Да действаме – операция селски туризъм

Следвайте следващите стъпки и създайте семейния бизнес на вашите мечти.

През последните 20 години туризма в България се характеризира с много висок темп на развитие, което доведе до ултра-урбанизиране и пренасищане в туристическите курорти.

Логично бе това да доведе до отлив на туристи и то платежоспособни туристи. Тази действителност всъщност въобще не прави нещата толкова черни, колкото медиите постоянно се опитват да втълпят на масовата аудитория. В крайна сметка, всеки проблем е довел и води до нови хоризонти, нови възможности за тези които са предприемчиви. Така е и сега – и този път нямаме изключение от правилото.

В този нюанс на туристическия пазар е закономерна появата на селския туризъм като алтернативен вид туризъм. Той противостои на масовия (индустриален туризъм), чиято материална база и туристически продукт характеризират вече една потискаща стандартизираност.

Селския туризъм, като почивка в селска местност се превръща не е само в мода, а необходимост предвид замърсяването на природната среда, динамичния и напрегнат ритъм на живот в градовете, което естествено подтиква хората към търсене на спокойствие и отмора сред чиста природна среда и по-усамотени места. Само за пример, в редица развити западноевропейски страни като Франция, Англия, Холандия, Ирландия, Германия, Испания и др. практикуването на селския туризъм се стимулира на национално равнище. Туристическите пътувания към села и селски местности заемат вече второ място след ваканциите на море. Тази тенденция не отминава и България.

Какво означава селски туризъм?

Определението за Селския туризъм обхваща всички туристически дейности, развивани на село. Основното е алтернативните среда и пространство, които той предлага. Тук се включват пътуването и транзитното преминаване през селските местности с кола, велосипеди, лодка, кон, а също и престой в селска къща. Селския туризъм се свързва както с посещение на селски местности, така и с възможност за провеждане на определена научно- изследователска дейност, свързана с хоби или професия. Определението включва и всичко, свързано със селскостопанското обкръжение, с определени събития, празници, музеи, посветени на производството на селскостопански продукти и с традициите и обичаите в тази област; също и формите на туризъм, които са директно свързани с една ферма, независимо дали е престой, просто минаване с обяд, някакви развлечения или еднократно пътешествие.

Ако имам идея, какво трябва да направя за да финансирам проект по селски туризъм?

Селския туризъм се финансира по мярка 312 по програма за развитие на селските райони, която стартира на 29.09.2008, а първите проекти ще могат да се внасят след 01.10.2008 година. Може да се кандидатства с проекти на стойност до 400 000 евро, като максималният грант (това са парите които ще получите безвъзмездно) е до 200 000 евро. Тъй като максимално допустимият размер на гранта е 70% от стойността на целия проект, икономически ще е най изгодно проекта да е на стойност от 300 000 евро или по-малко.

Преди да решите дали да инвестирате в изграждането на семеен хотел и/или развитието на селски туризъм е необходимо е добре да се запознаете с различните възможности за строителство и особено предимствата, които предоставят новите технологии.

Една от опциите са така наречените пасивни къщи. Това са сгради в които вътрешният климат може да се получи без активно отоплителна или охладителна система. Къщата може сама да се отоплява и да се охлажда без наличието на отоплителна или климатична инсталация и за това се нарича пасивна. Първоначалната инвестиция е по-скъпа, но дългосрочно инвестицията се оправдава.

Диаграма на пасивна къща

Друга опция е да използвате готова конструкция или така наречените сглобяеми къщи. Сглобяемите къщи са изработени на принципа на модулното конструиране. Самите модули (панели) се произвеждат в завод, след което се монтират на Вашия терен. На място се поставят допълнителните изолации и се изпълняват довършителните дейности (поставяне на подови настилки, външни и вътрешни облицовки). Основните предимства са: употребата на екологично чисти материали при производството на сглобяеми къщи, без допълнителна химическа обработка; липсата на мокри процеси и остатъчна влага; висококачествени изолационни материали; добра устойчивост при земетръс; фиксирана цена на проекта, която не се променя в процеса на монтаж; изключително кратки срокове на производство и монтаж.

