Д. Танева: Схемата за малки овцеферми е изкривена, млечните крави не са се увеличили. Променяме правилата

В края на другата седмица животновъдният бранш ще дебатира в министерството предложенията за изменения на нотификацията

Десислава Танева в СмолянПравилата за обвързаната подкрепа ще бъдат променени. Предложенията за измененията ще бъдат обсъдени с бранша в края на следващата седмица. Това съобщи днес на среща с фермери от Смолян министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на представяне на промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.

Три причини за подготвяните промени, с които ще се поиска промяна на нотификация от Брюксел, изброи земеделският министър. Въпреки обвързаната подкрепа броят на млечните крави не се е увеличил. За сметка на това обаче е нараснал броя на стопанствата с до 49 броя овце, което е изкривило схемата, тъй като няма как подобни малки ферми да са ефективни. И трето, необходимо е да се създаде отделна схема за планинското животновъдство.

Бюджетът за обвързаната подкрепа в България е максималният възможен в Европейския съюз, заяви Десислава Танева. Тя подчерта, че страната ни има определен бюджет по схемите за подпомагане. „Ние трябва да направим така, че тези средства да се разпределят  към ферми, които имат потенциала да се развиват и да посрещнат идващите промени в политиката на подпомагане в Обединена Европа”, категорична бе министър Танева.

Министерството отчита увеличение на заявените площи и животни в абсолютно всички мерки по директните плащания за 2016 г., с изключение на мерките  за млечните крави. „Увеличението на площите за подпомагане е средно по 1 %  за Схемите за единно плащане на площ (СЕПП). След приключване на кампанията за директни плащания прави впечатление, че фермерите са се ориентирали да преструктурират стопанствата си в схемата, която получи най-висока ставка миналата година“, допълни Десислава Танева. Тя добави, че ставките не са определени, а се получават на база на общия нотифициран бюджет по съответната схема от Европейската комисия, разделен на съответните допустими площи и/или животни.

Десислава Танева съобщи още, че в момента екипи на Министерство на земеделието и храните и Селскостопанска академия изготвят анализ относно прилагането на схемите за обвързана подкрепа през последните две години. „Вследствие на този анализ и нуждите на българската земеделска общност ние ще предложим промени в тези нотификации, които ще изпратим в Брюксел“, каза още Танева. Тя подчерта, че промените ще имат за цел да мотивират сектора да се развива при такава структура на животновъдството, която би понесла очакваните промени в общността.

Мярката  за планинското животновъдство ще бъде приложе на пръв път. По нея броят на животните ще бъде по-малък.

Относно правилата за провеждането на селекционния контрол в България, министър Танева заяви, че се наблюдава увеличение  на животните. „С анализ и предложенията, които ще отправим към бранша, схемите за подпомагане ще включват и допълнителни условия и правила на прилагането, както на обвързаната подкрепа, така и на други условия на функциониране на сектора”, каза още тя.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0