ВАЖНО: Покана до всички бенефициенти по мярка 121 и мярка 123

Във връзка с РИСК ОТ НЕУСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ПО ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ, поради невъзможност за кредитиране, респективно за изпълнение на одобрени от ДЪРЖАВЕН ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ (ДФЗ) проекти по ПРСР, поради практическо незачитане на гаранциите за малки и средни предприятия от Национален Гаранционен Фонд (НГФ) от страна на търговските банки, БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА БЕНЕФИЦИЕНТИТЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ, подкрепена от още 18 асоциации инициира среща между засегнатите страни.

На 11.11.2013 БАБЕП, сигнализира за риск от неусвояване на средства по ПРСР всички засегнати страни. Банките не признават гаранциите на Националния гаранционен фонд при договаряне на фирмени кредити по проекти по Програмата за развитие на селските райони, а и условията и критериите не са прозрачни. Това с две думи се казва в писмото-сигнал на “Българска асоциация на бенифициентите по европейски програми” (БАБЕП)

В материал на електронното издание на Капитал, както и вестник “Капитал Дейли” става ясно, че според банките такъв проблем няма. Според Левон Хампарцумян, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, който е един от адресатите в писмото, гаранционната схема е една от относително успешните програми, но съгласието да се издаде гаранция от фонда не гарантира одобрение на кредит.[quote]Тези европейски средства са предназначени за подпомагане развитието на добре работещи фирми, а не на закъсали.[/quote] посочва още той.

“Уважаеми г-н Хампарцумян,

Явно не сте наясно или по-скоро сте, но умишлено давате коментари, които са “non-sense”. По-голямата част от проектите са на фирми, които не попадат към нито една от двете категории – работещи или закъсали. Ако се позаинтересувате, ще разберете, че проектите се правят с така наречените SPE фирми (Special purpose entity) или компании създадени специално за целите на проекта. За съжаление, докато на предприемчивите хора в България не се спре да се гледа като на престъпници по презумция, проблемите ще продължават да стават все по-големи. А от това в дългосрочен план ще страдаме всички”…, коментира Ивайло Янков от БАБЕП.

Във връзка с така стеклите се обстоятелства БАБЕП организира среща, на която кани бенефициенти по мярка 121 и 123  най-на среща дискусия по поставените с цитираното наше писмо проблеми във връзка с финансирането на одобрени проекти по ПРСР и свързания с това риск от неусвояване на средства от Европейските фондове.

Асоциации подкрепящи инициативата на БАБЕП:

 1. Асоциация на месопреработвателите
 2. Национално браншово сдружение на млеко и месопроизводителитe
 3. Регионална животновъдна асоциация Сливен
 4. Животновъдно сдружение „Стария балкан” Карлово
 5. Асоциация на млекопроизводителите”Тракия милк” Пловдив
 6. Национален съюз на говедовъдите в България
 7. Съвет на Българските аграрни организации
 8. Асоциация на българските биволовъди
 9. Българска национална асоциация”етерични масла , парфюмерия и козметика”
 10. Национална асоциация на млекопреработвателите
 11. Сдружение „Съюз на производителите на растителни масла и маслопродукти в България
 12. Съюз на българските мелничари
 13. Съюз на оризопроизводителите в България
 14. Съюз на производителите на комбинирани фуражи в България
 15. СНЦ „ОРАПОП”
 16. Национална Асоциация на животновъдите и земеделците- Струма 2012
 17. Съюз на птицевъдите в България
 18. Българска асоциация на фермерите

[box_dark]Срещата ще се проведе на 9.12.2013 г.- понеделник – от 14 часа в големия колегиум на Министерство на земеделието и храните.[/box_dark]

Моля потвърдете участието си в срок до 12ч. на 6.12.2013г. по тел., факс или мейл като посочите три имена, ЕГН и институция, организация или фирмата, която представлявате, във връзка с осъществяване на пропусквателния режим в министерството.

[button link=”http://babep.org/wp-content/uploads/2013/12/pismo0005.pdf” variation=”green” size=”large”]Виж Писмо-Сигнал на БАБЕП[/button]

[button link=”http://babep.org/wp-content/uploads/2013/12/Pokana.pdf” variation=”green” size=”large”]Изтегли Покана[/button]

[box_dark]Потвърждение за участие на следните контакти:
E – mail: info@babep.org
Tel: 02/489 69 59

[/box_dark]

[signoff]

Tags:

1 Comment
 1. Имаше ли среща и ако да – то какъв е резултата от нея?

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0