват в масивни и стабилни конструкции. Материалът от който са изработени издържа без проблеми на различни атмосферни влияния (дори морски бури, солена вода, слънчева радиация и т.н.) , за да предпазва в максимална степен товарите, които са поставени вътре. Този метод на строителство има и няколко недостатъка, които много лесно могат да бъдат преодолени. Първият е, че металът е по-бързо се нагрява и изстива в сравнение със тухлите например. Затова е необходимо на „постройките” от контейнери да бъде направена много по-добра изолация в сравнение със стандартните тухлени или дървени постройки. Следващият „проблем” е свързан със спецификата на строително – монтажните работи. Тук голяма част се пада на рязането и заваряването, за които са необходими специално оборудване и квалифицирани специалисти. Освен това е необходима и специална транспортно-повдигаща техника на строителната площадка, с която да се „подреждат” контейнерите. Последните две трудности могат лесно да бъдат преодолени. В страната има няколко големи фирми, които предлагат широка гама от индустриална техника под наем, като осигуряват и транспорт до обекта на клиента. Средно стойността на СМР излиза от 1/3 до половината от стойността на стандартните работи за една тухлена постройка със същите размери. Не трябва да се притеснявате и за дизайна на постройката от интегрални контейнери – от тях могат да се правят най-разнообразни по форма конструкции. Ние ще ви покажем само част от уникалните архитектурни решения, които намерихме.

Друг атрактивен начин за строителство е използването на екологични материали за изграждане на така наречените еко къщи. Те са построени изцяло от глина, слама, дърво и камък. Специалната технология на преработка на глинените „тухли” ги прави издръжливи и устойчиви на различни атмосферни влияния, като отново тяхната цена е значително по-ниска в сравнение с обикновените тухли. Къщичките, направени по тази технология са голяма атракция за туристите. В България има няколко изградени комплекса с такива постройки, които привличат постоянен поток от туристи. Средната цена за нощувка в къщичка (за двама) е около 120-150 лева. Само за сравнение една нощувка в 4-звезден хотел в Пловдив, например, за двойна стая е 150 лева, а инвестицията в изграждането на такъв хотел е в няколко пъти по-голяма от тази за комплекс от еко-къщи.

Ако все пак решите да се доверите на стандартни материали и методи за строителство, може да заложите на нестандартна архитектура. В страната ни има изградени няколко доста атрактивни места, които далеч не залагат на традиционния битов стил.

Приключенският туризъм е вид алтернативен туризъм.Той e най-динамично развиващият се сегмент в световния туризъм и една от най- добрите инвестиции за предприемачите.За огромна радост България разполага с отлични условия за него.Това е една съвкупност от нови туристически практики, в която доминира общуването на природата и активното участие с определен физически ангажимент за туристите. Туристите предпочитащи този вид туризъм са предимно сред младежите и хората работещи в стресова среда, за които общуването с природата и съчетанието му с определена активност или спорт е от изключително значение. Налице е и феномен на мода, но над всичко стои осъзнатата потребност да се пребивава активно сред природата.Най-често той се продава в пакет с услуги които представляват по същество селски туризъм, и има характеристиките на устойчивия туризъм.

Този вид туризъм – селският и приключенският се оказват вече по – предпочитани от зимните и летните ни курорти.Днес повече от всякога туристите предпочитат вътрешността на страната, за да гостуват на благоустроени селски къщи и малки фамилни хотели, чийто стопани развиват успешен бизнес.

