Зам.-земеделските министри на България и Китай обсъдиха участието ни на Експо – Пекин

Българският зам.-министър на земеделието доц. Светла Янчева и Цу Доню, заместник-министър на земеделието на Китай, договориха участие в семинар на 16-те държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), на който ще бъдат представени конкретни проекти  в областта на земеделието пред китайски заинтересовани компании. Семинарът ще е в рамките на изложението EXPO – Пекин в края на месец септември 2017 г. Двамата заместник-министри се срещнаха на международното изложение „Вино и земеделски продукти”, което се провежда в град Мостар, Босна и Херцеговина.

В рамките на срещата двамата заместник-министри обсъдиха изграждането на Демонстрационен парк за иновации в земеделието, възможностите за сътрудничество, както и за обмен на студенти между аграрните университети в България и Китай.

Доц. д-р Светла Янчева присъства на официалното откриване на изложението в Мостар, на което страната ни се представя с национален щанд с вина и хранителни продукти.

По време на кръглата маса „Вино и земеделски продукти“, доц. д-р Светла Янчева заяви, че българските вина са известни в цял свят. За това допринася комбинацията от местни сортове, специфични технологии и почвено-климатични условия. Тя допълни, че лозарството и винарството имат стратегическо значение за нашия регион, като България разполага с отлична сортова структура и добра позиция на винопроизводител. „У нас се спазват европейските стандарти за производството на вино и винени напитки. Българските вина са отличени с множество златни, сребърни и бронзови медали, както и  награди на престижни международни изложби по целия свят“, подчерта  доц. Янчева.

Тя информира, че до 2016 г., площите, засадени с лозя за вино, в България са 60 418 хектара, а  производството на вино е 120 милиона литра. През миналата година страната ни е изнесла 62 млн. литра вино.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0