Д. Танева: С новите обвързани плащания постигаме равнопоставеност и справедливост

Снимка: Мартин Иванов

Снимка: Мартин Иванов

С промените в обвързаните плащания постигаме равнопоставеност между земеделските стопани и по-голяма справедливост, заяви днес на пресконференция земеделският министър Десислава Танева.

При редактирането на условията за обвързана подкрепа са отпаднали орехите, тиквите, граха и зеления фасул. Само за година ръстът на ореховите насаждения е станал 162%, а на тиквите – 500%, допълни зам.-министър Васил Грудев. Той даде пример за положителното влияние на обвързаната подкрепа в сектор Плодове и зеленчуци. За година площите с плодове са нараснали от 23 559 ха на 35 953 ха. При зеленчуците е отчетено още по-голямо увеличение от 16 737 на 37 182 ха.

Друга важна промяна засяга животновъдството. Стопанствата, които ще се подпомагат, ще са с 10 до 250 броя крави, и с над 50 броя овце. Минималното количество мляко от крава, за което ще се изискват фактури, е 2000 литра за планинските ферми и 3000 – за равнинните. Въведена е и нова схема за планинското животновъдство, разположено над 750 метра надморска височина.

За пръв път за обвързаната подкрепа ще се изискват фактури и касови бележки, които да доказват минималните изисквани количества продукция – мляко, плодове и зеленчуци. Това ще доведе до равнопоставеност и изсветляване на агробизнеса, убедена е министър Танева.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0