Защо да инвестираме в ПРОИЗВОДСТВО НА ПЕЛЕТИ?

Има няколко основни акцента, които оказват сериозно влияние при избора ни да инвестираме в ПРОИЗВОДСТВО НА ПЕЛЕТИ, и смело можем да кажем, че те са повече от благоприятни:

[checklist]

 • Производството на пелети попада в сектор ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници), който е един от основните приоритетни на ЕС;
 • Сериозното финансиране от програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 8.6;
 • Българският пазар е слабо развит, що се отнася до на търсенето на качествени пелети;
 • Липсата на истински фабрики за производство на пелети (основно има фабрики от типа „събери чарк“), което води до дефицит на пазара за качествени пелети;
 •  Неограничения пазар извън територията на България;
 • Все по-голямото нарастване на потребителите на пелети с цел отопление;
 • Ограничаване на хотелите в курортните комплекси да използват дърва за огрев, което води до преминаване на пелетно отопление;
 • Нисък разход за отопление;
 • Кредитиране по „Енергийна ефективност“  за закупуване на котли за пелети;

[/checklist]

[box type=“info“ align=“aligncenter“ class=““ width=“300″]Ако търсите да закупите качествени дървесни пелети препоръчваме пелетите на Vesta. Изключително качество – много ниско съдържание на пепел и никаква шлака.[/box]

[button color=“red“ size=“medium“ link=“https://vestapellets.com“ icon=“fa-hand-o-right“ target=“true“]Премиум Пелети от Производител[/button]

Нека да разгледаме защо е толкова добра инвестиция!

ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПЕЛЕТИ е сериозно финансирано по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 123, която е една от най-големите за програмата не само като бюджет, но и като максимално финансиране на проект, което може да достигне и до сумата от 4 000 000 евро.

Трябва да знаете, че когато предприемете това начинание получавате 50% безвъзмездна помощ. Имайте предвид, че ако производството е предвидено да прави основно дървесни пелети, то имате ограничение до 200 000 евро на субсидията, които са напълно достатъчни да инсталирате цялата производствена линия (Белачка за кори, Цепачка за трупи, Дробилка, Сушилня с горелка за трици и горивна камера, Чукова мелница, Пелетираща преса, Охладител-обезпрашител, Опаковачна машина)., ако обаче използвате суровина различна от дървесина (енергийни култури, слама, шрот), то тогава финансирането на  вашия проект може да бъде на стойност 4 000 000 евро. 

Допустимите разходи по Мярка 123 в частност (производство на пелети) са както за изграждане на производствени помещения така и за оборудване на производство и превозни средства, които са пряко свързани с него, например мотокари и/или други такива.

Какво трябва да знаем при подготовката на проектната документация

Целият цикъл при подготовката на един проект за финансиране по Мярка 123 може да бъде разделен на три основни етапа:

 1. A.     Подготовка на задължително прилежащата проектна документация, както и подготовката на самия бизнес план + финансова обосновка;

a)     Това е старта! Основните акценти тук са проектирането на самото пелетно производство, разработката на бизнес плана, както и няколко много важни задължително прилежащи документи, а те са както следва:

 •  При кандидатстване за производство на биоенергия за продажба кандидатът представя предпроектно проучване;
 • Кандидатът трябва да докаже наличието на суровинна база и пазарен потенциал за първата прогнозна година от бизнес плана:

 

       Кандидатът показва предпроектно проучване, когато се изгражда ново производсвто;

       Кандидатът е осигурил най-малко 50 на сто от суровините за първата прогнозна година от бизнес плана;

       Кандидатът е осигурил реализация на най-малко 50 на сто от готовата продукция за първата прогнозна година от бизнес плана

Друг важен момент е самата финансова обосновка към бизнес плана – Защо? Има тънкости, с които трябва да се съобразите при изчисленията – тук всяка грешка е ФАТАЛНА, допуснете ли я, знайте че проектът Ви бива отхвърлен моментално (Много хора, които са я допускали могат да потвърдят).

