Биогаз – една добра алтернатива

Мисля си, че вече не е необходимо да се вади каквато и да е аргументация за смисъла и за необходимостта от производство на енергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Всички са убедени, че на човечеството няма да му се размине без това.

Не всички ВЕИ могат да намерят приложение в България – нямаме сериозни приливи и отливи в морето, нито стойностни вълни – това изключва прилагането на такива системи при нас.

През последните години имаше бум в монтирането на вятърни генератори. Това е добър източник, но за да работят, тези генератори се нуждаят от вятър. Имам силното усещане, че вече свършиха ветровитите места в България и ако не напълно изчерпан, този ресурс е на привършване.

Направиха се и мини водни електроцентрали (ВЕЦ). Не зная още колко места по реките останаха, на които, без нарушаване на екологичното равновесие, да може да се построят нови. Като че ли и тук нещата са както при вятърните генератори.

За отпадъците от дървопреработката няма да говоря – там нещата са принципно ясни.

В момента се говори много за фотоволтаичните инсталации. Чудесно – това е един ресурс с голяма перспектива. До като има слънцегреене, ще има и живот на земята. Значи този ресурс няма да изчезне.

Твърде малко обаче се говори за производството на биогаз като алтернативен ВЕИ. Това всъщност е един източник с изключително голям потенциал и с много висока ефективност.

Върху подробностите при производство на биогаз няма да се спирам. Който иска по- вече подробности по темата, може да прочете материала в сайта на АГРОЕКОН. Тук ще разгледам нещата главно от позицията: има ли изгода от производството на биогаз!?

1

Схемата показва в най-общ вид какво представлява една биогазова инсталация. На входа са суровините. Това може да бъде тор от животновъдните ферми или всякакви видове органични отпадъци. Това може да бъде и при директно оползотворяване на технически култури, целенасочено произвеждани за това от селското стопанство (както се произвежда рапица за биодизел, например). Разбира се, не всички отпадъци осигуряват високо ниво на ефективност. В много случаи нискоефективни (от гледна точка на биогазовото производство) отпадъци могат да се добавят към другите налични субстрати. Някои от отпадъците могат да бъдат и съвсем непригодни. Не това е най- важното. По- важното е, че в масовия случай суровините за производство ни заобикалят навсякъде и в прекия, и в преносния смисъл. Земеделското производство и животновъдството са навсякъде. Всяко населено място произвежда своя органичен отпадък. На лице е пълна диверсификация на суровинната база. Дори да се ограничим до най-често използваните като суровини субстрати, посочени в таблицата, пак има предпоставки за производство на биогаз в почти всички райони на страната. Което е предпоставка за осъществяване на голям набор от допълнителни ефекти при реализирането на биогазовото производство в страната.

Пълният анализ можете да прочетете на страницата на нашия форум в раздел ВЕИ или като посетите този адрес: https://finansirane.eu/forum/biogaz-edna-dobra-alternativa-t147.html

2 Comments
 1. Reply
  Ивайло Янков 06.12.2010 at 16:29

  Здравейте Даниел,

  Ако ще се кандидатства за изграждане на био газ инсталация с цел продажба на произведената ел. енергия и топлинна такава се кандидатства по Мярка 123 от програма „РСР“, но ако такава инсталация ще бъде добавка към друга дейност във вашия гъбопроизводство то тогава Мярката е 121.

  Трябва да знаете, че самата инсталация се купува по установени правила на самата програма, но не може Вие да я направите сам.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 2. Reply
  Daniel Georgiev Kuzev 04.12.2010 at 8:02

  Zdraveite! Imam goliamo jelanie da izgradia instalacia za proizvodstvo na biogas ot rastitelni i jivotinski otpadaci s kojto da otopliavam oranjeria za proizvodstvo na gabi. Neobhodima mi e toplinna mo6nost ot okolo 100kW. Pritejavam neobhodimite injenerni i tehni4eski poznania no ne sam najasno s na4inite na finansirane na proekta i negovoto tehni4esko izpalnenie. Molia, ako mojete da me posavetvate po tozi vapros! Izvinete 4e pi6a na latinica, no v momenta jiveia v Italia i rabotia s mesten compiuter, kojto niama kiriliza!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0