Има ли алтернативи за използването на тютюна ?

Алтернативното използване на тютюневата култура е един от проектите, върху които учените от „Института по тютюна и тютюневите изделия“ в Пловдив работят много активно през последните години. Всеизвестно е, че тютюнът най-често се употребява за пушене, като за тази цел се използват изсушените и обработени листа.

„Световната здравна организация“ се опитва да търси алтернативи за използване на тютюна. При нас това е възможно само за едролистните тютюни, които се отглеждат в равнинните части на страната, при добри почви и поливни условия, където могат да се заменят с други култури.
Не е възможно за ориенталските тютюни, които се отглеждат в планински или полупланински райони, където почвата е плитка и слабо продуктивна.

Тютюна е култура, която може да се използва цялостно. В момента само 30 % от биомасата се използва- листата, събирани за цигарено производство. Останалата биомаса от 70 % се заорава и не се оползотворява- това са филизи, стебла, семена.

При направени от Института изчисления се установява, че около 100 хил. тона тютюневи стебла се заорават и не се използват.  От направените експерименти, специалистите в Института установяват, че от тези стебла могат да се произведат около 100 хил. тона пелети. На вече готовите такива са направени тестове за калоричност, които доказват, че тютюневите пелети са не по- малко калорични от дървесните и с почти същите качества. Направен е и химичен анализ на дима, за да се провери процента замърсявания от вредните съставки, при което се оказва, че тютюневите пелети дават по- ниски токсични показатели от колкото дървесните.

[box type=“info“ align=“aligncenter“ class=““ width=“300″]Ако търсите да закупите качествени дървесни пелети препоръчваме пелетите на Vesta. Изключително качество – много ниско съдържание на пепел и никаква шлака.[/box]

[button color=“red“ size=“medium“ link=“https://vestapellets.com“ icon=“fa-hand-o-right“ target=“true“]Премиум Пелети от Производител[/button]

Семената на тютюна също могат да бъдат използвани, защото са с високо съдържание на мазнини
( 35%)  и протеини ( 30%) . При извличане на маслото от тях, то може да бъде използвано в химическата индустрия, в промишлеността, както и за производство на биодизел.
Останалият шрот, в които се намира белтъка, може да се използва за изхранване на животни.

източник: www.agrotv.bg

 

1 Comment
  1. vsicko e qsno no kade mojem da namerim pazar za stiblata na tyutyuna?
    V nashiq krai tyutyun se raboti mnogo no nikoga ne sam cuval se pravi peleti ot tyutyuna ce da se iskupuva ot nas.
    ako mi odgovorite shte se radvam 🙂

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0