Инвестиция в череши – овощни градини и преработка по ПРСР

В разгара на лятото няма как да не обърнем внимание на един от
най-търсените плодове, а именно – черешата. През тази година търсенето надвишава предлагането, което води до дефицит. Черешата е късно – пролетна/лятна култура, затова заинтересованите земеделски стопани могат да започнат подготовката си от лято 2015, за да може дръвчетата да се захванат добре и да се възползват от лятното слънце и дъждове.

Какво представлява черешата?
Blooming-Pink-Cherry-Blossom-pink-color-34590866-1600-1200

черешов цвят

Овощно дърво, принадлежащо към род Слива (Prunus), семейство Розоцветни (Rosaceae). Растението се отличава с костилков плод; вирее при умерен климат. Цветовете му образуват малки съцветия; плодът е гладък и по него няма трапчинки. Черешовите дървета имат красиви цветове, като понякога се отглеждат именно заради декоративната им стойност.

Хранителни стойности и лечебни свойства на черешата

Черешите са богати на флавоноиди, като важните за имунната система антоцианини. Съдържат и кверцетин – силно противовъзпалително вещество, облекчаващо болката в ставите и предпазващо от очни заболявания. Черешите са богат естествен източник на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства. Те подобряват апетита, укрепват съдовете, извеждат вредните вещества от организма и на всичкото отгоре са с нисък гликемичен индекс, който ги превръща в подходящи за употреба и от хора страдащи от диабет или инсулинова резистентност, но в по-ограничени количества! 

Черешите са богати на провитамин А, витамини от групата В, С, Е, Р, желязо, мед, манган, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Успешно се справят в борбата с всякакъв вид инфекции и не на последно място забавят процеса на стареене.

Имат следните ползи за здравето: контрол над кръвното налягане; поддържане на здраво сърце; превенция срещу рак и Алцхаймер- поради високото съдържание на антиоксиданти; намаляване възпалителните процеси в организма; за подобряване на паметта; при стомашни проблеми и в помощ на храносмилането; при артрит, подагра и ревматизъм; против кашлица; активизиране работата на бъбреците и черния дроб.

Кулинарна употреба

2014-05-27-Serious-Sweets-Cherry-Amaretto Tart-PRIMARYКато вкусен плод, черешите е най-добре да се хапват пресни и възможно най-скоро, след като са откъснати от дървото. Уникалният им вкус обаче се съчетава перфектно с доста други плодове, зеленчуци, подправки и продукти, че често може да вложите череши в своите кулинарни шедьоври.

Сладките изкушения, като кексове, сладкиши, торти и кремове са уникално вкусни с добавка на череши. Дори популярната торта Шварцвалд е белязана от вкуса на тези червени плодове. Опитайте да си приготвите черешово сорбе, което почти сигурно ще ви донесе спасение в летните жеги. Черешите са популярни за направата на сокове, нектари, компоти и особено сладка и конфитюри, последните от които са с божествен вкус.

Разходи за създаване, отглеждане и пазар на черешите

Разходите за създаване на череши

 • при 50 бр. дръвчета/дка- около 1 000 лв.
 • при 100 бр. дръвчета/дка- около 2 500 лв.

Разходи за отглеждане на череши за 1 година

 • при 50 бр. /дка- около 340 лв.
 • при 100 бр./дка- около 420 лв.

Пазарна цена:Heart-shaped sweet cherry

През май и юни е активният сезон на предлагане на пазара на череши. В началото на сезона цената им стартира от по-високо ниво и през следващите седмици се наблюдава трайна тенденция на намаляване на стойностите. Цените на черешите, освен че имат изцяло сезонен характер, силно се влияят от конкретните климатични условия.

В резултат на дъждовната и хладна пролет, цените на черешите през тази година са по-скъпи в сравнение със същия месец на миналата година, като е отчетен ръст на годишна база от 20%. В началото на месец май черешите се предлагат на пазара на едро на цена от
4.50- 5.00 лв./кг. Следва бързо поевтиняване на черешите, като най-ниските цени са през третата седмица на май, когато те се търгуват на цена 2.64 лв./кг. Към момента, цената на черешите варира между 1.00- 2.50 лв./ кг. .

Как да създадем своята черешова градина по Европейска програма?

Ако черешите представляват интерес за вас, но нямате възможност за пълно финансиране на идеята си, може да се възползвате от Програма за развитие на селски райони, която предоставя финансова помощ в размер на до 70% и се предоставя на следните кандидати: 

 • Регистрирани земеделски производители (физически и юридически лица) 
 • със СПО на стопанството в размер на 8 000 евро

За тези, които все още не знаят какво е СПО, можете да обгатите знанията си тук
За тези, които искат да изчислят своят СПО, можете да го направите тук

Как посредством европейските фондове, можем да генерираме повече приходи и създадем печеливш бизнес?

Освен създаването на самата овощна градина, за което можете да вземете пари, европейските фондове дават възможност да развиеш бизнеса си и с още една стъпка – а именно преработката и съхранението на готовата продукция. Това на практика дава възможност на най-предприемчивите да създадат хладилни помещения, линии за сушене и/или шоково замразяване. По този начин се добавя по-висока стойност към крайният продукт, а от там и по-високи печалби за вас. Изграждането на такава база, дава и повече възможности – в нея може да съхранявате не само собствената си продукция, но и да се изкупува продукцията на други земеделски производители и по този начин да се генерира по-висок производствен капаците – това може да направи предприятието по конкурентноспособно.

Кой може да Ви бъде полезен в такава ситуация?

Вече Ви е допаднала идеята за създаване на черешова градина, но имате нужда от помощ при реализирането и?

Тук на помощ може да се отзове консултантска компания Енпром, която работи с екип от млади, идейни специалисти, чиято основна работа е да помагат на своите клиенти при осъществяването на техните идеи и мечти. 

Източник: http://tarjiste-sofia.biz/; http://novataborsa.com/

 

1 Comment
 1. Reply
  Ivan Atanasov Atanasov 24.06.2015 at 11:34

  Трудно се гледат ранни череши в България. Имаме два декара. Готови са за бране началото на месец юни. Най-добрата цена на едро е 1.30 лв. Ние продадохме на 90 стотинки всичко.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0