В наредбата за безопасност при жътва отпадат две изисквания

Промени в Наредба № 8121з-968 от 10 декември 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, ще облекчат зърнопроизводителите. В проекта за изменения на наредбата е предвидено две важни изисквания при жътвената кампания да отпаднат.

Първото изискване, което от тази година вече няма да е валидно е, земеделците да подават искане в съответната служба по пожарна безопасност за допускане до участие в жътвената кампания на земеделската техника. Запазва се обаче условието зърнопроизводителите да уведомяват присмено съответната пожарна служба преди започване на жътва при площи от над 100 дка.

Отпада също и ал. 2 на чл.14, която гласи следното: „Допуска се при авария или техническа неизправност, непозволяващи преместване на земеделската техника, ремонтните дейности да се извършват на място, след като предварително е извършено изораване на ивица с минимална широчина 6 метра около авариралата земеделска машина.“

Промените в наредбата са в отговор на решение на правителството от 2017 г. за намаляване на административната тежест. С тях земеделското министерство реагира на промените в Закона за МВР от декември 2017 г., които отмениха издаването на удостоверителни документи – становище за допускане/недопускане на земеделската техника до участие в жътвена кампания.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0