Закупуването на луксозни превозни средства не е приоритет!

Преди седмица Българска асоциация на бенефициентите по европейски проекти (БАБЕП) сигнализира на компетентните институции за проблем около ПРСР, свързан с наличието на много проекти, които кандидатстват за закупуване на луксозни превозни средства под претекста, че с тях целят развитие на интегриран селски туризъм.

Сега, седмица по-късно, казусът получи своята развръзка. В официално писмо до БАБЕП, заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева потвърди съмнението на асоциацията, че “проект, включващ единствено инвестиция, свързана със закупуване на транспортно превозно средство не попада в обхвата на приоритетното подпомагане с насока развитие на интегриран селски туризъм“. И този отговор идва след становища на Министерството на икономиката и енергетиката и Министерство на земеделието и храните, в които е изложено споменатото горе заключение.

Така проектите, които кандидатстват за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, но предвиждат единствено покупка на луксозни превозни средства под претекста, че с тях целят развитие на интегриран селски туризъм, няма да бъдат приоритетно подпомогнати. Този казус се зароди след опасение на БАБЕП за опорочаване на добрите практики по усвояване на безвъзмездни средства от европейските фондове, след като от близо 1200 проекта, кандидатстващи по мерки 311 и 312,  над 200 са тези, които предвиждат закупуване на луксозни автомобили, яхти и дори хеликоптер и самолети. Ако подобни проекти получат бонуса за „развитие на интегриран селски туризъм“, е възможно други, много по-ефективни проекти, които предвиждат и наемане на работна ръка, да загубят своите шансове за безвъзмездно финансиране.

Опасенията за измама произлизат от факта, че липсва реална възможност за контрол дали автомобилите, закупени с цел „развитие на селски туризъм“ (напр. туристически обиколки до природни и културни забележителности, излети и преходи в планината), наистина ще бъдат използвани в това направление. Още повече, според Наредба № 29 и Наредба № 30 от 11 август 2008г., отговарящи за условията и редът за финансово подпомагане на проекти по мерки 311 и 312, кандидатът не е длъжен да притежава хотел или къща за гости, с което да докаже, че реално има нужда от превозните средства, за да осъщестява туристическата си дейност.

След като казусът се развихри, от МЗХ съобщиха, че ще сложат таван от 48 хил. лева на субсидиите за проекти, свързани единствено с покупката на скъпи коли и други превозни средства. Въпреки това, от писмото на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева става ясно, че такива начинания изобщо няма да бъдат толерирани и оценявани като приоритетни. 

Източник: по материал на КАПИТАЛ Daily

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0