 1. B.     Десетдневка 

b)     Ключов момента за достигане до финала! Когато проектът Ви пристигне в ЦУ (Централно управление) и бъде разпределен на конкретен експерт, той започва да го оценява, възникват определени спорни моменти по самия проект, за които той ще иска допълнително разяснение по определени части на бизнес плана, които не  разбира, както и подмяна на определени документи и/или корекции по тях. Когато състави списък с разяснителни въпроси, той бива изпратен до вас и Вие имате 10 дена да върнете исканата информация и/или документи на съответния експерт. Ако Вие не може да се справите в конкретния срок, проектът Ви бива отхвърлен. Както и ако подадете грешна информация, проектът Ви също бива отхвърлен. Ако има определени документи, които изискват повече от десет дена срок за набавяне, има начини да се удължи при определена процедура!

 

 1. C.     Подписване на договор с ДФЗ (Държавен Фонд Земеделие) и започване на изпълнението на проекта по заложените дейности, както и неговото управление.

Разковничето! След като сте подписали договор с ДФЗ започва реалното изпълнение на дейностите заложени по проекта, както и осигуряване на авансово плащане за неговото започване. Акцентът тук е правилното отчитане на проекта, което означава, че си гарантирате безпроблемното финансиране от страна на програмата. Тук пак има роля консултанта, който следи и подготвя коректно необходимата документация. – Защо? Всяко своеволие и/или грешно подадена информация води до „отрязване“ на конкретния одобрен разход! И той си остава за ваша сметка. Имайте предвид, че може да подменяте вече одобрени подизпълнители за СМР частта, както и за другите заложени дейности, но за да стане това си има определени правила, с които трябва да се съобразите, и така да бъдат подготвени съответните обосновки, че те да докажат истинността на наложените промени.

[box type=“info“ align=“aligncenter“ class=““ width=“300″] За първи път в България платформа за сравнение, коментари и ревюта на производители на пелети и пелетни инсталации[/box]

Tags:

42 Comments
 1. Reply
  Петя Костадинова 31.01.2017 at 14:10

  Здравейте,

  Завършила съм екология и опазване на околната среда и от доста време насам обмислям идеята да създам, цех за производство на пелети. За да се получат нещата съм наясно, че трябва личен начален капитал и сериозен екип за създаването на проекта. Виждам, че от октомври може да се кандидатства по мярка 8.6. Въпроса ми е предпроектното проучване, проекта, изобщо всички документи наведнъж ли се подават или по етапно ? И колко време отнема горе-долу цялата процедура обобщаваща всички етапи за проучването, и изготвянето на добре обмислен проект с всички необходими документи!

  Благодаря!

  • Здравейте,
   проектното предложение и приложимите към него документи се подават в срока, определен със закон, след публикуването и обнародването на Наредба по мярка 8.6, като към момента няма дори проект на Наредба. Нашите колеги от консултантска компания NOVEK тясно специализират в подготовката на проекти предложения за изграждане на цех за производство за пелети, като вече имат няколко спечелени проекта и вече изградени и функциониращи цехове. Съветвам Ви да се свържете с тях, за да може да получите информация както за производствения процес, така и за етапите на подготовка на проектното предложение и съответно стойността на изготвяне на проект, при положение, че решите да работите с консултант. В секция: контакти може да откриете телефони за връзка.

 2. Reply
  Калин Видински 11.09.2016 at 15:00

  Здравете Ивайло,

  Бих искал да попитам, докога е отворен прозорецът за кандидатстване по мярка 123 за производство на пелети? Къде се намира вашия адрес в София, за да намина и да поговорим?

  Благодаря.

  • Здравейте,
   мярка 123 вече не е активна. Тя е от програмен период 2007 – 2013 на Програма за развитие на селски райони.
   През този програмен период 2014 – 2020, мярката, по която бихте могли да кандидатствате за изграждане на цех за производство на пелети е 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти“, като очакваме да отвори през 2017г., но към този момент не мога да се ангажирам с конкретен месец. Въпреки това, заповядайте на среща в офиса ни в гр. София, като предварително запазите час на телефон: 02/ 489 6959. Местоположение на офиса бихте могли да видите в секция: контакти.

 3. Reply
  Анета Костова 15.03.2016 at 13:39

  Здравейте, има ли прием на документи вече за построяване на цех за пелети? И трябва ли да бъда регистриран като земеделски производител?

