Законопроектът за маслодайната роза създава електронен регистър на производители и преработватели

маслодайна розаЗаконопроектът за маслодайната роза е публикуван на страницата на земеделското министерство. Масовото създаване на насаждения от различни видове рози с различни стопански качества през последните години и свръхпроизводството на розов цвят, който не може да бъде обработен технологично в съществуващите обекти за преработка, налагат настоящата законодателна инициатива, пише в мотивите към проекта.

Към момента създаването на насажденията от маслодайна роза и различните етапи от производството на продукти, хранителни или козметични, в които се влагат съставки, получени от преработката на розов цвят не се контролират напълно.

Законопроектът предвижда създаването на национален публичен електронен регистър, в който да бъдат вписани розопроизводителите и розопреработвателите.

Розопроизводителите се вписват с трите си имена и ЕНГ, ако са физически лица или с ЕИК и наименование и адрес на фирмата, ако са юридически лица.

При регистрирането се изисква производителите да представят документи за имота, върку който отглеждат маслодайни рози, както и сключени договори с преработватели, ако имат такива. За производителите – юридически лица, договорите за изкупуване на розовия цвят са задължителни според законопроекта.

Освен фирмени данни или данни като физически лица, прерабователите трябва да впишат договорите с производители, количествата и вида на розовия цвят. Те трябва да регистрират дестилериите си с капацитета им за производство на продукти, както и да опишат продуктите, които произвеждат.

Към 30 септември розопреработвателите трябва да заявят през областните земеделски дирекции количествата изкупен розов цвят и количествата произведени продукти от него.

В допълнителните разпоредби на законопроекта са изброени 23 общини в 4 области – Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и София, където е географския район за производство на „Българско розово масло“ от Rosa damascena Mill.

Неригистрираните розопроизводители и преработватели се санкционират с 500 до 1000 лева или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лева.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0