Начало / Анализи и статии / Инвестиция с вкус – отглеждане на малини

Инвестиция с вкус – отглеждане на малини

Малината (Rubus idaeusе полухраст от семейство Розоцветни (Rosaceae), достигащо до 2 метра височина – с многогодишно коренище и с непълен двугодишен цикъл на развитие на надземната част (издънките).

Малините са леко кисели на вкус, арoматни и с приятен червеникав цвят. Съществуват още от праисторически времена, като се вярва, че дивите малини произлизат от източна Азия, а семенaта им вероятно са пренасяни от пътешественици или животни. За пръв път малините се споменават в писмен документ от 1548 г. в стара английска книга за билкова медицина. Масовото отглеждане на вкусния плод започва в Европа и Северна Америка през XIX век, когато се появяват много нови хибриди като логънбери (Loganberry)  и други кръстоски между малина и къпина.

Illustration_Rubus_idaeus0Традиционно малините са лятна култура, но с новите технологии, сортове и транспорт, те могат да бъдат отглеждани целогодишно. Нуждаят се от достатъчно слънце и вода, за да се развият максимално. Виреят добре в дренирана почва с ph между 6-7; с достатъчно органична материя, която да спомогне за задържането на вода. Влажността е от съществено значение за тях, но излишно напоените почви могат да доведат до кореново гниене.

Малините действат тонизиращо на човешкия организъм. Те са чудесен летен плод, с ниска калоричност, лесно усвоими въглехидрати, високо съдържание на хранителни влакнини, ниско съдържание на протеини и мазнини; богати са на минерални вещества и витамини. Също така съдържат голямо количество елагонова киселина, която заедно с други флавоноиди действа като мощен антиоксидант и неутрализира вредните свободни радикали. Малините съдържат и един от най-силните антиоксиданти – витамин C.

Полезните вещества не свършват до тук!  Те съдържат още микроелементи мед, цинк, манган, селен, желязо, а също и макроелементите калий, магнезий, фосфор и калций. Високият процент на калий регулира водния баланс в организма, а калцият, магнезият и фосфорът са необходими за изграждането на костите и зъбите и като регулатор на нервната система и мускулите.

Малините утоляват жаждата и подобряват храносмилането. Ниската калорична стойност (52 кал); липсата на висок процент захароза и високо съдържание на влакнини, правят малините подходяща храна – както за диети за отслабване, така и като лекарство за хора страдащи от диабет тип 2, сърдечни и други заболявания. Чаят от сухи плодове е прекрасно средство против простудни болести. Пресните плодове, както и малиновия сок се препоръчват при чести повръщания при бременност. Малините са полезни и при стомашно-чревни разстройства, поради високата си киселинност.

Употреба на малините

 • Пресни малини – за директна консумация;
 • Замразени малини – в случай, че на пазара няма пресни плодове, насочете се към замразените. Макар и с по-ниско ниво на витамин С, те пак ще ви дадат повече в сравнение с натуралните сокове и конфитюрите;
 • Сушени малини – те най-често биват влагани в мюсли продукти или пълнозърнести десерти;
 • Компоти (стерилизирани малини);
 • Нектари и натурални сокове – стига да имате възможност, правете си свеж сок от малини или използвайте натурални сокове без добавена захар;
 • Сладка, мармалади, конфитюри;
 • В народната медицина: облекчава треска и възпаления; понижаващи температурата ефекти; простуда, ревматизъм и диария; продължителна менструация, гастрити, ентерити; възпаление на дихателните пътища.

Пазар и цени

Пазарът на малини е неограничен, като продукцията се изкупува предимно за преработка- на много добри цени. В таблицата по- долу са показани десетте топ производители на малини- в тонове.

Държава 2011 година
В тоновеВ проценти %
 
Русия140.00026
Полша117.99522
Сърбия89.60216
САЩ48.9489
Украйна 28.1005
Мексико21.4684
Великобритания16.7613
Канада12.2852
Азербайджан 11.0002
Испания 9.5592
 
Общо 543.421100 %

Малината се размножава лесно и бързо и встъпва в плододаване през втората година, а в пълно плододаване – от третата година. Редовно се получават високи добиви с прекрасни плодове. България разполага с всички необходими климатични и почвени условия за производството на отлична малинова продукция. Пред 1989 г. отглеждането на малини е било изключително популярно, като в последствие е загубило водещите си позиции. Днес отглеждането на тези плодове се възражда, а нашата страна има реален шанс да застане сред челните производители на малини. Към днешна дата, българските производители изнасят голяма част от продукцията си към Германия и Холандия, като малък процент остава и за нашата страна.

