Внимание! До края на юли следва да се обяви как ще бъдат стопанисвани земеделските земи!!

На 31 юли изтича срокът, в който собствениците на земеделски земи следва да декларират как ще ги стопанисват – т.е дали ще се обработват лично, или се планира отдаването им под аренда. Ако не направят това обаче, държавата ще разпредели служебно земята за ползване.

Лилия Стоянова - Министерство на земеделието и храните

Лилия Стоянова – Министерство на земеделието и храните

Т.нар. „бели петна“ при земеделските земи – площите, чийто собственик не се знае или не се е заявил, през последните една до 2г., възлизат на около 1 милион декара – това обяви пред БНР, г-жа Лилия Стоянова –  представител на „Министерство на земеделието и храните“. Всяка година със землищата се сключват доброволни споразумения за ползване на земите и някъде в тези територии влизат имотите, чийто собственик не е указал какъв е статутът на неговата земя. Ако собственикът на земя не е подал декларация, че лично ще я обработва, правното основание на ползване за следващата стопанска година е на ползвателя, в чийто масив попада имотът.

Това ползване е възмездно и ползвателят, в чиито масиви попадат „белите петна“, дължи заплащане, обясни Стоянова. Собственикът получава парите си от „Областната дирекция по земеделие“ сметка по местонахождение на имота, след като те постъпят в специална сметка, а давностният срок за получаване на сумите е десет години. Това разкрива и един друг феномен – т.нар. „липсващи собственици“, които не се интересуват от земите си и не търсят парите си за тях, разказа още експертът и предупреди и за риска от сключване на договор за ползване на земята от друго лице след 31 юли.

Тогава имотът отново влиза в информационния масив като „бяло петно“ – т.е. човекът с договора, който си плаща за ползването на този имот, не може да се възползва от това и да го обработва през текущата стопанска година, уточни Лилия Стоянова. Общинските служби „Земеделие“ изготвят предварителни регистри, които се обявяват до 5 август. Тези регистри трябва да се погледнат от всички собственици и засегнати лица, за да се види всеки имот с какъв статут е, като до 15 август могат да се правят корекции в регистъра.

Стоянова призова собствениците до 31 юли или да подадат декларация за лично обработване на земята, или да сключат договорите си с ползвателите, за да се предотвратят бъдещи грешки и недоразумения.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0