Десислава Танева: Фермерите, причинили пожари, няма да получат субсидии

Десислава ТаневаФермерите, които са причинили горски пожари, няма да получат субсидии, съобщи пред Bulgaria ON AIR земеделският министър Десислава Танева.

Пожарите тази година са около 315 , а засегнатите територии са 25 хил. декара, от които близо 2 600 са напълно унищожени. 97% от пожарите са вследствие на човешка намеса.

Влияние в последните месеци оказват климатът и горещината, но това не е най-пиковата година по отношение на пожарите, каза министърът. Тя посочи, че 97% от пожарите са вследствие на човешка намеса, но не повече от 5% от тях са умишлени.

„Става дума за немарливост и неспазване на основни принципи. Независимо, че няма умисъл, има санкции в момента и земеделец, който предизвиква пожар, не може да ползва субсидии. Средно по 15 бенефициента са лишени от подпомагане, защото почиствайки териториите си, са предизвикали пожари“, обясни Десислава Танева. Системите за ранно оповестяване и тел.112 спомагат за ограничаване на щетите от пожари. Въпреки това министърът настоява за по-голяма отговорност от всеки човек за опазване на гората. Тя призна, че един от последните случаи на унищожени хиляди декари гора, е предизвикан от варене на буркани.

Тази година България отчита рекорден добив на пшеница, което бе потвърдено и от министър Танева. Общият добив е 5,3 млн. тона, а в 5 области има над 550 кг добив от декар, което е изключителен рекорд за статистиката. Въпреки рекордните резултати министърът на земеделието не се ангажира с прогноза, че хлябът ще поевтинее.

„Хлябът вече е много видове, което води до многообразие в неговата цена. Тя не зависи от добива на пшеница. Положителната новина е, че имаме конкурентноспособно производство. Не мога да кажа, че хлябът ще поевтинее“, коментира Десислава Танева.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0