За разлика от средностатистическия турист, който търси удобен хотел на Черноморието и чадър под който да легне, привържениците на активния отдих се насочват към планината, за да изживеят ваканцията си като незабравимо приключение.
Успешното развитие на алтернативен туризъм у нас се крепи почти изцяло на българския потребител. През последните години стана модерно да прекараш уикенда или ваканцията си в къща за гости сред природата. Преди празници като Коледа или Великден например най-популярните места са резервирани около два месеца предварително. Семейства с малки деца предпочитат да наемат цели вили, разполагащи с детски кът за игра. Фирмите, опериращи на българския пазар, пък все по-често организират своите тийм билдинги на село. Спортовете включващи приключенски туризъм са: яхтинга, подводното сафари и подводната археология, водното и речно кану, рафтинга (движение с надуваема лодка в бързи води), приключенското, планинското и шосейното колело, преходите на кон, определени видове джип-сафари,АТV, пещерно дело, скачане с парашут, делтапланер, бънджи, изграждане на всякакви видове спортни игрища – футбол, волейбол, баскетбол, плуване, ледена пързалка, аквапарк, тенис, мини голф, стрелба с лък, програми за оцеляване, катеренето с планински водач, планинските преходи в различните им по трудност измерения включително преходите със ски с панти, с бегови ски, със снегоходки или с кучешки впряг, екстремните ски, експедиционния/височинния туризъм към върхове, сноуборд, пейнтбол и т.н.

Този вид туризъм не е така сезонно и териториално натоварен както е при масовия туризъм, свързан с морските почивки и ски ваканциите. Има адреси на селски и приключенски туризъм в цялата страна. Разполагаме с природни паркове, както и с територии, които не са защитени, но които са също много атрактивни. Всичко това ни дава увереност, че бъдещето е на алтернативния туризъм и че това е най – печелившата инвестиция.

Тематичният (културният) туризъм е форма на алтернативен туризъм, който привлича огромна част хора, желаещи да опознаят българския националния бит и култура.Поради тази причина това е доста добра инвестиция за желаещите да навлизат в бизнеса. Туристите практикуващи културно-познавателен туризъм са по-мобилни и харчат повече средства от обикновените туристи, което е огромно предимство за насочилите се инвеститори именно в културен туризъм.

При културният туризъм основната цел на туристите е посещението на обекти, свързани с културата и културните особености на някаква епоха или на някаква група хора (нация, етнос, племе и т.н.). Обектите на културния туризъм може да представляват различни форми на изкуство, представени в галерии на изкуствата или на открито, места и обекти с историческо значение (исторически паметници) – сгради, местности, селища, предмети и др., исторически музеи, археологически музеи и разкопки, етнографски музеи и т.н. Към културния туризъм спада също посещението на различни културни изяви от типа на фестивали, театрални постановки, представяния на местни народни традиции, обичаи, обряди и др.

Тематичният туризъм задоволява специфични естетични, интелектуални и психологически потребности на личността и предполага висока обща култура, засилена любознателност и наличието на изследователски дух у практикуващите го туристи. Този вид туризъм може да бъде изключително вълнуващ и удовлетворяващ..

България присъства в Списък на световното културно и природно наследство с 9 обекта, между които са градът-музей Несебър, скалният барелеф Мадарски конник, тракийската гробница в Казанлък, Боянската църква и Рилският манастир.

При алтернативния туризъм отношението на персонала към клиентите е по – специално, лично, общуване директно със собствениците.В повечето случаи стопаните посрещнат гостите си с вкусни гозби, сърдечно гостоприемство и безброй предложения за пешеходни турове, бране на билки и други начини да разнообразяване на ваканцията им сред гънките на планината. Точно поради тази причина в разгара на лятото, когато хотелите в черноморските ни курорти бяха полупразни, а собствениците им се тревожеха как ще изплащат кредитите си, техните колеги от вътрешността на страната не можеха да се оплачат от липса на гости.

Основен проблем на българския алтернативен туризъм е, че той е ориентиран към ниско платежоспособни потребители, предлагайки основно нощувки в непретенциозна обстановка. По различни програми на Европейския съюз (например мярка 311 –Разнообразяване към неземеделски дейности) се предоставя значително финансиране за изграждането и развитие на далеч по-атрактивни обекти, както ви показахме в статията, възможностите наистина са неограничени. Страната ни има голям потенциал за развитието на приключенски, винен, културен, кулинарен и много други видове туризъм. За нас е странно, че инвестициите в тези области са рядкост, когато се намираме в изключително благоприятни условия за правене на бизнес. „Не трябват думи, а дела”.

