Доставките на сурово мляко в ЕС ще се увеличат т.г. въпреки Схемата за доброволно намаление

Макар да се очаква изкупните цени на млякото, както в ЕС, така и в България да се повишат на годишна база през 2017 г. до 0,58-0,6 лв./л, съществува немалка вероятност към края на година при запазване на стабилното глобално предлагане, отново да паднат. Това прогнозира в мартенския си доклад Центърът за икономически анализ на селското стопанство (САРА).

Производството на краве мляко през 2017 г. по оценки на САРА може да достигне 1,07 млн.т и 85 хил.т овче мляко, което ще бъде по-високо от 2016 г. и ще расте слабо въпреки очакванията за намаляване на млечното поголовие.

Млечната верига в света

Според ЕК комплекс от фактори ще влияят за задържане цената на суровото мляко през годината – предстоящото увеличение на производството (пикът е през месец Май) – доставките на мляко се очаква да се увеличат с 0,6% в ЕС за 2017 г., размерът на млечното стадо в някой страни подсказва увеличение на доставките (Полша +3,6% за януари в сравнение с 2016); увеличението на производството в САЩ и възстановяването в Нова Зеландия; както и натрупаните запаси от сухо мляко в съюза.

Цени

След значителното покачване на цените на млечните продукти в ЕС от миналия септември, през февруари има известно успокоение. Цената на маслото и сирене Чедър остават на същите нива, а на сухото обезмаслено мляко намалява с 6,3% .

Поевтиняването на еврото в следващите месеци в резултат на лихвената политиката на САЩ, ще способства за по-добра конкурентоспособност на европейските млечни продукти. Индексът на цените на млечните продукти в света по данни на ФАО бележи осезаем ръст в последните 5 месеца, като увеличението за този период е около 9%. За сравнение с периода 2002- 2004 год., цените през февруари 2017 год. са 94% по-високи. Основната причина за увеличението е растящото търсене и увеличението на доходите на населението в развиващите се страни, основно Китай и Индия.

Актуална информация

Във връзка с приложението на Схемата за доброволно намаление на доставеното мляко на европейския пазар, 44 хил. стопанства са одобрени, като намалението възлиза на 852 хил.т. за периода октомври-декември, 2016 г., което е 80% от планираното. България ще участва с 226 стопанства, с 4,6 хил.т. постигнато намаление или средно 21 т./стопанство, при 19 т. средно за ЕС и всеки участник ще получи 0,14 евро/л.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0