Вишеградската група, България и още две страни с обща декларация за новата ОСП

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров взе участие в срещата на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Румъния и Словения, която се проведе на 2 юни 2017 г. във Варшава, Полша. По време на срещата участниците подписаха обща декларация относно Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., с която призовават Европейската комисия при разработването на новата ОСП да вземе предвид приоритетите и очакванията на страните от V4+3. По-специално, в декларацията държавите изразяват подкрепата си за една силна ОСП с два стълба, осигуряваща еднакви условияза конкуренция на единния пазар и насърчаваща рентабилността и конкурентоспособността на селското стопанство в ЕС. Подчертават също, че ОСП се нуждае от подходящ бюджет, който да отразява съществената европейска добавена стойност на тази политика.

Страните от V4+3 настояват да се запазят доказаните решения в областта на директните плащания, включително Системата за единно плащане на площ, обвързаната с производството подкрепа и гъвкавостта на държавите членки при разпределяне на помощта, в съответствие със специфичната структура на селскостопанския сектор в отделните държави членки на ЕС. Целите на ОСП трябва да бъдат ефективно изпълнени, за да се противодейства на кризисните ситуации в селското стопанство, особено в областта на стабилизирането на селскостопанските пазари. В декларацията се подчертава също, че финансово стабилен Втори стълб на ОСП, ще допринесе за намаляване на разликите в равнищата на развитие на селското стопанство и селските райони и ще осъществи редица дейности, насочени към селското стопанство и предизвикателствата от икономическо, социално и екологично естество в селските райони.

По време на срещата министрите обсъдиха още темите за нелоялните търговски практики, пазарните механизми в секторите на захарта и зърното, търговията със земеделски недвижими имоти. Срещата на министрите на земеделието на страните от V4+3 се проведе в рамките на Международното изложение за храни PTAK WARSAW EXPO. Това събитие се провежда за първи път, а идеята на Полша е то да се превърне в най-голямото изложение за храни в Централна и Източна Европа. Страна-партньор през 2017 г. е Унгария.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0