Български земеделски работници в Италия питат могат да прехвърлят осигурителни права

Експерти на ИА Главна инспекция по труда (ГИТ) се включиха в работна програмата „Все още на полето“ в гр. Таранто, Италия, която се проведе в периода 23-27 юли 2018 г. Служителите на ГИТ информираха наши сънародници – работещи в сферата на земеделието в Италия, за техните права.

Били са посетени лозови масиви в градовете Castellaneta, Ginosa и Massafra, съобщиха от ГИТ. Работещите там българи са се интересували основно за условията за пренос на социалноосигурителни права, ако решат да се завърнат в България. Получили са контакти на българската инспекция и на институциите на територията на Италия, към които могат да се обърнат при нужда от помощ.

В изпълнение на ангажиментите си като Партньор по проекта ИА ГИТ се е включила при разработването на ситуационния анализ на тема „Недекларираният труд в земеделието за България”. Експерти на Агенцията са участвали активно в проведения на 13.04.2018 г. национален работен семинар под мотото „Недекларираният труд в земеделието – мит или реалност? Или панацея при недостиг на работна ръка?”, организиран от ФНСЗ в гр. София. Инспекцията се включи и в транснационалния семинар „RAISEUP“ срещу недекларирания труд в земеделието, който се проведе на 10 май в Пловдив и беше организиран отново от ФНСЗ.

За постигане целите на проекта, а именно разработване на отговорни политики и мерки в принос за справянето с недекларираната работа чрез ангажиране на заинтересованите страни в редица дискусии, предстои провеждане на национален семинар, организиран от ИА ГИТ. На семинара ще бъдат представени ключовите партньори по проекта на всички заинтересовани страни, както и резултатите от проведено проучване за „обществените нагласи във връзка с приемане и/или неприемане на форми на недеклариран труд“, с дефиниране на изводи и анализ на резултатите.

Програмата е част от проект RAISE UP – действия на терен, иновативни подходи и ангажираност на ключовите партньори за противодействие на склоняване към недеклариран труд”. Проектът, чийто партньор е Инспекцията по труда, се финансира по Програма на Европейския съюз за заетост и социални иновации „EASI – Progress Axis“ 2014-2020 / VS/2017/0320.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0