ЕК ще забрани на овцефермите в областите Бургас, Ямбол и Хасково да продават млякото извън тях

Европейската комисия е изготвила проект, с който ще засили рестрикциите върху животновъдните обекти с овце и кози в Странджа заради чума по дребните преживни. Досега 7 общини бяха под възбрани, от следващата седмица всички ферми с овце и кози в областите Бургас, Ямбол и Хасково няма да могат да продават добитото мляко и да извозват животните извън пределите на трите области.

Предупреждението за рестрикция от страна на ЕК се случва заради отказа на фермата в град Болярово да допусне ветеринари за вземане на повторна проба за доказване или охвърляне на диагнозата чума, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

На 18 септември, според пресинформация от БАБХ от същата дата, ветеринарите все пак са успели да влязат във фермата на Христо Христов с помощта на полиция и да вземат проби от мъртвите животни – 11 на брой. Проби от живите овце и кози обаче не са взети. От съобщението днес става ясно, че „наличието на антитела от чума по дребните преживни не може да бъде констатирано на база аутопсия“.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0