Бюджетът на схемите за обвързана помощ е 107 млн. евро

За обвързана подкрепа в България се използва 15% от директните плащания – 13% за животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения и 2% за протеинови култури. Като абсолютна стойност за обвързана подкрепа за 2016 г. това поставя страната ни на 9-то място в Европейския съюз. Това бе съобщено по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство вчера.

През 2016 г. бюджетът за схемите за обвързана подкрепа е нараснал с над 107 млн. евро. Бюджетът за схемите за специфично подпомагане от  2010 г., е увеличен 10 пъти.

По схемите за обвързана подкрепа – плодове и зеленчуци се насочват над 79 млн. лева годишно и се наблюдава ясна тенденция на увеличение през периода 2007-2020 г.

От Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове предложиха държавата да подпомага с растителна защита  и при орехоплодните култури през зимния период.

От сектора  отбелязаха, че търпят големи загуби заради санкциите срещу Русия и очакват след тяхното отпадане да възстановят позициите си на руския пазар.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare items
  • Total (0)
Compare
0