За всички желаещи да създадат в своето стопанство от малинови насаждения, предоставяме информация за приблизителните разходите за създаване и отглеждане на 1 декар (при конвенционални и биологични насаждения) и показатели за икономическата ефективност:

 • Създаване: средно 1 615 лева при конвенционални насаждения и 1 301 левапри биологични насаждения;
 • Отглеждане през първата година (след засаждане): 460 лева/дказа биологични насаждения;
 • Отглеждане през втората година (след засаждане): 330 лева/дказа биологични насаждения;
 • Разходи за отглеждане за 3 години – при конвенционални насаждения: 2 040 лева/дка;
 • Среден добив: при стандартна агротехника600 до 800 кг/ дкр; при интензивна грижа и пръскане до 1200 кг/дка;
 • Обща продукция: 1400 лева/дка;
 • Чист доход: от 750 лева/дка и нагоре; зависи от начина на отглеждане на насажденията (биологични/конвенционални); качеството на плода и пазара, на който ще бъдат пласирани;
 • Норма на рентабилност: 115%.

!!! Важно е да спомена, че разходите за създаване и отглеждане на малинови насаждения; добивите и дохода са приблизителни и чисто ориентировъчни. Когато се вземе решение за създаване на насаждения, се  изготвя технологичен проект от експерт-агроном, в който са оказани подходящите почви, климат и сортове; добивът от избрания сорт и разходите за неговото създаване и отглеждане.

Финансиране

Ако инвестицията в малини ви се струва примамлива, но нямате възможност за пълно финансиране, то Програма за развитие на селски райони Ви дава тази възможност. Мерките, по които можете да финансирате своята инвестиция са:

Програмата позволява да направите инвестиции, свързани с/със:

 • Строителство/обновяване на сгради и друга недвижима собственост, използвана за земеделското производство;
 • Закупуване/инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване, необходими за подобряване на земеделския производствен процес;
 • Създаване и/или презасаждане на трайни насаждения;
 • Изграждане на сондажи, капково напояване и закупуване на специализирани земеделски транспортни средства и др.

Това са само част от допустимите за финансиране дейности по Програма за развитие на селски райони. За да научите за всички възможности и да превърнете Вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете с нас.

 

 

 

 

ВИЖ СЪЩО

Как да изградим къща за гости с помощта на европейско финансиране през 2019 година

Безкрайното забавяне и неясни обстоятелства около приема по мярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски …

17 коментара

 1. Здравейте мога ли да получа финансиране за откриване на автосервиз на територията на град Берковица.

 2. За ,3дк малини могали да ги опиша за сунсидии за собствена нужда

 3. Десислава Васева

  Бих искала да попитам първо трабва да засадиш малините и след нова да кандидатстваш за дупсидии?
  На кого продаваш произведената продукция- изкуруват ми я или аз си търся клиенти.
  Длъжна съм да произведа определено количество .

  • Здравейте,
   единствените разходи, които са направени предварително и ще бъдат възстановени са разходите за консултантски и проектантски услуги.
   За да кандидатствате по Програма, следва да отговаряте на изискванията за кандидатстване и съответно, ако получите необходимия брой точки – ще бъде финансирана Вашата инвестиция.
   Произведената продукция се продава, като от ДФ „Земеделие“ не се ангажират да Ви намерят изкупвач, следователно Вие трябва да сте направили проучване, както и на етап кандидатстване може да се наложи да предоставите договор за изкупуване на бъдещата Ви продукция. За повече и по-подробна информация, ще Ви препоръчам да запазите час за консултация в някой от офисите ни в страната.

 4. iskam da nasadia 5 dk. Malini mogali da vlezna v nqkoa programa za finansirane kato sapart

  • здравейте,

   бихте могли да участвате по Програма за развитие на селски райони. За повече информация, заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната.

 5. Zdraveite moyat vapros kam vas e taya sedica 6te seya10 dekara malini malko ilI mnogo se informirah za otglejdaneto im ot internet I priyateli no toku 6to se rovya za kolko metra kapkovo polivane 6temie nujno za teya dekari I kakvo 6temi struva kato cena blagodarya vi predvaritelno

 6. Zlatina Ruseva

  Здравейте, може ли да получа отговор на въпроса си?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Златина,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 7. Zlatina Ruseva

  Здравейте,

  Искам да създам малко стопанство – около 14 дка орехова градина (първоначално), а около градината да засадя малини, служещи и за ограда :). Има ли програма, по която мога да участвам за първоначалната инвестиция, която ще ми бъде необходима?

  Хубав ден!

 8. blagodarq vi g.zdravkov za otgovora .Iskam da popitam sushto koga i kade trqbva da otida za zapochvane na dokumenti i t.n bagodarq predvaritelno.

  • Ивайло Янков

   Моля да се свържете с моята колежка Данелина Бакърджиева на следния телефон 0883306687 за може да се опрели нов ден за среща.

 9. moga li da popitam zashto nqmam otgovor po moq vupros

  • Здравейте Денис,
   Исканата от вас дейност би могла да бъде финансира по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че тя се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

 10. zdr iskam dapopitam moga li da buda finansiran ili da mi bude otpusnata bezvuzmezdna pomosht za zapochvane na mauk biznes po nqkakva programa .ta toest iskam da otvorq pavilion za zakuski , duneri i t.n blagodarq predvaritelno !!

 11. Iskam da se zanimavam s otglejdane na tikvi ili s otglejdane na pcheli po kakva programa moga da uchastvam I koga shte mi otpusnat pari

  • Ивайло Янков

   Здравейте Пламен,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.