 

 

70 Comments
 1. Reply
  Димо Дунков 23.07.2016 at 11:37

  Здравейте!Имам въпрос относно финансирането на проекти за град Ахтопол.Идеята ми е да поставя няколко малки къщи с цел туризъм(еко,алтернативен)в парцел 1 дка.Втори въпрос:Финансирането може ли да е с покупката на парцел или трябва да е закупен вече? Благодаря!

 2. Здравейте, имам бизнес идея за „Residential recording Studio“ или „звукозаписно студио с къща за гости“. В момента живея в Лондон и се занимавам с тон – режисура и се замислих дали има някаква възможност да получа парична помощ по някакъв европейски проект за туризъм.. Идеята е музиканти от други страни, по – конкретно от Обединеното кралство, да бъдат настанявани в домашно звукозаписно студио в България където да правят записите си и да пишат нова музика в малко по различна обстановка от тази в която са свикнали. Като по този начин също да се запознаят с българската култура като обикновени туристи.
  Може ли да ми кажете дали е възможно да се направи нещо ?
  Благодаря предварително!

 3. Здравейте Аз искам да попитам дали може да е възможно да кандидатстваме по някаква програма имаме имот в Добринище община Банско и как става процеса на кандидатсване.
  Благодаря

  • Reply
   Ивайло Янков 03.08.2015 at 8:57

   Здравейте Ангел,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Банско е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 4. Здравейте, моята идея е свързана с популяризиране на малки туристически обекти с дегитален екскурзовод. Мога ли да се възползвам от вашите консултански услуги.

  • Reply
   Ивайло Янков 28.07.2015 at 9:21

   Здравейте,
   Заповядайте при нас за да обясните точно какво имате предвид, тъй като нестава ясно за какво точно искате да кандидатствате. Моля да ни уведомите поне един ден предварително.

 5. Reply
  Ивайло Янков 15.07.2015 at 8:15

  Здравейте отново,
  Трудно може да фиксираме консултация по skype, поради графика със срещи, който е планиран със седмица напред! Най – добре е на място в някой от нашите офиси!

 6. Reply
  Десислава 14.07.2015 at 12:08

  Става дума за първа консултация информираща. Благодаря предварително.

 7. Reply
  Десислава 14.07.2015 at 11:38

  Здравейте отново, бих искака да попитам също така дали е възможно консултация по скаип и говорим за незастроена площ възможно ли е финансиране за стартиращ бизнес свързан с по горния ми въпрос на които отговорихте за което благодаря много.

 8. Здравейте г-н Янков, имам 50 дк лозови масиви искам да попитам по каква програма и има ли такава по която мога да ги обновя и да построя малка изба с цел производство на вино и туристически обект.
  Благодаря Ви предварително.

  • Reply
   Ивайло Янков 13.07.2015 at 10:25

   Здравейте Пламен,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 9. zdr imam dosta kitna no stara kashta v severna balgaria iskam da razbera kak moga da kandidastvam po programa za selki tyrizam i kakvi dokymenti trqbva da imam

  • Reply
   Ивайло Янков 07.07.2015 at 11:07

   Здравейте Иван,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

 10. Reply
  Ивайло Янков 06.07.2015 at 10:34

  Здравейте Теменужка,
  Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
  За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 11. Reply
  Ивайло Янков 04.07.2015 at 10:56

  Zdraveite, imame dvor ot 1300 kv.m v selo Svoboda obshtina Strelcha dali moje da kandidatstvame po programa za razvitie na selski tyrizum. Kakvi dokymenti trqbva da podgotvim i dali trqbva da imame registrirana firma.Finansiraneto bezvuzmezdno li shte bude ili sus suobstveni sredstva za stroeja na kushta za gosti. Blagodarq vi predvaritelno.