  • Здравейте,
   все още няма прием по мярка 8.6, която ще финансира изграждането на цех за пелети. Може да следите публикациите на сайта ни, тъй като при излизане на Наредба по мярката, ще уведомим всички наши читатели. Относно изискването за регистрация като ЗП – няма да Ви бъде необходимо. Към момента (ако не се направят промени), допустими кандидати по мярката ще бъдат: Физически и юридически лица и местни поделения на вероизповеданията, собственици на горски територии; Общини, собственици на горски територии; Сдружения на частни собственици на горски територии или общини; МСП; Горски стопани, доставчици на услуги.

 4. Reply
  Стефан Спиров 18.02.2016 at 13:50

  Нямам никакъв „бизнес“ интерес към пелетите. Яд ме е и ми е жал като българин за милионите чамови трупи, надробени за пелети. Нима добре изсушените („заготвени“ от домакинствата овреме, години напред) дърва под навеса не горят добре? Ами през годините докъм 1960 г. нали цяла България се е отоплявала с дърва и въглища? Аз растох тогава, и точно в онова време здравеопазването ни победи туберкулозата, полиомиелита и десетки болести по хората и добитъка.
  Сега има запустели и закелявели гори, храсталаци, паркове, обрасли бивши обработвани площи, хиляди обрастващи дворове и междублокови пространства. Би трябвало от там да се взема отпадъчна и маломерна дървесина за трески и трици, а не хубави борове да се режат на метрови парчета и да стават на трески.
  Едно време, за да си позапазим горите, чак в Коми ходехме на дърводобив, а сега …
  Този „почин“ е като опожаряването на горите по границите, за да изнасят трупите. Като модните монокултури жито, рапица. Гражданин човек съм, но цял живот съм познавал и обичал и нашите села в равнината, и планинските, и шопските, и турските, че и циганските. Сега на село няма ковач, няма добитък, няма дечурлига, няма „стъргало“, училище, духова музика, има унили едрроплощни парцели на арендатори, читалища без книги, но с „проекти“, еко- и селски туризъм за имущите класи. Има съвременни колонизатори, организатори на проекти, директори на фондации, собственици на школи за езда и други атракции. Идете в с Кърпачево (земята на Ботев и Левски …) на Платото и вижте какво е станало от училището. Идете в Гостиля. Попътувайте към Видин-Лом с влак, но гледайте през прозореца. И те само покрай Видин, покрай много градове и села по линията, дето гледал дядо Йоцо. И не е ли жалко заводи и институти, правили машини за целия свят, сега гордо да си направят линия за пелети на ниво ТНТМ и да твърдят, че работели за екологията? Що за гимнастики се вихрят 25 години – дали само с цел преразпределение на благата? Че то една революция излиза по-евтино и безкръвно. Да не би да освобождаваме територия за по-големи братя? Или просто „шумим, брат, шумим …“ Всички тези програми, мерки, проекти и плащания са преливане от пусто в празно, к.п.д.-то им е ниско, и те само увеличават прослойката от … вие си знаете какво сте. Но имате гарантирано от държавата бъдеще в други държави, нали? Пазар, пазар, помните ли един полски филма „Всичко за продан“ със Збишко Цибулски? Или „Продадена невеста“? А сега ядем лук (= цибула на полски и чехо- и словашки) от Полша и невестите ни, предимно мургавелки, се продават нататък. Едва ли ще отречете, че всеки повален бор, ела, мура, бук, дъб, цер и каквото и да е невъзвратима загуба, ако не се засадят пет пъти поне повече? Ама вие карате и останалите да действат по принципа „След нас потоп, да му мислят грозните, глупавите, непротестиращите, наистина оставащите тук.“ Ние, тоест вие, сте лесни – я в Щатите, я в ЕС, я в някое друго икономическо пространство, а може и на изток или юг, при Веска например. Поразходете се из разни райоти на България и се вглеждайте в устата на хората, с които говорите. Беззъбият човек е вашият идеал – човек, който като няма пари, няма зъби, не яде много, няма сили да говори, да протестира, да се бори. Лош матреял, брашнян чувал. Тупайте, тупайте, още пуска.