 

Проект на сглобяема къща

Етапи в процеса на изграждане на хотел за селски туризъм:

1.      Първата стъпка е да регистрирате фирма – съветваме ви фирмата да бъде регистрирана като дружество с ограничена отговорност или като еднолично такова. Допълнителен плюс би било ако управителя на фирмата е жена;

2.      Следващата стъпка е избора и покупка на земя. Алтернативен вариант е да придобиете земята с учредяване на вещно право, тоест да намете земята за период не-по малък от 10 години с право на строеж;

3.      Изготвяне на подробен устройствен план;

4.      Ако терена е земеделски, задължително трябва да смените статута на земята. Ако обаче закупите терен, на който вече има построена сграда, тази стъпка отпада;

5.      Инвестиционен проект;

6.      Проектиране – проектът се прави от лицензиран архитект;

7.      Изготвяне на технически или работен проект за съответния вид строителство (монолитно или сглобяемо строителство)

8.      Изготвяне на количествени сметки – това е най-общо казано описание на материалите със съответните параметри (брой, квадратни метри или обем) и имена на производител;

9.      Получаване на разрешение за строеж от съответната община;

10.  Изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони;

11.  Кандидатстване по мярка 312;

12.  Сключване на договор за финансиране на проекта;

13.  Намиране на първоначален източник на финансиране – информация за източниците на финансиране можете да получите от секцията кредитиране в нашия сайт.

14.  Стартиране с изпълнение дейностите по проекта/бизнес плана – това включва доставка на материали, строително – монтажни дейности, управление и пр.

15.  Приключването на дейностите по проекта, е съпътстващо с одит и преглед на цялата документация от страна на управляващия орган;

16.  Приключването на проекта завършва с неговото финансиране по мярка 312;

17.  Вече имате реален семеен бизнес, който можете да развивате.

Finansirane.eu може да Ви окаже съдействие и насоки при избора на подходящи консултанти в различните етапи. Finansirane.eu може да Ви съдейства при подготовката за изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони.

936 Comments
 1. Apropo.. Imam registrirano OOD s predmet na deinost posredni4estvo pri prodajba na nedvijimi imoti i pr.. Tazi mi firma varshi li rabota???

 2. Reply
  Димитър 18.11.2008 at 13:46

  Zdraveite,
  Imam 4udesen teren v mnogo atraktiwno selo v rezervata “Ali Botush” sas zastroena masivna sgrada 400kw.m RZP. Bih jelal da kandidatstvam po programite za selski turizam. Ideqta mi e da izpalnq semeen hotel. Imam gotovnost da finansiram 30% ot proekta… Kakvi sa sledvashtite stapki? Molq i za kontakti s legitimni firmi konsultanti. Blagodarq

 3. Здравей Юлия,

  При одобрение на проекта за финансиране, Вие трябва да имате готовност да завършите проекта или с ваши средства или с банков кредит. При подобно финансиране банките могат да Ви осигурят до 100% финансиране на база проекта към съответната програма. Бих Ви препоръчал да се обърнете към банка ОББ.

  Иво ЯНКОВ

 4. Reply
  Ивайло Янков 17.11.2008 at 19:00

  Здравейте Наско,

  Има ясни изисквания и регламенти, които трябва да се спазят. На сайта на „Министерство на земеделието и храните” можете да намерите пълната документация по съответната мярка 312. Тъй, като въпроса Ви изисква консултантски отговор ние можем да Ви насочим към най – подходящия за вас.

  Иво ЯНКОВ

 5. Zdraveite,imam zemq v s.Stroino v regylaciqta na seloto i e to4no do manastir4eto na seloto.Bix iskala da znaq sas sobstveni sredstva li trqbva da q postroq ka6tata i sled tova li 6te mi se isplati ot Evro programata za selski tyrizam.predvaritelno vi blagodarq za otgovora.
  .

 6. zdraveite g-n ZDRAVKOV.napravix zapitvane kam ekspertite a niamam odgovor

  • Reply
   Георги Георгиев 21.08.2023 at 16:32

   Здравейте,притежавам къща в близост до град Русе и бих искал да я превърна в къща за гости. За съжаление не ми достигат средства за това ми начинание, какво бихте ми препоръчали. Благодаря предварително.

 7. На доста места в България го правят доста кадърно вече.

 8. Reply
  Ивайло Янков 10.11.2008 at 10:29

  Здравейте Таня,

  Тъй, като въпроса Ви изисква консултантски отговор, Ви препоръчваме да се свържете с на по електронната поща. Екипа на Finansirane.eu, може да Ви насочи към най – подходящия за вас консултант.