  • Zdraveite, imame dvor ot 1300 kv.m v selo Svoboda obshtina Strelcha dali moje da kandidatstvame po programa za razvitie na selski tyrizum. Kakvi dokymenti trqbva da podgotvim i dali trqbva da imame registrirana firma.Finansiraneto bezvuzmezdno li shte bude ili sus suobstveni sredstva za stroeja na kushta za gosti. Blagodarq vi predvaritelno.

 12. Reply
  десислава 30.06.2015 at 19:36

  здравейте бих искала да попитам има ли възможност имаме място в околността на град Златоград по каква програма мога да кандидатствам за изграждане на тип детски лагер с различни деиности за деца и юноши.Благодаря предварително за отговора

  • Reply
   Ивайло Янков 01.07.2015 at 9:16

   Здравейте Десислава,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 13. Reply
  Георги Георгиев 04.06.2015 at 14:13

  Благодаря за бързия отговор.
  Съществува ли някаква друга програма за финансиране,по която мога да кандидатсвам с поставената от мен цел,освен „Развитие на селските райони“ ?
  Поздрави.

  • Reply
   Ивайло Янков 04.06.2015 at 16:52

   Основната и единствена програма за създаване на туристически обекти е „Развитие на селските райони“.

 14. Reply
  Георги Георгиев 03.06.2015 at 11:21

  Здравейте г-н Янков,
  Интересувам се дали мога да бъда финансиран по някоя от програмите на ЕС?
  Става въпрос за построяване на две сглобяеми къщи(къща с площ 60 кв.м,две спални,баня и хол) за гости в село Варвара община Царево.Всяка разположена на по 500 кв.м място или една по-голяма разположена на 1000кв.м място.Къщите ще са предназначени само и единствено за туристи.
  Благодаря предварително за оказаното съдействие.
  Поздрави.

  • Reply
   Ивайло Янков 04.06.2015 at 12:24

   Здравейте Георги,
   Село Варвара община Царево е изключено за финансиране по програма „Развитие на селските райони“, тъй като е с развит масов туризъм и Вие няма да може да кандидатстване с проект за финансиране.

 15. Здравейте отново,
  Контакти
  Регион – София
  Адрес: България, 1404 – София,
  бул. Гоце Делчев 100 бл.22, вх.Г (сградата на КРИТ, вход зад спирката)
  Тел: 02 489 69 59 – Запиши час за консултация
  Тел: 0898 471 093 – Ивайло Янков

 16. Reply
  Ивайло Янков 21.05.2015 at 9:00

  Здравейте Аксиния,
  Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310
  За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

  • Reply
   Аксиния Калоянова 21.05.2015 at 20:11

   Здравейте г-н Янков,
   Благодаря Ви за отговора, но искам да Ви попитам, кога и къде
   мога да дойда за да разбера по обстойно за програмата.
   Благодаря предварително

 17. Reply
  Аксиния Калоянова 19.05.2015 at 20:16

  Здравейте,
  искам да Ви кажа, че много си обичам наследствената къща и ми е мъчно да гледам как се руши. Въпросът ми към Вас е : Как да кандидатствам по програма за развитие на селски туризъм. Поздрави

  • Reply
   Аксиния Калоянова 19.05.2015 at 20:24

   Всъщност става въпрос за две къщи които се намират в с.Реяновци община Трън, близо до границата със Република Сърбия сред уникална природа

 18. Reply
  Даниела 23.03.2015 at 16:24

  Благодаря за бързия отговор!Насочете ме към какво.

 19. Reply
  Даниела 21.03.2015 at 12:40

  Ще Ви бъда благодарна ако ни окажете вашето съдействие! Благодаря!

  • Reply
   Ивайло Янков 23.03.2015 at 13:37

   Здравейте Даниела,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като село Българево е сред селата, които са изключени за финансиране за туристически дейности защото са с развит масов туризъм. Други дейности може да бъдат финансирани.