  • Reply
   Д. Димитров 08.12.2016 at 8:31

   Прав сте, ама няма кой да Ви чуе. При дивашкия либерален (неуправляем) икономически модел заменил след 10.11.1989 г. плановият икономически модел, принципа „Който изпревари той ще натовари“. Важна е печалбата. Средствата за придобиването й не са важни. Също и Природата за сметка на коятто се трепа печалба.

 5. Reply
  Стоян Стоянов 19.01.2016 at 18:01

  Здравейте,с колко средства трябва да разполагам за да финализираме един проект за производство на горивни пелети на стойност над 2 000 000.това са много пари и най вероятно не е за хора,които нямат поне половината.Благодаря.

  • Reply
   Д. Димитров 08.12.2016 at 8:36

   Всички проекти са за хора с пари. Колкото по-вече имаш, толкова по-вече вземаш.

  • Здравейте Стоян,

   Не бих могъл да дам точен отговор на така поставения от Вас въпрос. Как стигнахте до числото 2 000 000? Евро или лева? Какви машини? Каква технология? Ако да речем сте решили, че производство с даден капацитет ще струва 2 000 000, то в тази цифра включват ли се изграждането на сграден фонд или само закупуването на машини? На базата на капацитета разполагате ли с необходимата суровина и т.н. Относно финансовото участие от страна на инвеститора – разбира се, че когато тръгваш да правиш/инвестираш в даден проект, то трябва да си наясно, че няма как да разчиташ 100% от финансирането да дойде от страна на Европейските фондове и програми. Обикновено един проект се реализира с микс от собствено участие/капитал на инвеститора, инвестиционен кредит и микс от субсидии.

 6. Reply
  Анета Костова 08.01.2016 at 17:42

  Здравейте, може ли в момента да се кандидатства по мярка 123 за направа на цех за дървесни пелети?

  • Здравейте,
   през програмен период 2014-2020г., този тип инвестиция ще се финансира по мярка 8.6 от ПРСР. Към момента няма възможност за кандидатствате по мярката; те първа се очаква тя да стартира.
   Може да получите повече информация и разяснения около самата инвестиция за цех за дървесни пелети в офиса ни в гр. София.

 7. Благодаря Ви много! Когато имаме готовност, ще се свържа с вас за среща в офиса Ви!

  Поздрави,
  Милена

 8. Благодаря Ви за отговора! Притеснението ми идва от там, че крайния продукт не фигурира в Приложение 1, което според наредбада е предпоставка за праг от 200 000 евро.

  • Reply
   Ивайло Янков 15.03.2013 at 10:59

   Здравейте отново,

   По отношение на притеснението Ви, мога да кажа, че сме изискали официален отговор от ДФЗ, когато се използва био маса дали попада под обхвата на ограничението до 200 000 евро. И това, че изходния продукт го няма в ПРИЛОЖЕНИЕ 1. Имаме отговор, че е допустимо и не попада по ограничението до 200 000 евро.

 9. Здравейте г-н Янков,

  Бихте ли ми казали, проект за производство на енергия от биомаса какъв размер субсидия може да получи по мярка 123….попада ли в графата на минимум до 200 000 евро.
  Знаете ли, кога се очаква да бъде отворена тази мярка и бихте ли се ангажирали с такъв проект.
  Благодаря предварително!

  • Reply
   Ивайло Янков 18.02.2013 at 15:31

   Здравейте Милена,
   Когато суровината е различна от дървесина (био маса) то тогава субсидията е до 2 000 000 евро. При съотношение 50%/50%, като общата стойност на проекта не трябва да надвишава 4 000 000 евро. Възможно е сага март да отвори…до няколко дни ще стана ясно.

 10. Добрый день.
  Инвестиции распространяются только на болгарских граждан? Или любая зарегистрированная в Болгарии компания может на них рассчитывать?
  Спасибо.

 11. Въпросът ми към вас е следният:Одобрена съм по мярка 112 и преди 2 седмици потписах договор заложила съм на картофи сега мога ли да започна друга мярка ,по която да си обосновя цех и да произвеждам чипс от тази продукция , която гледам или като съм потписала договор за 112 нямам право 5 години !

 12. Притежаваме сграда 270м2 ,статут-работилница и сушилня,може да се пригоди за производство на пелети.Търсим някой да се кооперираме!