  Моля, прочетете внимателно информацията на нашия сайт и по – точно рубриките свързани със селски туризъм

  Иво ЯНКОВ

  • Reply
   Бояна Базева 12.09.2022 at 23:26

   Здравейте бихте ли ми обяснили как и какво да направя за да кандидатствам по програмата за термо помпа за еднофамилна къща благодаря ви много

 9. Reply
  Ивайло Янков 10.11.2008 at 10:10

  Здравейте г – н Бончев,

  Вие може да си кандидатствате с проект към съответната програма, няма специални изисквания за къщата, стига да се намира в една от приоритетните общини за програмата. Прилагат се изискуемите (стандартни) документи на програмата. Приоритетните общини, можете да видите на нашия сайт на заглавната страница а необходимите документи в сайта на „Министерство на земеделието и храните” Наредба 312

  Иво ЯНКОВ

 10. здравеите притежавам къща в едно китно село намиращо се в полите на стара планина и третия по големина язовир ‘цонево’миналата година реших да се занимавам с селски туризам но не ми стигнаха средствата.
  в селото е доста развит селския туризам но не знам по каква програма мога да кандидадствам .

  благодаря предварително.

 11. в процес съм на закупуване на имот в общ.Девин.къщата ще я закупя с заем,но за реставрацията ми са нужни средства.кажете ми кои са първите стъпки за да кандидаствам по програма за развитие на селския туризъм

 12. бамнахте ли ме не съм агенция за недвижими имоти

 13. Имам автентична селска къща от тридесетте години на миналия век.
  същата е построена с тогавашните материали и разбирания за строителство.
  Мога ли с нея да кандидатствам по програма за развитие на селския туризъм
  Не желая да изменям нито визията и нито усещането за уют.
  Същата има съвременен санитарен възел, санирана е и е електрифицирана.
  Има ли някакви специфични изисквания за сградата, които биха ми попречили да посрещам гости, желащи наистина да усетят живота на село

 14. Reply
  Ивайло Янков 07.11.2008 at 10:36

  Здравейте Наско,

  Информацията, която искате вече изисква, експертен отговор, базиран на анализ, според конкретната ситуация. Ако имате нужда от такава екипа на Finansirane.eu, може да Ви насочи към съответните специалисти.

  Иво ЯНКОВ

 15. Reply
  Ивайло Янков 07.11.2008 at 10:33

  Здравейте г –жа Станкова,

  В самата статия е описано ясно принципа на действие на наредба 312, която финансира дейности в областта на селския туризъм. Да – Вие можете да кандидатствате за описаната от вас дейност. Но бих Ви препоръчал да ползвате добър консултант, който да Ви разработи проекта за финансиране към съответната програма, тъй като има много тънкости в самата подготовка.

  Иво ЯНКОВ

 16. Reply
  Даниела Станкова 07.11.2008 at 9:27

  Имам къща в село Ново Паничарево община Приморско.Искам да се занимавам с туризъм.В момента стройм нова къща в същият парцел.Старата къща искаме да я реставрирме и да направим един цял туристчески комплекс за одих.Мога ли да канддатствам в някоя програма за финансиране при тези обстоятелства.

 17. Zdraveite g-n ZDRAVKOV.Kakvi dokymenti mi sa neobxodimi i triabva li da imam proekt. Za kolko broia kone moga da kandidatstvam i kakva poroda triabva da sa te.BLAGODARIA VI

 18. Здравейте Наско,

  Да, ще можете да кандидатствате за закупуване на коне, ако ще се използват за някакъв вид алтернативен туризъм.

  Иво ЯНКОВ

 19. ako iskam da zakypia kone 6te moga li da kandidatstvam

 20. Здравейте, Владимир

  Ако сте обърнал внимание, повечето запитвания са свързани с информация, коя е програмата, която финансира ВЕИ и туризъм. За да обясня с подробности трябва да изпиша минимум 50 страници. Поради това ограничение предлагаме среща в нашия офис за уточняване на подробностите. Има и няколко много важни подробности:

  1. Ние се стараем да даваме колкото се може повече информация и то така предоставена, че да е ясна и достъпна за всеки;
  2. Ако сте прочел повечето статии в нашия сайт ще Ви стане ясно за какво говоря;
  3. За конкретен казус се срещаме лично с човека проявил интерес и нещо много важно!!! Проявения сериозен интерес се показва с лична среща, по този начин има ангажираност, а иначе е много лесно по интернет, ако може да ни се предостави целия проект за финансиране и всичко останало.