 20. Reply
  Даниела 21.03.2015 at 12:36

  Здравейте г-н Янков,
  Интересувам се, мога ли да кандидатствам по програмата „Развитие на селските райони“?
  Имам наследническа къща, която искам да превърна в къща за гости. Тя се намира в с. Българево, общ. Каварна, в района на нос Калиакра и плаж Болата. Та въпроса ми е -дали селото влиза в територията на приоритетните общини? Ще Ви бъда благодарна, ако не окажете вашето съдействие! Благодаря!

 21. Reply
  Гергана 12.03.2015 at 18:08

  Здравейте!
  Искам да стартирам собствен бизнес – малка пекарна. Възможно ли е да се случи с финансиране по програма/мярка и по коя?

  • Reply
   Ивайло Янков 16.03.2015 at 12:59

   Здравейте Гергана,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 22. Здравейте, ние сме ООД със седалище Варна, имаме 45 дка земеделски земи в община Поморие, село Медово.
  Искаме да направим овощна градина с орехи, разбрахме, че възможността е по мярка 4.1 и минимума изградено стопанство трябва да е 38 дка.
  Вълнува ни въпроса може ли да имаме склад, където да съхраняваме техниката, трактор, ако може да включим това в проекта, трябва ли предварително да имаме одобрено строително разрешително.
  Ние не сме регистрирани земеделски производители, ще се регистрираме сега.
  Другото ми питане е такова: в същия район имаме 19 дка регулиран парцел за строителство, красива гледка, минерална вода в близост, каква идея бихте ни дали, какво може да развиваме, какво да проектираме?

  • Reply
   Ивайло Янков 12.03.2015 at 12:10

   Здравейте Деница,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма“Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително, тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко.

 23. Reply
  Владислав 07.03.2015 at 13:57

  Здравейте. Бих желал да ви попитам, дали мога да развия алтернативен туризъм в гр. Ловеч. Имам къща , близо до няколко забележителности в града. Възможно ли е да кандидатствам по европейски проект?

  • Reply
   Ивайло Янков 10.03.2015 at 13:40

   Здравейте Владислав,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Ловеч, а те са както следва: Априлци, Летница, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин, Ябланица

 24. Здравейте!
  Кога през 2015г. се очаква да има отворени прозорци за кандидатстване по програма 6.4?
  Също така искам да попитам дали има само един отворен прозорец през календарната година. Тоест, ако започнем подготовката си сега, кога най- скоро ще имаме възможност да подадем кандидатурата си за одубрение?

  • Reply
   Ивайло Янков 24.02.2015 at 10:46

   Здравейте Илияна,
   След април тази година се очаква да отворят прозорците за набиране на проектни предложения. За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително!

 25. Здравейте – имам желание да направя къща за гости на брега на река Дунав. Имам голяма, стара къща в село Остров с 3 декара двор, на са ми необходими средства за реновиране на къщата и спомагателните помещения и култивиране на двора.
  Мога ли да участвам в програма за развитие на селски туризъм или друга и възможно ли е да видя подобен проект как е структуриран?

  • Reply
   Ивайло Янков 09.01.2015 at 14:01

   Здравейте Петьо,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Оряхово е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 26. Здравейте, Г-н Янков всички знаем от къква важност е развитието на селското стопанство и туризма за страната ни.Аз сам от столицата на Родопите и въпреки, че се намираме в близост до курорта Пампорово,туризма ни е много слабо развит особенно силно обезлюдените ни с невероятна природа и красиви планински забележителности села.Според мен това се дължи на това,че обикновенния човек не е достатачно информиран за възможностите които предлагат мярка 311 и 312.За по достъпна информация хората които нямат достъп до интернет мисля че е нужно ваши офиси да се открият в повече областни градове, а нашият град Смолян има крещяща нужда то Вас.Да не говорим, че самият аз имам идея която искам да развия и липсата на информираност ми създава затруднения за реализацията и.