  • Reply
   Ивайло Янков 17.10.2012 at 8:48

   Здравейте Стефан,

   Всяка една сграда може да и се промени статута за производство на пелети. В зависимост от капацитета на линията и обемите на производство трябва да се определи и каква мощност трябва да има трафопоста. Разбира се има и куп други важни неща, които може да се коментират на среща при нас.

 13. Zdraveite iskam da popitam ima li kraen srok za kandidatstvane,po miarka 123 za proizvodstvo na peleti. blagodaria vi predvaritelno…………..

  • Reply
   Ивайло Янков 09.10.2012 at 10:40

   Здравейте Атанас,

   За тази година мина прозореца за набиране на проектни предложения по Мярка 123. За другата година ще стане ясно към края на тази година, кога ще отвори прозореца за набиране на проектни предложения.

 14. Здравейте,
  Планирам да инвестирам в изграждане на предприятие за производство на пелети от дървесина. Интересува ме има ли все още прием на проектни предложения за финансиране на такъв тип дейност? Има ли възможност да се консултирам с Вас, характеристиките на определен имот, който евентуално бих могъл да закупя с цел изграждането на производствен цех?
  Благодаря.

 15. Reply
  Калина Колева 10.03.2012 at 21:49

  Здравейте,

  интересувам се мога ли да кандидатствам по някоя от мярките на ПРСР с проект за създаване на нова овощна градина от 18 дка от ябълки и круши. Отбелязвам, че градината ще е нова – разполагаме с празна земя, направени са всички предварителни почвени анализи за доказване на пригодността на земята. Какви инвестиции ще се признаят по програмата относно поректа за изграждането на новата овощна градина. Предварително Ви благодаря

  • Reply
   Ивайло Янков 14.03.2012 at 17:48

   Здравейте Калина,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 121 при положение, че покриете основните изисквания за допустимост, а именно:

   Да сте регистриран земеделски производител;
   Да имате оборот от земеделска дейност за предходна година минимум 3 500 евро;
   Да имате земеделско стопанство поне една икономическа единица.

   Имайте предвид следното: Тази година основно ще се отпускат средства за био производство, което означава, че насажденията трябва да бъдат био ориентирани, като е необходимо Вие да имате подписан договор с сертифицираща фирма за био производство.

 16. Reply
  venelin spasov 10.03.2012 at 1:53

  Zdravko, imam nqkolko vaprosa kam teb:
  1 ima li mqrka po koqto bezvazmeznata pomosht da e 100%
  2 po tazi mqrka 123 sled kato te udobrat tezi 50% avansovo li ti gi davat ili poetapno
  3 nakratko shte ti obqsnq s kakvo razpolagam i ti da mi kajesh kakvi sa mi shansovete da izgotvq proekt koito da bade udobren.
  moje bi nai osnovnoto e che imam nasajdeniq ot 35 dekara „Miscantus Giganteus“- slonska treva (4m visoka 19 megajala energiinost s mn po nisko sadarjanie na sqra i pepel ot darvesinata koqto v proces na vegitaciq fotosintezira i proizvejda kislorod v desetki pati poveche ot kolkoto shte zamarsi pri izgarqneto i) koqto sam zasadil predi 2g i sega shte se prezasajdam na 300 dekara. sashto taka maika mi ima zavid koito e bivsha soc mandra (39 dek plosht s 2000-3000 rzp skladove i admistrativna chast) kak moga da gi sachetaq tezi dve neshta i da vzema da drapna edni 4 milioncheta da si nakupq mashini za prerabotka i da napravq remont na sgradite koito sa v iskluchitelno losho sastoqnie.
  ako mislish che imam nqkakav seriozen shans pishi mi ili mi se obadi na 0887113955-venelin

 17. Zdraveite jiveq i rabotq v 4ujbina no bih iskala da se varna v Balgariq imam li vse o6te vazmojnost da kandidatstvam po mqrka 123 za proizvodstvo na peleti ili za ceh za prerabotka na mlqko, dali 6te imam vreme da se spravq s dokumentite do krainiq srok blagodarq vi predvaritelno

  • Reply
   Ивайло Янков 06.03.2012 at 14:49

   Здравейте Диана,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по Мярка 123 от програма „Развитие на селските райони“ . За тази година прозореца за набиране на проектни предложения се очаква да отвори през месец юни, което означава, че ако искате да входираме проекта тази година работата по него трябва да започне колкото се може по скоро.

