Има ли шанс за овцевъдството в България?

Овцевъдството е един от традиционните подотрасли за България. То е ресурс за бъдещето производство на храни, за социално-икономическата стабилност на големи райони от страната, както и източник на доходи за населението в такива региони, където демографският срив е най-голям. След присъединяване на страната към ЕС, овцевъдството е една от възможностите на българския фермер за реализация на международния пазар на месо и млечни продукти.

Произход и приложение

Овцете са сред първите животни, одомашнени от хората. Опитомяването на животните е станало в района на Месопотамия преди около десет- дванадесет хиляди години. Техните предци са притежавали ценни качества, способствали за сравнително лесното им одомашняване, като липсата на агресия, възможност за командване, рано настъпващата полова зрялост, социален характер и висок ръст на възпроизводство. lincoln-sheep

 • Приложение на овцете

1. Вълна- служи за изработването на висококачествени вълненотекстилни и вълненотрикотажни изделия.

2. Месо-  овчето месо е с високи хранителни и вкусови качества. То е диетичен и деликатесен продукт с висока хранителност, затова добрата плодовитост и високата интензивност на растеж на агнетата ги правят ефективни за производство на месо. По съдържание на аминокиселини не се различава съществено от говеждото и свинското месо, за разлика от съдържанието на холестерин- 29%, докато при говеждото и свинското е 74.5%.

3. Мляко – овчето мляко се характеризира с много високи вкусови качества, като по химичен състав надминава кравето значително. Богато е на мазнини, калций, фосфор, кобалт, витамини А и Д. Специализираните мериносови породи и тези за производство на месо не се доят.

4. Кожа- ценна суровина за кожарската и кожухарската промишленост

4. Възпроизводство- зависи от настъпването на половата и стопанската зрялост, пълноценното протичане на половия цикъл, заплодяемостта, бременността и продължителността на използване на мъжките и женски разплодни животни.

5. В употреба влизат още торът, който е богат на азот; лойта; рогата и копитата, което прави животните цялостно използваеми.

 Възраждане и развитие на подотрасълаwooly-sheep-ramona-johnston

Страната ни притежава изключително благоприятни агроекологични предпоставки за развитие на подотрасъла. За съжаление, броят на овцете у нас е намалял почти четири пъти от началото на XX век до началото на XXI век , като от около 7- 10 милиона овце, в момента в България се отглеждат едва 1.5 милиона.

През последните години значителен спад отбелязва броят на животните от породите за вълна и месо, за сметка на увеличаващите се животни от млечното направление. Около 10% от овцете са с насока за вълна, а над 80% са за комбинирано използване, тоест и за вълна.

Независимо, от трудността на овцевъдството, инвестицията може да бъде успешна, поради няколко основни причини:

1. Добрите адаптивни способности на овцете към различни природо-климатични и екологични условия на отглеждане

2. Разнообразието на произвежданата продукция. Освен ценни хранителни продукти /месо и мляко/, от овцете се получават и уникални суровини за текстилната и кожаро-кожухарска промишленост

3. Дефицит на агнешко месо в някои европейски страни и арабския свят

baby sheepПроцесът на възстановяване на българското овцевъдство е много дълъг, а погромът върху него не е никак лек. През погледа на специалистите в този сектор, трябва да се започне с разширяване на възпроизводството и увеличаване на броя на селекционираните животни,а новите технологии трябва да бъдат задължително внедрявани в него, като например електропастирите, от които наистина има нужда. Необходима е и вертикална интеграция между производители, прекупвачи и преработватели, за да се постигне възстановяване на пазарите.

Чрез плодовитостта, т.е чрез получаването на повече приплоди от всяко годно за разплод женско животно, се формират основните приходи в овцевъдството- 85% от месодайното и 50% от млечното. Добрата организация за най-ефективно използване на репродуктивния потенциал на мъжките и женските разплодни животни може да ускори интензивното развитие на отрасъла.

Перспектива се открива пред месодайното овцевъдство, където пазара вижда дефицит. В Европа пример за такъв се забелязва във Франция, която проявява интерес за внос на месо от български производители. Такъв се забелязва и от страна на арабските страни, където търсенето на агнешко месо е високо. Пример за такава страна е Катар, която проявява силен интерес за внос на агнета от България. Тя даже възнамерява да инвестира 80 милиона лева в изграждането на научно-производствени овцекомплекси в звената на Селскостопанска академия.

Отварянето на арабските пазари ще даде сериозен тласък за разширяване на българските стопанства. Освен с експорта на живи животни, българските производители биха могли да стъпят на арабския пазар и с традиционните продукти като сирене и кашкавал.

Мерката, по които можете да финансирате своята инвестиция е:

подмярка 4.1 “ Инвестиции в земеделски стопанства“ 

Програмите позволяват да направите допълнителни инвестиции, които да подобрят добивите и качеството на продукцията. За да научите за всички възможности и да превърнете вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете с нас.

 

Tags:

4 Comments
 1. Здравейте ,

  Имам идея за атракцион в моя град Радомир ,които според мен ще има успех и доста туристи могат да се забавляват при нас целогодишно при добра реклама в България и Европейския съюз
  но имам само идеята към кой мога да се обърна за съвет и помощ за проект ?

 2. Reply
  пенка стоянова гергиева 08.01.2015 at 14:39

  Здравейте ,
  имам голямо желание да развия селския туризъм в моето село Близнак.
  Имам къща която трябва да се пригоди за къща за гости.Сигурна съм ,че всеки който отиде в това прекрасно село с тази заовикалящо го чудна природа ще се почуства зареден с огромна енергия и спокойствие.Това е мястото където наистина можете пълноценно да си отдъхнете!
  Искам съвет как да създам къща за гости?

  • Reply
   Ивайло Янков 09.01.2015 at 15:57

   Здравейте Пенка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Малко Търново е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0