Десислава Танева очаква министър Бозуков да отвори мерки 10, 11 и 14

Предишният екип на земеделското министерство иска чистките в администрацията да спрат

Екипът на предишното ръководство на Министерството на земеделието и храните очаква служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков да обяви нов прием по мерки 10″Агроекология и климат“  и 11 „Биологично земеделие“. Това заяви пред журналисти след срещата между настоящото и бившето ръководство на МЗХ Десислава Танева, последният редовен земеделски министър. Днес предиобед под арбитража на премиера проф. Огнян Герджиков в сградата на правителството се състоя среща между екипите на Бозуков и Танева.

Ексминистърът очаква мярка 10 да бъде отворена за нови бенифициенти по направленията, за които има бюджет. За мярка 11 също да има нов прием за земеделци от приоритетните сектори. Екипът на служебния министър се е съгласил че предложенията на екипа а Танева са реалистични за изпълнение.

Мярка 14, според Танева, също може да бъде стартирана навреме, така че да бъде отбелязана в заявленията на животновъдите. Мярка 14 за хуманно отгошение към едри и дребни преживни животни е с преминал през обществено обсъждане проект на наредба. Тя е и нотифицирана от ЕК. Министър Бозуков трябва само да я обнародва, по думите на Десислава Танева.

Екипът на бившия министър се е въпротивил срещу възможността да има извънреден прием по мярка 4.2, която касае преработката на земеделски продукти. „Мярката трябва да се отвори редовно, както е залегнало в Индикативния график“, каза Танева.

 

Уволненията в министерството и институциите към него също са били коментирани. Въпреки че ГЕРБ спечели на парламентарните избори, уволненията продължават. Като последен пример бившият министър даде освобождаването на директора на областната земеделска дирекция в Стара Загора. Новият директор на свой ред също започнал да сменя състава и то в един от най-напрегнатите моменти в годината – Кампанията за директни плащания. Танева коментира като голям стрес както за администрацията, така и за земеделците освобождаването на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов. Според нея тези уволнения са били израз на „политически реваншизъм“. Земеделието не е нито червено, нито синьо, а възможността да го управляваш е изключителна отговорност, коментира ексминистърът.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0