 18. Reply
  Християн Господинов 02.03.2012 at 2:26

  Здравейте,

  Споменахте че за производство на пелети може да се получи 50 % безвъзмездна помощ, това ли е максималния дял от инвестицията която се финансира при одобрение на проекта ? Съществува ли изискване цехът да бъде разположен извън населено място с оглед високи нива на шум и запрашеност.

  Благодаря предварително.

  • Reply
   Ивайло Янков 02.03.2012 at 15:24

   Здравейте Християн,

   Финансирането по Мярка 123 за изграждане на пелетна инсталация е 50% на 50% (субсидия спрямо съ финансиране)

   Що касае отстоянието, това се определя по чисто законово спрямо конкретното производство.

 19. Reply
  РГеоргиева 24.02.2012 at 11:15

  здравейте , моля за Вашите координати

  • Reply
   Ивайло Янков 24.02.2012 at 17:36

   България, 1000 – София,
   Ул. “Шарл Шампо” Блок № 18 Офис: 1
   Тел: +359 (0)2 489 69 59
   Ивайло Янков
   Тел: +359 (0)898 471 093

 20. Reply
  Силвия Коленцова 23.02.2012 at 19:31

  Здравейте!
  Силно ме заинтригува това което прочетох. Със съпруга ми имаме фирма за дърводобив и от доста време обмисляме варианта за производство на палети.Моля за връзка с Вас

  • Reply
   Ивайло Янков 24.02.2012 at 17:35

   Здравейте Силвия,

   Това са нашите координати:
   България, 1000 – София,
   Ул. “Шарл Шампо” Блок № 18 Офис: 1
   Тел: +359 (0)2 489 69 59
   Ивайло Янков
   Тел: +359 (0)898 471 093

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 21. Здравейте!

  Със съпруга ми планираме да инвестираме в закупуване на машини за производство на пелети от слама – растителен отпадък в случая.
  Интересува ме какъв е размера на субсидията, която можем да получим според условията на Програмата?
  Има ли някакви специфични изсквания към фирмата? Трябва ли да е в селски район?
  Кога се очаква да има прием на проекти през 2012 г. за такъв тип инвестиция?

  Благодаря предварително за отделеното внимание.

  • Reply
   Ивайло Янков 21.02.2012 at 16:34

   Здравейте Даниела,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране за исканата от вас дейност по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 123. Самата Мярка не изисква дейността да се развива на територията на приоритетна общини при условие, че неучаствате за закупуването на земя и/или сграда.

   По Мярка 123 може да бъдат усвоени до 4 000 000 евро, при положение, че използваната суровина за производство на пелети е различна от дървесина.

   Прозореца за набиране на проектни предложения се очаква да отвори през месец юни тази година, което означава, че трябва да започне подготовката, както на задължително прилежащата документация, така и по подготовката на самия бизнес план.

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 22. Reply
  Ивайло Янков 02.02.2012 at 14:57

  Здравейте Ваня,

  Трябва да има лиценз по специалността по която ще преподава

 23. Reply
  Ваня Нондова 02.02.2012 at 11:10

  Здравейте! Очаква ли се финансиране по мярка 111? може ли ЦПО /Център за професионално обучение/,лицензиран от НАПОО, да провежда обучение , ако не притежава лиценз за посочените в Наредбата специалности?

 24. Reply
  Ангел Цветанов 01.02.2012 at 16:38

  Как може да се кандидатства по програмата за производство на пелети ! Можете ли да ми разясните за предпроектното проучване !

  • Reply
   Ивайло Янков 01.02.2012 at 17:36

   Здравейте Ангел,

   Предпроектното проучване е задължително, когато се изгражда ново производство и е задължителен изискуем документ при входиране на проектното предложение. Най общо казано това проучване показа ситуацията на пазара, както към настоящия момент, така и като тенденция на този вид бизнес за напред.

   За повече и по детайлна информация заповядайте при нас!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0