  Ако имате достатъчно време и пари направете си сайт, който да казва истината „на народа”!!! Моля дайте по точен отговор Вие, на това как може да се финансира проект за селски туризъм освен по програма РСР.

  Иво ЯНКОВ

 21. Reply
  владимир 29.10.2008 at 16:58

  В този сайт се пишат само глупости за заблуда на народа
  г-н Янков освен фразата “има програма за развитието на селския туризъм ” нищо съществено не отговаря .Може би такава е политиката и на правителствота. Нямат отговори на въпроси които вълнуват хиляди хора.
  Ако не са компетентни по тези въпроси нямат място във форума

 22. Здравейте, г – н Атанасов

  Има програма и тя се казва „Развитие на селските райони”, тя финансира проекти в сферата на туризма. Така, че имате реална възможност да кандидатствате с проект към съответната програма. Ако има нещо не ясно се свържете с нас на посочения електронен адрес в „контакти”

  Иво ЯНКОВ

 23. Reply
  Веселин Атанасов 20.10.2008 at 22:55

  Здравейте, аз имам къща в село до гр.Троян и съм започнал да е подготвям за “къща за гост” , но не ми достигат финансови средства да довършароекта, имам ли някакъв шанс да кандидадствам за субсидия.
  Предварително Ви Благодаря.

 24. Reply
  Георги Милев 15.10.2008 at 23:58

  Досега изглежда „туко – така” са ги взимали щом ги карат да ги връщат.

 25. Reply
  владимир 06.10.2008 at 14:25

  Защо толкова много се шуми по този въпрос като има неясноти това за заблуда на Брюксел ли е

 26. Здравейте, Владимир

  Програма „Развитие на селските райони” е основна за финансиране на такъв тип проекти. До този момент, не я ясно коя друга програма ще финансира проекти в сферата на туризма. Препоръчвам Ви да следите нашия информационен портал.

  Иво ЯНКОВ

 27. Reply
  владимир 04.10.2008 at 11:54

  искам да кандидатствам по програмите за селските райони за развитие на селския туризъм но селото ни е в общ Смолян която по списъка не попада в селски район покоя програма трябва да кандидатствам и бихте ли ми препоръчали експерти по разработване на програмата за кандидатстване

 28. Здравейте, г – н Милев

  Вие трябва да си осигурите финансирането на проекта предварително, това може да стане с ваши средства и/или с банков кредит. Трябва да сте наясно, че „туко – така” не се взимат евро средства. Екипа на Finansirane.eu може да Ви насочи към най – подходящия консултант според вашите нужди.

  Иво ЯНКОВ

 29. Reply
  Таня Желева 29.09.2008 at 15:33

  Здравейте ,
  ако сме заинтересувани от подобен проект бихте ли ни препоръчали консултантска фирма, която да ни помогне с изготвянето на документацията и всички необходими заявления?
  На какъв етап се получава “предварително одобрение” на проекта – преди започването на самия строеж ли е това? в т.12? И пълното завършване на проекта трябва ли да се финансира със собствени средства или кредит докато се получи финансирането едва след като е завършен проекта и одита е извършен?
  благодаря предварително

 30. Reply
  Георги Милев 23.09.2008 at 0:50

  Какво ще рече първоначален източник на финансиране, какво става ако приключването на проекта не завърши с неговото финансиране и може ли въобще простосмъртен да стигне до т.17 (да има реален бизнес, който да развива)?

 31. по какъв начин бихте ми помогнали в изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони ???

 32. Г – н Александров

  Всичко това ще се случи, въпрос на инициатива от ваша страна. Както е казал А.Карнеги „Ако някой не иска да се качи по – стълбата, с бутане няма да стане”

  Иво ЯНКОВ

 33. Reply
  Ivan Aleksandrov 11.09.2008 at 8:48

  vsi4ko tova exubavo no neca da vidim v reialnost kakvo 6ese polu4i!

1 15 16 17

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0