 27. Здравейте, аз продавам селска къща в с.Стоб, на входа на Стобските пирамиди. Може би има големи възможности за всеки да развива каквото иска. Ако някой се интересува, възможен коментар и на цената: http://houses.homes.bg/hs84644 – 0888379122

 28. Здравейте и от мен,
  Полезен сайт и информация. Дали вече има информация и отворени програми от новия програмен период или все още изчакваме. Дали ще може пак да се кандидаства по програми за развитие на селските райони?

  • Reply
   Ивайло Янков 03.11.2014 at 12:48

   Здравейте Боби,
   Програма „Развитие на селските райони“ ще я има отново, към месец март април другата година се очакват първите отворени прозорци.

 29. Reply
  Искрен Игнатов 06.04.2014 at 19:26

  Здравейте г-н Янков.
  Има ли програма, която да финансира бизнес идея във София?

  • Reply
   Ивайло Янков 09.04.2014 at 9:02

   Здравейте Искрен,
   Има програми, които финансират по малки проекти, но тъй като ние не работим тях не мога да Ви помогна.

 30. Reply
  Даниела Кръстева 29.12.2013 at 16:29

  Здравейте! Искам да попитам има ли вече яснота по мярката за развитие на селски туризъм за 2014 г. и за колко време се подготвя един проект? Имам къща в с. Балювица, общ. Берковица, която подготвям за къща за гости, но съм стигнала до половината.

  • Reply
   Ивайло Янков 06.01.2014 at 14:40

   Здравейте Даниела,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Берковица е сред приоритетните за програма. Подготовката на цялостната проектна документация отнема поне няколко месеца. За тази годината прозореца за набиране на проектни предложения се очаква да отвори през месец май – юни, което означава, че е добре да се започва от сега.

   За повече и по подробна информация моля заповядайте при нас!

 31. Zdr az sam ot Goce Delchev.Reshil sam da se zanimavam s bubi,no ne sam naiasno s vsichki podrobnosti zatova se obrashtam kam vas.Imam 2dekara zemia te dostatachni li sa za kandidatstvane.Koi dostavia bubi kade moga da si gi zakupia ima li klastar koito da gi dava I posle dase izkopuva s koito se podpisva dogovor.s kolkokutii triabva da se zapochne.Blagodaria predvaritelno za vashia otgovor .ako moge daite mi tel s koito da se svarga za poveche podrobnosti

  • Reply
   Ивайло Янков 29.10.2013 at 9:42

   Здравейте Илиян,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация моля заповядайте при нас!

 32. Reply
  Петя Досева 04.04.2013 at 16:13

  Здравейте – имам желание да направя малка къща за гости, с цялостна програма на отсядащите, но тъй като сроковете по мярка 311 и 312 са до 31.05. почти няма време сега да започвам… (още нямам документи за строителство към имота). Та въпросът ми е, дали според вас ще има през 2014 година нови дати за кандидатстване по същите или подобни мерки за селските райони? Благодаря за отговора!

  • Reply
   Ивайло Янков 05.04.2013 at 12:56

   Здравейте Петя,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана и другата година, след като влезнем в новия програмен период 2014 – 2020 г., кога точно ще отворят мерките все още не ясно.

 33. Здравейте,четох ваши публикации по темата – мярка 311 за развитие на селските райони.Имам идея да развия една или няколко къщи в района на община Самоков с цел селски, или някакъв друг тип алтернативен туризъм.
  Трябва ли да притежавам имот или това ще бъде част от инвестиционния проект,изобщо какви алтернативи съществуват?Благодаря.

  • Reply
   Ивайло Янков 06.03.2013 at 10:26

   Здравейте Евгени,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тъй като община Самоков е сред приоритетните за програмата.
   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.
   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!
   Поздрави,

 34. Reply
  Ивайло Янков 24.01.2013 at 14:44

  Здравейте Елена,

  Ние няма как да знаем към коя категория попада исканата от вас дейност и какви екологични мерки трябва да покрива.

 35. Reply
  Атанас Гъдев 06.01.2013 at 16:25

  Здравейте ,
  Имам къща която е в Родопите близо до к.к.Пампорово подходяща за селски туризъм .
  Мога ли да кандидатсвам за Финансиране на проект като нямам фирма и може ли да да регистрирам в последствие?

