Инфлуенцата по птици се разпространява с максимална скорост

кокошкиИнфлуенцата (птичият грип) се разпространява с максимална скорост в страната въпреки взетите мерки от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Вече в девет области , които са една трета от всичките 28 са установени огнища на заразата. Само в Ямбол и в Пазарджик болестта е установена при диви птици. В останалите области инфлуенцата е поразила птицевъдни стопанства и дворни птици. Най-много са пострадали стопаните на ферми за отглеждане на патици в област Пловдив, където ятата са унищожени от ветеринарните власти.

Във връзка с увеличаване на мерките срещу разпространението на от Министерството на земеделието изпратиха писмо до директорите на 6-те държавни горски предприятия. То гласи следното:

„На 28.12.2016 г. в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) се проведе експертно заседание във връзка с появата и разпространението на болестта инфлуенца А по птиците – “птичи грип”. В заседанието участие взеха доц. Георги Костов – заместник-министър на земеделието и храните, д-р Дамян Илиев – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), представители на МЗХ, Изпълнителна агенция по горите, ДП, Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ и Български ловно-рибарски съюз. По време на заседанието беше взето решение в срок до 06.01.2017 г. да се проведат съвещания на комисиите по ловно стопанство към държавните горски и ловни стопанства за запознаване с болестта инфлуенца А по птиците – „птичи грип”, както и с мерките за наблюдение и ограничаване на нейното разпространение.

В тази връзка е необходимо на тези съвещания да бъдат поканени задължително представителите на БАБХ на общинско ниво и всички ръководители на ловни сдружения в обхвата на дейност на съответното стопанство.

Предвид гореизложеното, прилагаме кратка информация за болестта инфлуенца А по птиците – „птичи грип”, която следва да бъде предоставена на ловните сдружения за разпространение сред техните членове, както и да бъдат запознати с нея всички служители на териториалните Ви поделения. Прилагаме и копие на заповед № РД 09-1024/29.12.2016 г. на министъра на земеделието и храните за сведение и изпълнение.“

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0