Ветеринарните учени подкрепят мерките на БАБХ срещу заразния дерматит по говеда

Поискали сме от Европейската комисия 350 хил. ваксини за животни от Южна България   

Ветеринарните учени подкрепят действията за ограничаване на заболяването Заразен нодуларен дерматит (Lumpy skin disease), които Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) са предприели до момента и ги считат за правилни. Това стана ясно на среща инициирана от МЗХ и БАБХ с представители на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет – Стара Загора, Факултета ветеринарна медицина към Лесотехническия университет София, Центъра за оценка на риска, Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, секция „Екзотични и особено опасни инфекции” и Българския ветеринарен съюз. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни, че поводът на срещата е да бъдат представени мерките, които са взети от страна на държавата, както и да бъдат чути предложения за допълване на мерките, ако е необходимо.

Д-р Цвятко Александров, от дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите към БАБХ представи епизоотичната обстановка в страната, мерките, които са предприети за ограничаване на болестта. Представени бяха и мерките и епизоотичната обстановка в Гърция и Турция, където също са констатирани огнища на заболяването. Всички подкрепиха и приеха решението на МЗХ и БАБХ да бъде извършена ваксинация срещу заболяването. Планът за ваксинация включва да бъдат ваксинирани всички едри преживни животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив и всички южни общини на областите Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград. „Предвиждат се 350 000 дози ваксина, като това са половината едри преживни животни в страната“, обяви д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ към БАБХ. Той обясни, че за да се премине към ваксинация, съгласно европейското законодателство, първо трябва да бъде констатирано заболяването на територията на страната, тъй като в Европейския съюз не се допуска превантивно имунизиране за това заболяване. След лабораторно потвърждаване на заболяването се изпраща нотификация до Европейската комисия, за извършване на ваксинация. Д-р Чобанов поясни, че България вече е поискала от ЕК количества ваксина и предстои да бъде изпратена Нотификация за ваксиниране до Комисията.

„Работим в тясно сътрудничество с Министерство на вътрешните работи. Те ни съдействат за засилване на контрола на придвижване на животни в страната.“ Това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ. По думите му, рискът от нерегламентирано превозване на заразени животни е голям и затова се вземат безкомпромисни мерки, за да може да бъде ограничено заболяването.

„Категорично подкрепяме мерките, които БАБХ предприе във връзка с констатираните огнища на ЗНД и ги считаме за правилни, за разлика от тези, които бяха предприети за синия език“, това каза д-р Трифон Цветков, председател на Надзорния съвет на Българския ветеринарен съюз.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0