  • Reply
   Карина Славова 24.01.2013 at 11:10

   Здравейте г-н Янков, прочетох статията Ви с интерес. Има ли програма, която да финансира идея за приключенски туризъм в околностите на Варна ?

  • Reply
   Ивайло Янков 08.01.2013 at 9:47

   Здравейте Атанас,
   Може да кандидатствате с проект за финансиране при положение, че къщата попада под обхвата на приоритетните общини за програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

 36. Здравейте. Благодаря ви за информацията, която предоставяте. Имам следната идея. Искам да направя една или две къщички от глина (Коб) в имот, в който ще се отглежда биодинамично земеделие. Енергията ще бъде от соларни панели. Имота ще бъде в Родопската яка и ще бъде за алтернативен, кулинарен, приключенски туризъм, ако разбира се, може да се обхване идеята с тези три имена. Въпроса ми е дали трябва да започна сам изграждането или мога да кандидатствам с проект за цялостната идея и след това да започна със средствата да изграждам. Благодаря ви предватително.

  • Reply
   Ивайло Янков 17.12.2012 at 9:47

   Здравейте Росен,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, при положение, че дейността се развива на територията на приоритетна община за програмата.

   Тъй като има специфика при вашата идея, заповядайте при нас за да я обсъдим в детайли.

 37. Reply
  Ивайло Янков 06.12.2012 at 15:17

  Здравейте Мариана,

  Дейности свързани с туризма може да бъдат финансирани по Мярка 311 от програма „Развитие на селските райони“, при положение, че развива на територията на приоритетни общини за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

 38. Reply
  мариана бонева 06.12.2012 at 12:24

  Здравейте, каква е възможността за осъществяване на алтернативен туризимъ, например запазване на старите занаяти , но градска среда, т.к. мярката към неземеделски дейностти може да се осъществява само в селски райони?

 39. Reply
  Димитрина Димитрова 03.12.2012 at 19:10

  Здравейте Ивайло,
  Възможно ли е едноличен търговец,пререгистриран по Закона за пререгистрация,но не развиващ дейност от 10 години да се преведе във вид,отговарящ на изискванията на НАРЕДБА 30/Мярка 311?

  • Reply
   Ивайло Янков 04.12.2012 at 11:44

   Здравейте Димитрина,

   Да възможно е, но имайте предвид, че трябва да сме наясно с всички обстоятелства около фирмата за да мога да кажа. Имайте предвид, че по добрия вариант е подготовка на нова фирма, за да сме сигурни, че тя ще бъде направена спрямо изискванията на НАРЕДБА 30/Мярка 311.

 40. Reply
  Димитрина Димитрова 25.11.2012 at 13:48

  Здравейте,радвам се, че в сайта ви намирам полезна информация за хора,желаещи да развиват собствен бизнес.Бих искала да ви попитам дали е възможно юридическо лице,което не е регистрирано като земеделски производител,да получи европейско финансиране за изграждане на къща за гости в община от списъка на селските райони.Общината има възможности за развитие на културен и винен туризъм,планински разходки,бране на билки и т.н.

  • Reply
   Ивайло Янков 26.11.2012 at 15:34

   Здравейте Димитрина,

   Фирмата може да се преведе във вид, в който да отговори на НАРЕДБА 30/Мярка 311. Имайте предвид, че подготовката на фирмата трябва да започне тази година за да може да се входира проекта другата година, когато отвори прозореца за набиране на проектни предложения.

 41. Reply
  ЕМИЛ КОЛЕВ 24.08.2012 at 19:46

  Здравейте, много харесвам бубликациите и информацията, която публикувате постоянно. Моят въпрос е: Колко човека с ваша помощ са получили финансиране в областта на селският туризъм за 2011г., и можете ли да дадете координати на някои от тях? За връзка на посочения от мен имейл.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0