Заповедта за отваряне на прием по мярка 4.1 ще е за началото на октомври

Д.ТаневаНаредбата по мярка 4.1 вече е качена на сайта на Министерството на земеделието и храните, съобщи днес в Разград земеделският министър Десислава Танева, цитирана от „Фокус“.
„След комуникация с комисията (ЕК – б.р.)получихме възможност да отворим втори прием по мярка 4.1, в който ще бъдат възможни инвестициите в пълен обхват, както програмата е одобрена или инвестиции в хидромелиоративна инфраструктура от частните земеделски стопани“, посочи министърът. „След приключване на срока за обсъждане, който е нормативно определен наредбата ще се обнародва и ще издадем заповед за започване на приема от началото на октомври“, каза още тя.
България получи одобрение на първата нотификация на Програмата за развитие на селските райони. Една от основните промени е одобряването на ново направление в мярка „Агроекология и климат”, което ще позволи директна подкрепа на пчелните семейства, които са в мобилни платформи или са мобилното пчеларство. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева. „Моделът на тази мярка е взет от френския модел за подкрепа. За първи път в обхвата на мярка „Агроекология и климат” ще има директна подкрепа за пчеларите”, обясни министър Танева. Тя поясни, че в края на месец август предстои Управителен съвет за разпределение на държавна помощ de minimis на пчеларите. „Държавната помощ de minimis ще бъде получена, но все пак нека да го гласува ДФ „Земеделие” и да го обявим тогава”, коментира Десислава Танева.
„Помощта ще бъде разпределена аналогично на помощта от миналата година, тоест до определен брой семейства. До 200 броя пчелни семейства ще е предложението”, посочи министърът и допълни, че ако в края на август се вземе решението това означава, че в края на септември ще може да започне и плащането. „Работим в посока за подкрепа на административния капацитет на БАБХ в частта лаборатории по всички направления”, каза още Десислава Танева.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0