Африканската чума по свинете дойде и у нас

Вирусът на Африканска чума по свинете бе установен от Националната референтна лаборатория при три мъртви прасета в двор на село Тутраканци, област Варна. Селото е отдалечено на повече от 150 км от границата с Румъния. Още снощи започна избиването и загробването на всичките останали 23 свине в Тутраканци.

„Не съм изненадан“, каза на извънредна пресконференция снощи директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев. Според него оттук нататък най-важно е опазването на индустриалните свинеферми от проникване на вируса. В тях има почти половин милион свине. Директорът смята, че има шанс животните там да оцелеят, тъй като нивото на биосигурност в българските свиневъдни предприятия е изключително високо и се съизмерва с това на фермите в Дания.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е обявена 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна. Обявена е и десет /10/ км. наблюдавана зона около огнищата, в която влизат населените места от община Провадия, обл. Варна, община Аврен, обл. Варна, община Долни Чифлик, обл. Варна, Община Дългопол, обл. Варна.

В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине.

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.

Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0