Бюджетът на новата лозаро-винарска програма ще е 133 810 000 евро, от тях € 50 млн. за винарни

Бюджетът на новата Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която ще действа в периода 2019-2023 г., ще е в размер на 133 810 000 евро. Добрата новина за винарните е, че за оборудване на предприятия ще бъдат заделени 50 млн. евро – средства, които липсваха при сега действащата програма. Това съобщиха в Пловдив зам.-министърът на земеделието д-р Лозана Василева и изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев. Те, заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова, взеха участие в кръгла маса за винено-кулинарните дестинации в проекта „Сподели България“.

Браншът на винопроизводителите изрази огорчение, че не е успял да получи финансиране по мярка 4.2 „Инвестиции в маркетинг/преработка на селскостопански продукти“, тъй като не се е ползвал с приоритет. Зам.-министър Василева поясни, че средствата по тази мярка са били ограничени и след анализ е решено винарните да не бъдат с преференция при оценяване на проектите.

Красимир Коев поясни, че в новата програма грантът за винарските компании ще е до 600 000 евро, а процентът на финансовото подпомагане ще е висок – 75. За реклама на българското вино са определени 7,5 млн. евро, които според директора са напълно достатъчни.

Коев обяви, че следващата финансова година започва на практика от 16 октомври 2018 г.

Присъстващите винопроизводители обърнаха внимание, че за да са доволни и да си тръгнат с добри впечатление чуждестранните винени туристи, държавата трябва да се погрижи за инфраструктурата в близост до избите и до туристическите обекти.

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0