Д. Танева: България не дава средства за намаляване на млякото!

Земеделският министър откри изложението „Подкрепяме българското“ във Велико Търново

whatsapp-image-2016-09-14-at-12-07-56Европейската допълнителна помощ от 14 евроцента за литър краве мляко е финансов инструмент на Европейската комисия. България не дава средства за намаление на производството на мляко. Това заяви във Велико Търново земеделският министър Десислава Танева преди откриване на изложението „Подкрепяме българското“.

„Мярката е част от допълнителния пакет на Европейската комисия, с който се предоставят 150 млн. евро за производителите от ЕС, които доброволно се ангажират да намалят производството си“, каза още министърът. По думите й България ще разпредели 5,8 млн. евро за сектор „Мляко“ от общия европейски пакет, който е в размер на 350 млн. евро. Тя обясни, че според условията на Европейската комисия трябва да се подкрепят дребните фермери, екстензивните ферми и тези които спазват екологичните изисквания. Министърът на земеделието съобщи още, че страната ни ще предостави и национални средства, като по този начин ще се обхванат останалите категории ферми.

По време на среща със земеделски производители бе поставен въпрос относно злоупотребите от страна на фермерите със заявения брой животни. Министър Танева увери, че се извършват проверки на място, като последната такава е проведена на територията на София-област. „Анализираме няколко метода за това как да преброим животните, включително и чрез сателитна система, защото служителите на Министерството и ДФЗ не могат да обхванат с преброяване на място всички стопанства“, поясни министър Танева. Относно Закона за браншовите организации тя посочи, че в момента той се разглежда от Комисията по земеделието и има уверения, че  ще бъде задействано приемането му.

„Отчита се 28% ръст при биволовъдството в Област Велико Търново. В сектор „Растениевъдство“ завишени показатели имат лозовите насаждения, орехите и лешниците“, каза още министърът. Тя допълни, че брутната добавена стойност на земеделския сектор в областта е малко над 8%, което е значително по-високо от националния показател който е 5,3%.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0